Τα όσα έχουν γίνει από το πρωί σε έδαφος του Ισημερινού και στην συνέχεια σε βρετανικό έδαφος θα γίνουν σίγουρα ταινία. Το μόνο Brexit που θα καταφέρουν οι Βρετανοί θα είναι εκείνο του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή των Wikileaks που σύρθηκε με την βία έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού προκειμένου να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές και να ξεκινήσουν, όπως όλοι θεωρούν βέβαιο , οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.
Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.
Ο Ασάνζ συνελήφθη σήμερα από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.
https://youtu.be/8oqJiNzJQ_E
Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κάρλος Ποβέδα.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.
«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι».
Η αρχή του τέλους
Από τη στιγμή που ο Ισημερινός εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Λενίν Μορένο, η στάση της χώρας προς τον Ασάνζ άρχισε να αλλάξει δραματικά. Η προστασία που του παρείχε η κυβέρνηση του Ραφέλ Κορέα είχε αρχίσει να «ξεθωριάζει». Το Κίτο κατηγορούσε πλέον τον Ασάνζ για παραβίαση των όρων αναστολής. Αν και οι υποθέσεις του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης είχαν μπει στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, η Βρετανία είχε αρνηθεί να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης για παραβίαση των όρων αναστολής. Ήρθε και το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση και έδεσε το… «γλυκό» μιας προαναγγελθείσας σύλληψης.
Ο Ισημερινός αποφάσισε «κατά κυρίαρχο τρόπο» να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ήταν η πρώτη αντίδραση, μέσω twitter, από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο.
Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε ο Μορένο. Για τον προκάτοχό του, όμως, πρόκειται για προδοσία.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασιθεί από το βρετανικό δικαστικό σύστημα», τόνισε.
Τον Μάρτιο του 2018, οι αρχές στην πρεσβεία του Ισημερινού του έκοψαν την πρόσβαση στο internet με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι όλα έγιναν για να σταματήσει ανακατεύεται ο Τζούλιαν Ασάνζ στις υποθέσεις άλλων χωρών.