Κόσμος

Ζαν Μαρί Λε Πεν: Ο γιος του ψαρά και της μοδίστρας που έμελλε να γίνει η πιο πολωτική μορφή στην γαλλική πολιτική

Ζαν Μαρί Λε Πεν: Ο γιος του ψαρά και της μοδίστρας που έμελλε να γίνει η πιο πολωτική μορφή στην γαλλική πολιτική

Ο ιδρυτής της γαλλικής ακροδεξιάς και του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λε Πεν πέθανε σήμερα Τρίτη 07.01.2025 σε ηλικία 96 ετών. Αν και είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή της Γαλλίας εδώ και αρκετά χρόνια, το αποτύπωμα που άφησε στο εκλογικό τοπίο είναι πολύ έντονο και βαθύ.

Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στη σύγχρονη γαλλική πολιτική, καθώς διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, σε περισσότερα από 60 χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας, το κίνημά του από το καθεστώς μιας μικρής ακροδεξιάς ομάδας αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό παράγοντα στις εκλογικές μάχες της Γαλλίας. Ο Ζαν Μαρί Λε Πεν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως επικεφαλής της φοιτητικής ένωσης στην Τουλούζη, έγινε πρόεδρος του σωματείου Corporative des étudiants en droit κι έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για επιθέσεις.

Ο Λε Πεν ήταν πέντε φορές υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας και κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τις 21 Απριλίου 2002 απέναντι στον Ζαν Σιράκ προκαλώντας ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αποβλήθηκε από το Εθνικό Μέτωπο από την κόρη του Μαρίν Λε Πεν στις 20 Αυγούστου 2015, έπειτα από αμφιλεγόμενες δηλώσεις και βρέθηκε περιθωριοποιημένος από τη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο πρώην αλεξιπτωτιστής, ο οποίος ηγήθηκε του κόμματος από το 1972 έως το 2011, όταν αυτό ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο, είχε προσφάτως μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η οικογένειά του επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του.

Πέρυσι, ο Λε Πεν και η κόρη του Μαρίν Λε Πεν κατηγορήθηκαν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός τους για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, για πλασματικές θέσεις εργασίας για δήθεν βοηθούς των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2016, προκειμένου να πληρώνονται κομματικά στελέχη στη Γαλλία

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο για λόγους υγείας.

Οι ακραίες θέσεις του και η ρίξη με την κόρη του Μαρίν Λε Πεν

Ο Λεπέν έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιπαραθέσεις και νομικές ενέργειες με τις απόψεις του για το Ολοκαύτωμα, το οποίο χαρακτήρισε ως «απλή λεπτομέρεια» στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και με τους επαίνους του για την κυβέρνηση του Βισύ που συνεργάστηκε με τους ναζιστές κατακτητές της χώρας.

Καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο αρκετές φορές για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του. Το 2014, πρότεινε ότι ο θανατηφόρος ιός Έμπολα, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για την παγκόσμια πληθυσμιακή έκρηξη. Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε για «πρόκληση μίσους και εθνοτικών διακρίσεων» επειδή είχε πει σε δημόσια συγκέντρωση τρία χρόνια νωρίτερα ότι οι Ρομά στην πόλη ήταν «εξανθήματα» και βρωμούσαν.

Πρώην πυγμάχος ο Λε Πεν, ο οποίος πιστεύεται ότι έχασε το αριστερό του μάτι σε έναν αγώνα - αργότερα επέμεινε ότι είχε υποστεί ζημιά σε ένα κοινότυπο ατύχημα με τέντα - έγινε ισόβιος επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού - όπως μετονόμασε το κόμμα η κόρη του όταν ανέλαβε την ηγεσία το 2011 και το έχει μετατρέψει σε μια από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Η ίδια έδιωξε τον πατέρα της από το κόμμα το 2015, αφού αρνήθηκε να μετριάσει την εμπρηστική του ρητορική, καθώς εκείνη προσπαθούσε να «καθαρίσει» τη φήμη του κόμματος και να μετριάσει την ακραία εικόνα για να το φέρει πιο κοντά στη δεξιά του κεντροδεξιού χώρου, ώστε να διευρύνει τη βάση υποστήριξής του.

Από την άλλη, ο Ζαν Μαρίν Λε Πεν, παρέμενε πιστός στις αρχικές, ακραίες θέσεις του και κατηγόρησε την κόρη του ότι εγκατέλειψε τις θεμελιώδεις αξίες του κόμματος. Τελικά κατάφερε να τον αποπέμψει από το κόμμα μόνο το 2018 μετά από αρκετές νομικές διαδικασίες.

Ο Λε Πεν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία πέντε φορές και προκάλεσε σοκ στη Γαλλία το 2002, όταν έβγαλε εκτός του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν και βρέθηκε απέναντι στον Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο για το Ελιζέ. Ο Σιράκ κέρδισε με διαφορά - πάνω από το 82% των ψήφων. Αν και ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά, η επιτυχία του ανέδειξε την αυξανόμενη απήχηση της ακροδεξιάς.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1928 στο La Trinité-sur-Mer, της Βρετάνης. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν το μοναχοπαίδι ενός ψαρά από τη Βρετάνη και μίας μοδίστρας.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Ζαν, ήταν 14 ετών, μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πιάστηκε στα δίχτυα του. Στα 16 του ζήτησε να καταταγεί στο στρατό, αλλά του αρνήθηκαν επειδή ήταν πολύ μικρός. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και αργότερα υπηρέτησε στους αλεξιπτωτιστές της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων. Πήρε μέρος στον πόλεμο της Ινδοκίνας και στον πόλεμο της Αλγερίας, κατά τη διάρκεια του οποίου κατηγορήθηκε για βασανισμό κρατουμένων.

Το 1962, ο Λε Πεν δήλωσε στην εφημερίδα Combat: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Βασανίσαμε επειδή έπρεπε να γίνει. Όταν έχεις πιάσει κάποιον που μόλις έχει τοποθετήσει 20 βόμβες που θα μπορούσαν να εκραγούν από το ένα λεπτό στο άλλο και δεν θέλει να μιλήσει, πρέπει να χρησιμοποιήσεις εξαιρετικές μεθόδους για να τον κάνεις να μιλήσει».

Αργότερα, ο Λε Πεν αρνήθηκε περαιτέρω κατηγορίες για βασανιστήρια στην Αλγερία, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας αριστερής «κυβερνητικής συνωμοσίας» για να τον δυσφημήσουν.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1956 και συνίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο το 1972. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 1988 και έγινε ευρωβουλευτής το 2004 μέχρι το 2019. Ήταν επίσης περιφερειακός σύμβουλος στην Προβηγκία-Αλπ-Κυανή Ακτή μεταξύ 2010 και 2015.

Απέκτησε τρεις κόρες με την πρώτη του σύζυγο Pierrette, εκ των οποίων η Μαρίν Λε Πεν είναι η μικρότερη. Παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Jany, το 1991.

Πληροφορίες από Guardian

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα