Κόσμος

“Ζαχαρώνει” το μερίδιο των Κεμαλιστών στην Isbank ο Ερντογάν – Διαταγή στις δικαστικές αρχές να… ερευνήσουν

Έρευνα κατά των μελών της αντιπολίτευσης που υπηρετούν στο διοικητικό συμβούλιο της Isbank "παρήγγειλε" ο Ερντογάν, προκαλώντας... πτώση της μετοχής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας στη χορήγηση δανείων. Μια δήλωση που για πολλούς φανερώνει την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να πετάξει έξω τους Κεμαλιστές από την τράπεζα.

Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του έχουν ζητήσει να διεξαχθεί πιο ενδελεχής έρευνα του μεριδίου (28%) που κατέχει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης και θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αν και το CHP δεν λαμβάνει μερίσματα από το ποσοστό της συμμετοχής του –αυτά πηγαίνουν σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως προβλέπεται στη διαθήκη του Ατατούρκ– μέλη του κόμματος κατέχουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

«Kατέχει το 28% των μετοχών της Isbank. Δεν μπορεί να πάρει χρήματα από εκεί αλλά έχει τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Τι κάνουν αυτά τα τέσσερα μέλη; Αυτό πρέπει να ερευνηθεί», δήλωσε, σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν.

Δηλώσεις που έφεραν πτώση των μετοχών

Η αξία της μετοχής της Isbank είχε πέσει κατά 3,6% στις 3,99 λίρες έως τις 11:05 ώρα Ελλάδας.Η Isbank ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική για να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη στις τράπεζες πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η τράπεζα έχει πει ότι υπήρξαν περίοδοι όπου το μερίδιο του 28,09% του Ατατούρκ έχει εκπροσωπηθεί από το CHP και το υπουργείο Οικονομικών, από κοινού ή χωριστά. «Αυτό δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στις δραστηριότητες της τράπεζάς μας ή στον τρόπο με τον οποίο κάνει τις δουλειές της», ανέφερε.

Αφότου ανέλαβε πρόεδρος με περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες τον Ιούλιο, ο Ερντογάν έχει εντείνει τον έλεγχο στην οικονομία και στη νομισματική πολιτική, διορίζοντας τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών και αναλαμβάνοντας επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου. Οι φόβοι για την αυξανόμενη αυταρχικότητα και την έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας είχαν αποτέλεσμα μια υποτίμηση της λίρας κατά 40% φέτος.

Ο Ερντογάν θέλει χαμηλότερα επιτόκια προκειμένου να επεκταθεί ο δανεισμός και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη. Έχει καλέσει κατ΄επανάληψη τις τράπεζες να δίνουν περισσότερες πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Ζητά εθνικοποίηση της Isbank

Ένας από τους συμβούλους του Ερντογάν, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, ειχε ζητήσει το 2016 την εθνικοποίηση της Isbank, όταν ο ηγέτης του CHP χαρακτήρισε τον πρόεδρο «δικτατορίσκο».

Οι αρχές κατάσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Bank Asya, ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ίδρυσαν υποστηρικτές του εδρεύοντος στις ΗΠΑ ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Κιλιτσντάρογλου: Ο Ερντογάν θέλει να πάρει το μερίδιο

Σήμερα, ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως το κόμμα δεν παρεμβαίνει στην τράπεζα και πως κατέχει τις μετοχές από καθήκον στην κληρονομιά του Ατατούρκ. Εκτίμησε πως ο Ερντογάν θέλει να μεταφέρει το μερίδιο στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας.

«Όλοι πρέπει να σέβονται την κληρονομία του Ατατούρκ. Κανείς από τους συναδέλφους μας που είναι μέλος του συμβουλίου της Isbank δεν επεμβαίνει στις τραπεζικές της υποθέσεις, έχει μόνο την τιμή να εκπροσωπεί τα μερίδια του Ατατούρκ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Θέλει να το μεταφέρει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο; Αυτό πρέπει να εξεταστεί.»

Η κυβέρνηση ίδρυσε το ταμείο το 2016 προκειμένου να αναπτύξει και να αυξήσει την αξία των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας και από τότε έχει μεταφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε αυτό, περιλαμβανομένων των μεριδίων στην αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, σε μεγάλες τράπεζες και στην εταιρία σταθερής τηλεφωνίας Turk Telekom.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα