“Ο κόσμος τους είναι υπερβολικά ακαδημαϊκός, σχεδόν σαν να βρίσκονται σε μια φούσκα. Στις δικαστικές αίθουσές τους προστατεύονται από ανθρώπους όπως εγώ” είπε ο Κέλι μιλώντας στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Αν κάτι πάει στραβά επειδή αφήνουν τον κόσμο να μπει, δεν θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον δικαστή για την απόφασή του, σ’ εμένα θα στραφούν”, πρόσθεσε.
Ο Κέλι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στην απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποχρέωσε το υπουργείο του να αναστείλει την απαγόρευση εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πρόσφυγες και σε πολίτες επτά χωρών, κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αναμένεται να εκδώσει αργά απόψε την απόφασή του για το διάταγμα που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι “η νόμιμη άσκηση της προεδρικής εξουσίας” και συνιστά ένα αναγκαίο μέτρο για την προστασία της χώρας από τζιχαντιστικές επιθέσεις.
Ο Κέλι διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι το διάταγμα είναι “νόμιμο και συνταγματικό”. “Είμαι πεπεισμένος ότι θα επικρατήσουμε και θα μπορέσουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε το έθνος μας”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός δεν αποκάλυψε ποια συγκεκριμένη απειλή καθιστά αναγκαία την απαγόρευση αλλά εκτίμησε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι έλεγχοι για τη μετανάστευση, ιδίως για τους πολίτες των επτά χωρών που αναφέρονται στο διάταγμα: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. “Η απαγόρευση βασίστηκε στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν εμπιστευόμαστε αυτές τις χώρες ότι θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τους ανθρώπους που έρχονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για χώρες βυθισμένες στο χάρος, για χώρες σε κατάσταση κατάρρευσης”, συνέχισε.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδίως για την πιθανότητα να περάσουν στις ΗΠΑ μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ. “Ξέρουμε ότι χιλιάδες μαχητές που φεύγουν από τις μάχες για το χαλιφάτο έχουν έγγραφα με τα οποία μπορούν να πάνε στην Ευρώπη και μετά στις ΗΠΑ”, υποστήριξε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ