Site icon NewsIT

Ζαν Λικ Μελανσόν: Το αουτσάιντερ της ενωμένης Αριστεράς που έκανε την απόλυτη ανατροπή στις γαλλικές εκλογές

08.07.2024 | 06:45
Ζαν Λικ Μελανσόν: Το αουτσάιντερ της ενωμένης Αριστεράς που έκανε την απόλυτη ανατροπή στις γαλλικές εκλογές

Jean-Luc Melenchon, leader of French far-left opposition party La France Insoumise (France Unbowed - LFI), collects voting papers before casting his ballot, to vote in the first round of the early French parliamentary elections, at a polling station in Paris, France, June 30, 2024. REUTERS/Abdul Saboor

Την απόλυτη ανατροπή στον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία έκανε ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τα πρώτα επίσημα exit polls να φέρνουν τον αρχηγό του Νέου Λαϊκού Μετώπου στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν να σημειώνει μεγάλες απώλειες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Ο 73χρονος πολιτικός έχει πλούσια καριέρα από την Ευρωβουλή μέχρι τη Γαλλική Γερουσία και από το σοσιαλιστικό κόμμα μέχρι την αριστερά.

Γεννημένος στην Ταγγέρη στο Μαρόκο το 1951, σπούδασε Φιλοσοφία και εργάστηκε σαν καθηγητής αλλά και σαν δημοσιογράφος. Έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1976.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα (2000) ως εκλεγμένος υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υπό την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και ήταν μέλος της Γαλλικής Γερουσίας ως το 2008, μέχρι την αποχώρηση δηλαδή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την ίδρυση του Αριστερού Κόμματος.

Εξελέξη ευρωβουλευτής το 2009 και επανεξελέγη το 2014. 

Κατά τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2010, η δημοτικότητά του αυξήθηκε χάρη στις πολλές δημόσιες και τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Ίδρυσε το Φεβρουάριο του 2016 το κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, FI) προτού θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για δεύτερη φορά (σσ. η πρώτη ήταν το 2012) στις εκλογές του 2017.

Ο Μελανσόν έχει μακρά καριέρα στην πολιτική: έγινε γερουσιαστής σε ηλικία 35 ετών, νομοθέτης της ΕΕ το 2009 και τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ενώ ο Μελανσόν δεν είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές και δεν εκπροσώπησε τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε καμία από τις συζητήσεις, παραμένει μια εξέχουσα αριστερή φωνή.

Απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του κόμματος μετά τα αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για να ανακοινώσει την απόσυρση των υποψηφίων της τρίτης θέσης της αριστεράς.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνιζε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Ποιο είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Πρόκειται για μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Οικολόγων, Κομμουνιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) που σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Τα κόμματα αυτά έχουν επικρίνει στο παρελθόν το ένα το άλλο και έχουν ορισμένες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους. Αποφάσισαν όμως να σχηματίσουν ένα μπλοκ για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την κυβέρνηση.

Το NPF (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις συνταξιοδοτικές και μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και να διευκολύνει τις αιτήσεις για βίζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version