Θετικός εμφανίζεται ο Ζόραν Ζάεφ στην προοπτική της ονομασίας των Σκοπίων σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν".
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε δημόσια για πρώτη φορά σχετικά με αυτήν την ονομασία.
Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω.
Република Илинденска Македонија е решение за кое сум подготвен да водам напред, приклучете се!
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) May 19, 2018
Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τις συναντήσεις που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στη Σόφια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε για το πιο πρόσφατο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία. «Με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα, ενημέρωσα τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI πως οι δύο κυβερνήσεις έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο: «Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία». Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό».
Η απάντηση του Μαξίμου
Σε απάντησή του το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως “καλωσορίζει” την παραδοχή των Σκοπίων πως η ονομασία πρέπει να είναι “erga omnes”, ωστόσο υπενθυμίζει πως η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει Συνταγματική Αναθεώρηση.
“Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση”.