- Πεπεισμένος ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι πιο κοντά από ποτέ σε λύση δήλωσε ξανά ο Ζόραν Ζάεφ - Αν λυθεί το ονοματολογικό υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - Μίλησε μάλιστα για εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ - Δεν απάντησε αν το erga omnes θα ισχύσει για οποιοδήποτε όνομα αποφασιστεί ή αφορούσε μόνο το "Μακεδονία του Ίλιντεν" που απέρριψε η Ελλάδα
Στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες γίνεται μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ελπίζει ότι θα έχει βρεθεί η λύση στο Σκοπιανό και η χώρα του θα μπορέσει να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αυτό είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή. Με λύση στο θέμα του ονόματος, οι πιθανότητες να πάρουμε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. είναι τεράστιες είπε ο Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση από την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, αναφορά σε εγγυήσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του. Σύμφωνα με αυτές, αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το όνομά της, θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά σε λύση. Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για λύσουμε μια διαμάχη που διαρκεί 25 χρόνια. Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», είπε ο Ζάεφ.
Ζάεφ και… κουβέντα για το erga omnes
Ο Ζάεφ εμφανίστηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να απαντήσει σε ερώτηση που του έκανε η Λιλιάνα Κουζμάνοφσκα, βουλευτής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE (σ.σ. το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι). Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν απάντησε για το αν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιοδήποτε όνομα συμφωνηθεί, όπως επρόκειτο να γίνει για το “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Η βουλευτής κάλεσε τον Ζάεφ να απαντήσει γιατί η Ελλάδα απέρριψε το όνομα αυτό αφού ο Ζάεφ είχε ανακοινώσει ότι είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό.
«Για να ανακοινώσουμε το “Μακεδονία του Ίλιντεν”, συμφωνήσαμε με τον Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση και στις χώρες μας με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Με πληροφορίες από makfax.com.mk