Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: «Ελάχιστες οι πιθανότητες να ζήσουν ο Σεργκέι και η Γιούλια»

Σκριπάλ Ρωσία

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εξολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία στο Σάλσμπερι της Βρετανίας. Η οικογένειά τους φαίνεται πως έχει χάσει κάθε ελπίδα πως θα καταφέρουν να ζήσουν.

Την ώρα που η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, επαναφέρει το κλίμα Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρώπη (ιδίως τη Βρετανία), η οικογένεια Σκριπάλ ζει το δικό της προσωπικό δράμα. Μακριά από πολιτική, απελάσεις και συνωμοσίες.

Η ανιψιά του Σεργκέι Σκριπάλ δεν άφησε περιθώρια για καλά νέα όσον αφορά στην κατάσταση των υγείας των δυο θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης. Οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι ελάχιστες, είπε η Βικτόρια Σκριπάλ στο BBC. Οι προβλέψεις για τον θείο και την ξαδέρφη της δεν είναι καθόλου καλές, τόνισε. “Από το 99% ίσως έχω 1% ελπίδες. Ό,τι και αν ήταν, τούς έχει αφήσει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. (Αν ζήσουν) θα είναι ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους”, τόνισε η ανιψιά  του πρώην κατασκόπου.

Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ

Η Βικτόρια Σκριπάλ αποκάλυψε μια ακόμη σοκαριστική λεπτομέρεια: η μητέρα του Σεργκέι, δεν γνωρίζει πως ο γιος και η εγγονή της χαροπαλεύουν από τις 4 Μαρτίου! “Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τη γιαγιά μας ώστε να μην ακούσει ή πληροφορηθεί κάτι”, τόνισε.

Ρωσία: Αποδείξτε μας ότι δεν δηλητηριάσατε εσείς τον Σκριπάλ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βρετανία, καλά κρατεί. Η Μόσχα, που βλέπει τη μια μετά την άλλη τις χώρες να απελαύνουν τους διπλωμάτες της, περνά στην αντεπίθεση. Ζητά από το Λονδίνο αποδείξεις ότι δεν ήταν Βρετανοί πράκτορες εκείνοι που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Σκριπάλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μάλιστα, διεμήνυσε ότι η απουσία τέτοιων αποδείξεων δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα να θεωρεί το συμβάν απόπειρα δολοφονία Ρώσου πολίτη! «Η ανάλυση των συνθηκών (…) μας οδηγεί να σκεφτούμε την πιθανότητα να εμπλέκονται οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών (στην υπόθεση)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Αν δεν δοθούν στη ρωσική πλευρά πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο, θα θεωρήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα εναντίον της ζωής ενός πολίτη μας ως αποτέλεσμα μιας μαζικής, πολιτικής πρόκλησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Γιούλια Σκριπάλ

«Θα απαντήσουμε στις απελάσεις»

Παράλληλα, η Ρωσία απειλεί πως θα ανταποδώσει τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από πολλές δυτικές χώρες. Αλλά θα το κάνει όταν το Κρεμλίνο αποφασίσει πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Το δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα αντίποινα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες θα εξετάσουν σοβαρά τις πληροφορίες για την επίθεση στον Σκριπάλ.

Κάνει τον… καλό στον Πούτιν ο Ερντογάν

Ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας, είναι η Τουρκία. Η οποία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν θα πάρει μέτρα κατά της Μόσχας με βάση «μια εικασία». «Δεν σκοπεύουμε να λάβουμε αντίστοιχα μέτρα απλώς και μόνο επειδή κάποιες χώρες πήραν μέτρα βάσει μιας εικασίας», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως έγραψαν οι εφημερίδες Hurriyet και Yeni Safak. «Δεν τίθεται θέμα να αντιδράσουμε όπως εκείνοι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, έχει παραμείνει σχετικά σιωπηλή αναφορικά με την υπόθεση. Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «καταδίκασε» την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη Μόσχα. Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε διευκρινίσει ότι η Άγκυρα «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει καμία απόφαση κατά της Ρωσίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις