Οι παραδοσιακές άμαξες (Fiaker) που κυκλοφορούν στο κέντρο της Βιέννης αποτελούν κομμάτι του αστικού τοπίου της αυστριακής πρωτεύουσας εδώ και αιώνες.
Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους προκαλεί όμως τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απόσυρσής τους.
Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες στη Βιέννη τις τελευταίες ημέρες, ο αυστριακός υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται η προστασία των ζώων, έθεσε επιπλέον το ερώτημα εάν η χρήση των αμαξών είναι ακόμη κατάλληλη στο κέντρο μιας μεγαλούπολης. «Εκτός από τη ζέστη (…) νομίζω ότι είναι λίγο ξεπερασμένο. Θα πρέπει να σκεφτούμε πραγματικά, για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων, αν πρέπει να εκθέτουμε τα άλογα σε τέτοιου είδους άγχος», δήλωσε ο κ. Ράουχ στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση ORF.
Στη Βιέννη απαγορεύεται ήδη η κυκλοφορία για τις άμαξες με άλογα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35 βαθμούς. Πέρυσι είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο το όριο της θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 30 βαθμούς, αλλά δεν ελήφθη ποτέ σχετική απόφαση. Ο δήμος της Βιέννης θεωρεί αρμόδια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη σειρά της παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βιέννης. Τον Ιούνιο η συζήτηση θα επανέλθει, με τη συμμετοχή και των εργαζόμενων στον κλάδο.
Ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζωών επαίνεσαν πάντως τη στάση του υπουργού. «Είναι καιρός να βάλουμε μια για πάντα τέλος σε αυτόν τον αναχρονισμό. Οι παραδόσεις που τηρούνται στις πλάτες ζωντανών πλασμάτων απλώς δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Είναι μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε τέλος στην εκμετάλλευση των αλόγων άμαξας», ανακοίνωσε η οργάνωση «Four Paws».
Τον Σεπτέμβριο του 2021 η ίδια οργάνωση είχε συγκεντρώσει συμβολικά περισσότερες από 80.000 υπογραφές κατά της εμπορικής εκμετάλλευσης των αλόγων άμαξας, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η φιλοζωική οργάνωση ζητά συστηματικά να απαγορευτεί η κυκλοφορία των αμαξών στο κέντρο της πόλης και να επιτρέπεται μόνο σε χώρους πρασίνου, να προβλεφθεί για τα άλογα σκιά για τις ζεστές ημέρες, αρκετό νερό και ζωοτροφές, περιορισμένο ωράριο εργασίας, ετήσιοι υγειονομικοί έλεγχοι και δωρεάν άσκηση για τις ημέρες που δεν εργάζονται. Η υπεύθυνη της καμπάνιας Βερόνικα Βάισενμπεκ τόνισε ότι το κέντρο της Βιέννης δεν είναι κατάλληλο για ζώα όπως τα άλογα. «Κρίμα που μια κοσμοπολίτικη πόλη εξακολουθεί να βασίζεται σε παραδόσεις που τηρούνται στις πλάτες των ζώων», δήλωσε και επισήμανε ότι συμβαίνουν συχνά ατυχήματα στα οποία τραυματίζονται ζώα και άνθρωποι. Ο κατάλογος των παραγόντων άγχους για ένα άλογο είναι μακρύς: θόρυβος, κυκλοφοριακό, καυτή άσφαλτος, έλλειψη πρόσβασης σε κατάλληλη τροφή συνιστούν καθημερινή πρόκληση για τα άλογα.
Αντίθετα, ο πρόσφατα ταλαιπωρημένος από την πανδημία κλάδος των Fiaker τονίζει την ανθεκτικότητα των αλόγων. «Ως ζώα της στέπας, μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλά τη ζέστη», ανέφερε η εκπρόσωπος του κλάδου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ούρσουλα Χίτρατσεκ.
Ανάλογη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι και στο Σάλτσμπουργκ, όπου συγκεντρώθηκαν 13.000 υπογραφές κατά της προοπτικής ανανέωσης του συμβολαίου του δήμου με εταιρίες αμαξών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ