Λίγες ώρες πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ μιλά για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος του και παραδέχεται πως… ήπιε τον περιβόητο καφέ με τη Μαρία Σπυράκη.
«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», λέει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα. Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε «γνήσιο ενδιαφέρον να επιλυθεί το ζήτημα» και πως «υπερασπιζόταν σθεναρά τα εθνικά σας συμφέροντα. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκαλύπτει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν, τελικά, στη Συμφωνία των Πρεσπών και το “Βόρεια Μακεδονία” είχε συμφωνηθεί πως μια καλή βάση ήταν και το όνομα «Δημοκρατία του Ίλιντεν».
«Στις διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα, συμφωνήσαμε να επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δυο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή κι έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς», λέει ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων και δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ θα αποδεχθεί τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι ήλθε η στιγμή για διαφορετικά Βαλκάνια, που θα έχουν αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις και θα έχουν μετατραπεί από «Πυριτιδαποθήκη» σε «Πηγή Σταθερότητας».
Δεν αποκλείει όμως και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO «εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας μας». Τότε, λέει, «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».
«Δεν θέλω να μιλήσω για παραχωρήσεις, για το ποιος έδωσε σε κάποιον κάτι ή πήρε κάτι άλλο», λέει ο Ζόραν Ζάεφ και συμπληρώνει πως «η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».
«Αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ερωτηθείς για τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή και τους φόβους αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων, ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει: «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στηρίζει μία θετική λύση για το Κόσοβο. Μία λύση που θα βελτιώσει την ευημερία των Σέρβων, των Αλβανών, και όλων των άλλων πολιτών που ζουν στο Κόσοβο. Μία λύση που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Σερβίας, του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενωμένοι όλοι οι ηγέτες εδώ σε αυτή την περιοχή γύρω από τους κοινούς μας στόχους, που είναι η διαρκής ειρήνη, η περιφερειακή συνεργασία, η οικονομική ανάπτυξη και η ένταξη στην ΕΕ».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει και τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σε καφέ στις Βρυξέλλες. «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».
Τέλος, στέλνει ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι πάντα καλό να επιδιώκουμε και να αποδεικνύουμε πως οι πολιτικοί των Βαλκανίων γνωρίζουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να εργάζονται προς το συμφέρον των πολιτών τους (…) Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σημειώσουμε από κοινού μια ιστορική επιτυχία, ως μια σοβαρή επένδυση για το μέλλον».