Παρασκευή, 22 Νοε.
13oC Αθήνα

Ζελένσκι στο Νταβός: Είμαστε σε σημείο καμπής, αποφασίζεται αν θα κυβερνήσει η ωμή βία

Ζελένσκι στο Νταβός: Είμαστε σε σημείο καμπής, αποφασίζεται αν θα κυβερνήσει η ωμή βία

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μίλησε σήμερα (23.05.2022) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, και ζήτησε από τους συνέδρους να εξετάσουν τη σημασία του φετινού θέματος: η ιστορία σε σημείο καμπής.

«Η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής…Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης τις «μέγιστες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας, ως προειδοποίηση σε άλλες χώρες που σκέφτονται τη χρήση ωμής βίας.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις επί του παρόντος», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ζήτησε: πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από τα παγκόσμια συστήματα (χωρίς εξαιρέσεις), εγκατάλειψη του ρωσικού τομέα πληροφορικής, κανένα εμπόριο με τη Ρωσία.

Απευθυνόμενος έπειτα στους επιχειρηματίες που παρευρίσκονται στο Νταβός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε όσους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη Ρωσία να το κάνουν. «Είναι απαραίτητο, υποστήριξε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων χωρών από τη Ρωσία, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για τα “αιματοβαμμένα συμφέροντα” της Ρωσίας. Κάθε εταιρεία που εγκαταλείπει τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη στην αγορά της Ουκρανίας» είπε και συνέχισε, λέγοντας ότι οι εταιρείες θα ωφεληθούν υποστηρίζοντας πραγματικά την ελευθερία και την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Προσφέρουμε στον κόσμο την ευκαιρία να δημιουργήσει προηγούμενο για το τι συμβαίνει όταν  προσπαθήσετε να καταστρέψετε έναν γείτονα. Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε σε αυτή την ανοικοδόμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε εν μέρει να χρηματοδοτηθεί με την εύρεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κρυμμένων στο εξωτερικό, τη δέσμευση και τη διάθεσή τους σε ένα ειδικό ταμείο για να βοηθήσει όσους επλήγησαν από τον πόλεμο.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι ανέφερε τον Τζορτζ Μάρσαλ (του σχεδίου ανοικοδόμησης για την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), ο οποίος είχε πει ότι δεν εναντιώνεται σε καμία χώρα, αλλά αντιτάσσεται στην «πείνα, τη φτώχεια, την απελπισία, το χάος».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από euronews

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις