Site icon NewsIT

«Ζαβολιάρα» και… «καρφί» η Χίλαρι για το e-mail-gate! “Δίνει” τον Κόλιν Πάουελ!

19.08.2016 | 14:10
Φωτογραφία αρχείου

Φωτογραφία αρχείου

Η υπόθεση με τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον και το γεγονός πως χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών έχει προκαλέσει σάλο. Ιδίως γιατί το FBI αποφάσισε να μην ασκήσει διώξεις στην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Η οποία, παραδέχτηκε ότι κάτι έκανε αλλά όχι για απόρρητα θέματα. Και φαίνεται πως τη γλίτωσε γιατί έριξε το φταίξιμο... αλλού!

Που; Στον πρώην υπουργό Εξωτερικών (στην πρώτη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους το 2001) Κόλιν Πάουελ! Η Κλίντον, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, υποστήριξε κατά την «ανάκρισή» της από το FBI πριν από μερικές εβδομάδες, πως ήταν ο Πάουελ ο άνθρωπος που τη… συμβούλευσε να χρησιμοποιεί προσωπικό της λογαριασμό e-mail ακόμη και για θέματα του υπουργείου, αλλά όχι όσον αφορά απόρρητα ζητήματα.

Η πληροφορία, αναφέρουν οι NY Times, προέρχεται από σημειώσεις του FBI μετά την κατάθεση της Χίλαρι Κλίντον (που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες), οι οποίες δόθηκαν στο Κογκρέσο την περασμένη Τρίτη.

Το δημοσίευμα των Times κάνει αναφορά επίσης σε ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και στο οποίο περιγράφεται συνομιλία στη διάρκεια ενός δείπνου όπου ο Πάουελ είπε στην Κλίντον να χρησιμοποιεί ένα δικό της e-mail, εκτός όταν πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες. Σημειώνεται δε πως, σύμφωνα πάντα με τους NY Times, η Κλίντον ρώτησε τον Πάουελ, μέσω e-mail (ειρωνεία τουλάχιστον…) το 2009, σχετικά με τη χρήση e-mail που έκανε όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Μπους.

Εκπρόσωποι της Κλίντον δεν ήταν διαθέσιμοι για σχολιασμό λόγω του προχωρημένου της ώρας. Ο Πάουελ όμως, αντέδρασε με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι δεν θυμάται τη συνομιλία στο δείπνο. Αντίθετα, θυμάται ότι της περιέγραψε το σύστημα που χρησιμοποιούσε, όμως στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν εισηγήθηκε στην Κλίντον να κάνει το ίδιο.

“Έγραψε πράγματι στην πρώην υπουργό Κλίντον ένα σημείωμα μέσω e-mail στο οποίο περιέγραφε πώς χρησιμοποιούσε τον προσωπικό του λογαριασμό στο AOL για μη απόρρητα μηνύματα και πόσο πολύ βελτίωσε την επικοινωνία εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, αναφέρεται στη δήλωση. “Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανένα ισοδύναμο σύστημα μέσα στο υπουργείο”.

Ο Πάουελ χρησιμοποίησε έναν ασφαλή υπολογιστή του υπουργείου για τη διαχείριση των απόρρητων πληροφοριών, αναφέρεται στη ανακοίνωση. Η πλευρά του πρώην ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως ο Πάουελ έχει πει πως δεν είχε άλλη επιλογή εκτός από το να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό του λογαριασμό καθώς το υπουργείο δεν είχε ένα πλήρως λειτουργικό δικό του σύστημα e-mail όταν ανέλαβε το 2001.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version