«Δεν μετάνιωσα στιγμή για τη δημόσια δίκη» δήλωσε η γυναίκα σύμβολο κατά των θυμάτων βιασμού
Ημέρα δικαίωσης η σημερινή για τη Ζιζέλ Πελικό μετά την ιστορική δίκη του πρώην συζύγου της Ντομινίκ και δεκάδων ακόμη ανδρών που την βίαζαν επί χρόνια εν αγνοία της μέσα στο ίδιο της το σπίτι στο χωριό Μαζάν στη Γαλλία.
Δεν μετάνιωσα στιγμή για τη δημόσια δίκη, δήλωσε η Ζιζέλ Πελικό, βγαίνοντας από το δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τους 51 κατηγορούμενους για τους μαζικούς βιασμούς της – μεταξύ αυτών και του τότε συζύγου της Ντομινίκ Πελικό, στον οποίο επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή, δηλαδή κάθειρξη 20 ετών.
Οι υπόλοιποι 50 κατηγορούμενοι κρίθηκαν επίσης ένοχοι: 46 για βιασμό, δύο για απόπειρα βιασμού και δύο για σεξουαλική επίθεση, εκ των οποίων ο ένας κατηγορήθηκε ότι βίασε την Ζιζέλ επανειλημμένα, έως και έξι φορές, και ένας άλλος ότι εμπνεύστηκε να διαπράξει το αντίστοιχο έγκλημα εναντίον της δικής του συζύγου. Όλα αυτά μέσα στο σπίτι που έμενε με τον σύζυγό της στο χωριό Μαζάν στη Γαλλία.
Σήμερα η Ζιζέλ, που έγινε σύμβολο θάρρους και αξιοπρέπειας, μπήκε στο δικαστήριο χωρίς τα γυαλιά ηλίου της, με τα οποία την είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες φορές. Άλλωστε δεν έλειψε ούτε μία μέρα από την δίκη.
Η νομική της ομάδα υποστήριξε ότι η αφαίρεση των γυαλιών ήταν κάτι περισσότερο από μια αλλαγή εποχής. Σηματοδότησε τη στιγμή που δεν ένιωθε πλέον την ανάγκη να προστατεύει τον εαυτό της και να κρύβει τα μάτια της.
Μετά την απόφαση των δικαστών και κατά την έξοδό της από το δικαστήριο έκανε μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, ευχαριστώντας τους που της συμπεριφέρθηκαν διακριτικά σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Ευχαρίστησε επίσης τις φεμινιστικές οργανώσεις για την συμπαράστασή τους αλλά και τα τρία παιδιά της και τα επτά εγγόνια της, επειδή, όπως είπε, «σε αυτά ανήκει το μέλλον».
Σύμβολο θάρρους και αξιοπρέπειας η Ζιζέλ Πελικό τόνισε ότι δεν μετάνιωσε στιγμή που αποποιήθηκε του δικαιώματός της στην ανωνυμία, κατά τη διάρκεια της δίκης, καθώς, όπως είπε, «άνοιξε τις πόρτες», ώστε να δει η κοινωνία τι συνέβη.
Απευθυνόμενη στα θύματα βιασμού, είπε: «Κάνουμε τον ίδιο αγώνα», τονίζοντας πως αυτά μένουν «συχνά στη σκιά».
«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας συλλογικά να βρούμε ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο άνδρες και γυναίκες μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί με αμοιβαίο σεβασμό», κατέληξε στη δήλωσή της.
Όλη η δήλωση της Ζιζέλ Πελικό:
«Σας παρακαλώ, αν μπορείτε να σεβαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συναισθηματική μου κατάσταση. Σας ευχαριστώ. Είμαι εδώ με πολλή συγκίνηση για να κάνω μια δήλωση.
Αυτή η υπόθεση ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία για μένα. Και σκέφτομαι πρώτα και κύρια τα τρία μου παιδιά, τον Νταβίντ, την Καρολίν και τον Φλοριάν.
Σκέφτομαι επίσης τα εγγόνια μου, διότι αυτά είναι το μέλλον και γι’ αυτά ήθελα πραγματικά να δώσω αυτόν τον αγώνα. Επίσης, τον Οράν και τη Σελέν.
Σκέφτομαι όλες τις άλλες οικογένειες που επηρεάζονται από αυτή την υπόθεση και τα μη αναγνωρισμένα θύματα σε αυτές τις ιστορίες, που συχνά βρίσκονται στη σκιά. Πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε τον ίδιο αγώνα».
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα άτομα που με στήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, με τις καταθέσεις μαρτύρων και τις μαρτυρίες.
Αυτό μου έδωσε πραγματικά δύναμη να επιστρέφω μέρα με τη μέρα σε αυτή τη μακρά δίκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Υποστήριξης Θυμάτων που με στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια και όλους τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την υπόθεσή μου από την αρχή της.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να αναγνωρίσω την πιστή και με σεβασμό αντιμετώπιση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι μου, σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή.
Ήθελα, όταν ξεκίνησα στις 2 Σεπτεμβρίου, να διασφαλίσω ότι η κοινωνία θα μπορούσε πραγματικά να δει τι συνέβαινε και ποτέ δεν μετάνιωσα για αυτή μου την απόφαση.
Έχω πλέον πίστη στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο όλοι, γυναίκες, άνδρες, θα μπορούν να ζουν μαζί αρμονικά, με σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Σας ευχαριστώ».
Η Ζιζέλ Πελικό καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος κατά την έξοδό της από το δικαστήριο μέχρι που μπήκε στο αυτοκίνητο που την περίμενε έξω από το δικαστικό μέγαρο.
Ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι – 20 χρόνια φυλακή στον Ντομινίκ Πελικό
Η ιστορική δίκη των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ενώ όλο αυτό το διάστημα η υπόθεση Πελικό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Η δικηγόρος του Ντομινίκ Πελικό, Μπεατρίς Ζαβαρό, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ίδια και ο εντολέας της να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας του δικαστηρίου. Η Μπεατρίς Ζαβαρό τόνισε πως η απόφαση για την άσκηση έφεσης θα ληφθεί εντός των 10 ημερών που προβλέπει ο νόμος μετά την έκδοση της ετυμηγορίας.
Τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν στους 51 κατηγορούμενους.
Τα τρία παιδιά της Ζιζέλ Πελικό, ο Νταβίντ, ο Φλοριάν και η Καρολίν θεωρούν πως οι ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι 20 χρόνια, που επέβαλε το πρωί της Πέμπτης (19.12.2024) το ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν στους 51 κατηγορούμενους – συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα τους Ντομινίκ Πελικό – είναι «πολύ χαμηλές», σύμφωνα με δήλωση μέλους της οικογένειας, το οποίο ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Τα παιδιά είναι απογοητευμένα με αυτές τις χαμηλές ποινές», δήλωσε το μέλος της οικογένειας και ανέφερε πως κανένας από την οικογένεια δεν ήθελε να μιλήσει με τον Ντομινίκ Πελικό μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Στους συγκατηγορούμενους του Πελικό επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι 15 έτη, οι οποίες είναι κατά μέσο όρο δύο έτη χαμηλότερες από τις ποινές που είχε ζητήσει στα τέλη Νοεμβρίου η εισαγγελέας.
Όλα τα ονόματα και οι ποινές:
- Jean-Pierre Marechal 12 χρόνια
- Jacques Cubeau 5 χρόνια
- Cyrille Delville 8 χρόνια
- Lionel Rodriguez 8 χρόνια
- Christian Lescole 9 χρόνια
- Charly Arbo 13 χρόνια
- Nicolas Francois 8 χρόνια
- Boris Moulin 8 χρόνια
- Philippe Leleu 5 χρόνια
- Joseph Cocco 3 χρόνια
- Fabien Sotton 11 χρόνια
- Nizar Hamida 10 χρόνια
- Joan Kawai 10 χρόνια
- Husamettin Dogan 9 χρόνια
- Hughes Malago 5 χρόνια
- Andy Rodriguez 6 χρόνια
- Jean Tirano 8 χρόνια
- Thierry Postat 12 χρόνια
- Redouane El Farihi 8 χρόνια
- Simone Mekenese 9 χρόνια
- Thierry Parisis 8 χρόνια
- Adrien Longeron 6 χρόνια
- Jérôme Vilela 13 χρόνια
- Didier Sambuchi 5 χρόνια
- Karim Sebaoui 10 χρόνια
- Vincent Coullet 10 χρόνια
- Jean-Marc LeLoup 6 χρόνια
- Patrick Aron 6 χρόνια, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς έχει ιατρικά προβλήματα και θα πρέπει να πάει σε ειδική φυλακή, σύμφωνα με τον δικαστή.
- Mohamed Rafaa 8 χρόνια
- Mahdi Daoudi 8 χρόνια
- Ahmed Tbarik 8 χρόνια
- Patrice Nicolle 8 χρόνια
- Grégory Serviol 8 χρόνια
- Abdelali Dallal 8 χρόνια, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς έχει ιατρικά προβλήματα και θα πρέπει να πάει σε ειδική φυλακή, σύμφωνα με τον δικαστή
- Jean-Luc LA 10 χρόνια
- Quentin Hennebert 7 χρόνια
- Saifeddine Ghabi 3 χρόνια
- Romain Vandevelde 15 χρόνια
- Ludovick Blemeur 7 χρόνια
- Cedric Grassot 12 χρόνια
- Cendric Venzin 9 χρόνια
- Hassan Ouamou 12 χρόνια. Καταδικάστηκε ερήμην καθώς είναι στο Μαρόκο και δεν σκοπεύει να παραδοθεί.
Σύμφωνα με το BBC οι ποινές που ανακοινώθηκαν ήταν γενικά μκρότερες σε σχέση με αυτές που είχε προτείνει ο εισαγγελέας, γεγονός που φάνηκε να απογοητεύει τα παιδιά της Ζιζέλ Πελικό και προκάλεσε αναταραχή στο δικαστήριο.
«Honte a la justice» (Ντροπή στη δικαιοσύνη), φώναξαν δεκάδες διαδηλωτές έξω από το ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν.