Πέμπτη, 5 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Ζιζέλ Πελικό, μια γυναίκα σύμβολο στη Γαλλία: Ξεμπρόστιασε εκείνους που την βίαζαν κάθε βράδυ κατ’ εντολήν του συζύγου της – Όλο το χρονικό της δίκης

Ζιζέλ Πελικό, μια γυναίκα σύμβολο στη Γαλλία: Ξεμπρόστιασε εκείνους που την βίαζαν κάθε βράδυ κατ’ εντολήν του συζύγου της – Όλο το χρονικό της δίκης

Η πολύ σκοτεινή πλευρά της γαλλικής κοινωνίας με επιφανή μέλη της να βιάζουν μια γυναίκα ενώ ήταν ναρκωμένη με τον σύζυγό της να κινεί τα νήματα αυτής της φρικιαστικής υπόθεσης, αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα κατά την διάρκεια της δίκης του 71χρονου Ντομινίκ Πελικό στην Αβινιόν της Γαλλίας.

Η δύναμη αυτής της γυναίκας, της Ζιζέλ Πελικό, η οποία ζήτησε από τους δικαστές να μην γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και η συμπαράσταση από τα παιδιά είναι αξιοθαύμαστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τα παιδιά αποχωρούσαν από την αίθουσα μη μπορώντας να αντέξουν όσα ακούγονταν.

Η μητέρα τους, Ζιζέλ Πελικό, υπέστη μια δεκαετία κακοποίησης, ναρκωμένη από τον σύζυγό της, Ντομινίκ Πελίκο, και παραδομένη σε δεκάδες άνδρες. Από τους 51 κατηγορούμενους μόνο 14 έχουν παραδεχθεί την ευθύνη τους. Ορισμένοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, επικαλούμενοι την επιρροή που φέρεται να ασκούσε πάνω τους ο Ντομινίκ Πελίκο, ή υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή τους.

 

Πως έφτασαν στα ίχνη του

Η παρακολούθηση του Ντομινίκ Πελικό σε ένα σούπερ μάρκετ οδήγησε στην σύλληψή του  ως υπόπτου για σεξουαλικά εγκλήματα. Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των πολιτικώς εναγόντων, συμπεριλαμβανομένης της Ζιζέλ Πελίκο.

Επί 10 χρόνια ο Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών, θρυμμάτιζε κατασταλτικά χάπια κατά του άγχους στο δείπνο της συζύγου του και χρησιμοποιούσε διαδικτυακές πλατφόρμες για να προσκαλεί άνδρες να τη βιάσουν στο σπίτι του ζευγαριού και σε άλλα μέρη που χρησιμοποιούσε η οικογένεια.

Ο Ντομινίκ Πελίκο έχει δηλώσει ότι όλοι οι άνδρες γνώριζαν ότι η σύζυγός του ήταν ναρκωμένη και αναίσθητη, σύμφωνα με τη Le Monde. Η αστυνομία πιστεύει ότι έθετε αυστηρούς κανόνες, όπως να μην μυρίζουν άρωμα ή καπνό που θα μπορούσε να ξυπνήσει τη γυναίκα του, και να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι νόμιζαν πως το ζευγάρι ήταν swingers που ζούσαν μια σεξουαλική φαντασίωση και δεν γνώριζαν ότι το θύμα δεν είχε συναινέσει στους βιασμούς. Οι Πελικό ήταν παντρεμένοι για περισσότερα από 50 χρόνια και απέκτησαν τρία παιδιά, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το ζευγάρι ζούσε στα προάστια του Παρισιού και μετακόμισε στη Μαζάν μια πόλη στην Προβηγκία, μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Ωστόσο πίσω από το πέπλο μιας κανονικής οικογενειακής ζωής, κρυβόταν μια σκοτεινή και διεστραμμένη πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη Le Monde, οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι το θύμα βιάστηκε τουλάχιστον 92 φορές ενώ ήταν αναίσθητη, από τουλάχιστον 72 άτομα. Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει και κατηγορήσει 51 από τους υπόπτους. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται οδηγοί φορτηγών, ένας πυροσβέστης και ένας δημοσιογράφος. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 26 έως 74 ετών. Κάποιοι είναι παντρεμένοι με παιδιά. Κάποιοι κατηγορούνται ότι βίασαν το θύμα μία φορά, ενώ άλλοι μέχρι και έξι φορές.

Ο φάκελος «κακοποίηση»

Η δραστηριότητα του Ντομινίκ Πελικό άρχισε να ελέγχεται το 2020, όταν τρεις γυναίκες τον κατήγγειλαν ότι προσπάθησε να τις βιντεοσκοπήσει κάτω από τις φούστες τους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η αστυνομία τον συνέλαβε και κατέσχεσε τις ηλεκτρονικές του συσκευές, όπου βρήκαν εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο που φέρεται να δείχνουν τη γυναίκα του να κακοποιείται σεξουαλικά από πολλούς άνδρες, είπε ο Μπαμποννό. Πολλά από τα αρχεία ήταν κατηγοριοποιημένα σε έναν φάκελο με τίτλο «κακοποίηση», σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία βρήκε επίσης φωτογραφίες της κόρης του ζευγαριού που φαίνεται να τραβήχτηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή της ενώ ήταν στο μπάνιο ή κοιμόνταν.

Νόμιζε ότι είχε αρρωστήσει

Ο δικηγόρος της Ζιζέλ είπε ότι η πελάτισσά του δεν είχε αντιληφθεί ότι είχε επανειλημμένα βιαστεί, αλλά είχε βιώσει ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης και τριχόπτωσης, φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και πόνο στην κοιλιά. Υποψιαζόταν ότι μπορεί να είχε Αλτσχάιμερ ή καρκίνο. Η κακοποίηση άφησε τη γυναίκα με τουλάχιστον τέσσερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες σωματικές και ψυχολογικές ουλές.

Ο Ντομινίκ Πελίκο κατηγορείται επίσης για συμμετοχή σε δύο παλιές υποθέσεις: έναν βιασμό και φόνο το 1991 και μια απόπειρα βιασμού το 1999. Ο ίδιος έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση του 1991, αλλά παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απόπειρα βιασμού μετά από ταυτοποίηση του DNA του, που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για την κακοποίηση της συζύγου του, με το DNA που βρέθηκε στη σκηνή του άλλου εγκλήματος, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις