Κόσμος

Ζάεφ: Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες – Είμαστε “Μακεδόνες”, που μιλάμε “μακεδονική” γλώσσα

Νέες λεπτομέρειες για τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχονται στο φως. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιμένει να μιλά για "μακεδονική" γλώσσα και για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως "Μακεδόνες" το οποίο, λέει, θεωρείται λήξαν!

Οι πρόσφατες δηλώσεις του περί “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα και για διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη χώρα μας προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. Και παρά το “παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις”, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει το… χαβά του, μιλώντας για “Μακεδόνες” και “μακεδονική” γλώσσα.

Ο Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών δίκαιη λύση και πρόσθεσε πως από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

[read4more]

Μιλώντας την Πέμπτη (06.12.2018) σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει το σεβασμό του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και υπενθύμισε ότι η ΕΕ απευθυνόταν στην ΠΓΔΜ με εκφράσεις όπως «η γλώσσα σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι αυτή είναι αναγνωρισμένη από το 1977, όπως χρησιμοποιούσε και την έκφραση «ο λαός σας», αποφεύγοντας να μιλήσει για «μακεδονικό λαό».

«Δεν γινόμαστε Βορειομακεδόνες διότι είναι σαφές καθορισμένο ότι είμαστε Μακεδόνες, που μιλάμε μακεδονική γλώσσα. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό δεν πρόκειται κανείς να μας το αμφισβητήσει. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες θεωρείται πλέον λήξαν. Η χώρα μας πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιείται άλλο η υποτιμητική για εμάς ονομασία FYROM. Tο ζήτημα είναι τι μέλλον θα δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ναι, είναι ακριβές ότι θα είμαστε Βόρεια Μακεδονία. Όμως θα είμαστε Μακεδόνες, θα μιλάμε μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Κατά τον Ζάεφ, η αλλαγή του ονόματος σε “Βόρεια Μακεδονία” «προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα.

Μοναδική μας φιλοδοξία είναι να ανοίξουμε τα σύνορα, να τείνουμε το χέρι, να χτίσουμε φιλίες, κάτι που θα φέρει οικονομική ευημερία και ένα σωρό άλλες δυνατότητες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για εμάς να απεμπλακεί η πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το ζήτημα του ονόματος να λυθεί μόνιμα. Γι’ αυτό φτάσαμε στην αλλαγή του Συντάγματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα