Σάββατο, 6 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ζαπορίζια: Ο ένας αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο

Ζαπορίζια: Ο ένας αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο

O πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο, μετά την χθεσινή αποσύνδεσή του. Την ανακοίνωση για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία έκανε η διαχειρίστρια, Energoatom.

«Ένας από τους αντιδραστήρες του σταθμού της Ζαπορίζια που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους χθες επανασυνδέθηκε σήμερα με το ηλεκτρικό δίκτυο», ανακοίνωσε η Energoatom στην Ουκρανία στο Telegram, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Η εταιρία διευκρινίζει πως ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε: «Παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρινίζει η Energoatom.

«Ήρωες» οι εργαζόμενοι στου πυρηνικού σταθμού

«Οι εργαζόμενοι του σταθμού της Ζαπορίζια είναι πραγματικοί ήρωες που εγγυώνται την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είχε «πλήρως αποσυνδεθεί» από το ηλεκτρικό δίκτυο «για πρώτη φορά στην ιστορία του», έπειτα από την καταστροφή γραμμών τροφοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός της Ζαπορίζια περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 mégawatts και βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσική κατοχή. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς της ζώνης, δημιουργώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις