Δεύτερο χτύπημα του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα. «Θέλει να μας προκαλέσει ο Μητσοτάκης και γι' αυτό κάλεσε τον Λίβυο στην Αθήνα». Ο διάλογος που ισχυρίζεται ότι είχε με άλλον ηγέτη στην Διάσκεψη του Βερολίνου.
Μέσα σε λίγες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για δεύτερη φορά με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Βερολίνο είπε: «Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι στο Βερολίνο κάποιος ηγέτης τον πλησίασε και του είπε: “Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσεις τις σχέσεις σας”. Και συνεχίζει ο Ερντογάν: «Αναρωτήθηκα: Θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να το διορθώσει και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του.
Click4More Sozcu: Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος!
Ο Ερντογάν υπονόησε επίσης ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.
Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», είπε ακόμα σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία υποστηρίζει πολιτική διαδικασία στην Λιβύη
«Τα βήματα που κάναμε για τη Λιβύη, έφεραν ισορροπία στη διαδικασία», είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία. Υποστήριξε δε ότι στη Λιβύη, η παρουσία της Τουρκίας δημιούργησε ελπίδες για ειρήνη. «Βλέπουμε τι είδους παιχνίδια παίζονται υπό τον μανδύα της μάχης κατά της τρομοκρατίας».
Κατά τον Ερντογάν, έχει τη σημασία του ότι ο Χάφταρ «δεν υπέγραψε το κείμενο (σ.σ. μάλλον εννοεί της συμφωνίας που παρουσιάστηκε στη Μόσχα)», σημειώνοντας ότι το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τους συμμετέχοντες. «Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Αν η εκεχειρία στην οποία καλέσαμε μαζί με τον Πούτιν, τηρηθεί, η πολιτική διαδικασία θα είναι ανοιχτή».