Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Υπογράφηκε εμπορική συμφωνία Βρετανίας – Ελβετίας ενόψει Brexit

Υπογράφηκε εμπορική συμφωνία Βρετανίας – Ελβετίας ενόψει Brexit
photo Reuters

Τα προβλήματα στην οικονομίας της Βρετανίας δεν οφείλονται μόνο στο Brexit δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Λιαμ Φοξ.

Ο κ. Φοξ παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως η οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ισχυρίστηκε πως δεν φταίει μόνο το Brexit.

«Προφανώς υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το Brexit είναι ο μοναδικός οικονομικός παράγοντας που αφορά τη βρετανική οικονομία. Πιστεύω ότι θα δείτε πως η προβλεπόμενη επιβράδυνση σε μια σειρά από ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι ανεξάρτητη από την επιβράδυνση, για παράδειγμα, στην Κίνα», δήλωσε ο Φοξ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου υπέγραψε συμφωνία με τον Ελβετό υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν.

Ακόμη τόνισε πως “την ιδέα ότι το Brexit είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία απλά χάνεται το νόημα”, έξι μόλις εβδομάδες πριν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου.

Ο κ. Φοξ τόνισε επίσης που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για νέο δημοψήφισμα για το Brexit ενώ βρίσκει μη εφαρμόσιμες τις ιδέες του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Οι πιθανότητες να έχουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είναι όσο πιο κοντά στο μηδέν θα μπορούσα να φανταστώ», δήλωσε ο Φοξ ενώ τις προτάσεις Κόρμπιν τις χαρακτήρισε μη εφικτές καθώς δεν μπορεί να υπάρξει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επηρεάζεται παράλληλα από την πολιτική της. «Το να υποκρίνεται κανείς ότι μπορεί να το κάνει αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

Όλα αυτά τα δήλωσε στην Ελβετία όπου βρέθηκε για να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Ελβετία ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση των σχέσεων ακόμη και να τελική γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία.

Μέχρι τώρα ο κ. Φοξ έχει ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες με τη Χιλή, τα Νησιά Φερόε και την Ελβετία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αυτή της συνέχισης του εμπορίου. Φυσικά, εξαρτάται πάντα από το να θέλουν και οι άλλοι εταίροι να διατηρηθεί αυτή η συνέχιση», κατέληξε ο κ. Φοξ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις