Η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη αλλά η απάντηση του Ριάντ προκάλεσε πολλά περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απάντησε. Όλα αυτά ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως.
Τις πρώτες μέρες μετά την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, η βασιλική αυλή στη Σαουδική Αραβία ήταν… χαλαρή. Δεν περίμενε ότι το θέμα θα πάρει τις διαστάσεις που τελικά πήρε. «Ακολούθησε χιονοστιβάδα. Όταν οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν στις ΗΠΑ, όλοι άρχισαν να ανησυχούν» είπε πηγή κοντά στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας στη Wall Street Journal.
[read4more]
Κανείς δεν ήταν πιο έκπληκτος από τις εξελίξεις από τον πρίγκιπα διάδοχο. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί γινόταν τόση… φασαρία για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι. «Ήταν πραγματικά σοκαρισμένος από την τόσο μεγάλη αντίδραση» είπε άλλη πηγή της βασιλικής αυλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αισθάνεται «προδομένος από τη Δύση. Είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πως στράφηκαν εναντίον του πριν καν υπάρξουν αποδείξεις».
Ήταν τέτοια η έκπληξη του πρίγκιπα Σαλμάν που οκτώ μέρες μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 10 Οκτωβρίου δηλαδή, αποφάσισε να λύσει την… απορία του. Και θεώρησε πως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τον βοηθήσει ήταν ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Προς τι η οργή;» φέρεται να ρώτησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας τον Κούσνερ, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης. Τόσο ο γαμπρός του Τραμπ όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον είπαν στον Σαλμάν πως πρέπει να φτάσει στη διαλεύκανση της εξαφάνισης του Κασόγκι άμεσα.
Τα συλλυπητήρια στον γιο του Κασόγκι
Λίγες ώρες αφού η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο 59χρονος δημοσιογράφος, που ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ και εργαζόταν στη Wall Street Journal, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον γιο του Τζαμάλ Κασόγκι.
Το τηλεφώνημα στον Σάλαχ Κασόγκι ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, SPA. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γιος του 59χρονου δημοσιογράφου εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του».
Μπαράζ τηλεφωνημάτων
Η υπόθεση Κασόγκι βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή (21.10.2018). Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη να εξιχνιαστεί το συντομότερο η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφερε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης — πέραν της υπόθεσης Κασόγκι — για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το θέμα Κασόγκι και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των 100 ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.
Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.
Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.
Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και τη Βρετανία, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση. Στο… άρμα αυτό φαίνεται πως ανεβαίνει και ο Καναδάς, με τον πρωθυπουργό του Τζάστιν Τριντό να διαμηνύει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη (σ.σ. πριν την παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο του Κασόγκι), ο Καναδός πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων.
Στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων. «Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», είπε ο Τριντό. Υπενθύμισε δε ότι η σύμβαση αυτή είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι κανόνες που εφαρμόζονται στον Καναδά όσον αφορά τις πωλήσεις υλικού για στρατιωτική χρήση προβλέπουν την επιβολή περιορισμών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας προορισμού του υλικού, ενώ απαγορεύουν ρητώς τη χρήση του εναντίον αμάχων.
Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ