Δευτέρα, 1 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ζορντάν Μπαρντελά: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων

Ζορντάν Μπαρντελά: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων
Reuters

«Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», είπε στο πρώτο του μήνυμα μετά τα exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία που δείχνουν μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λε Πεν ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ζορντάν Μπαρντελά.

Τα exit polls και οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος για τις εκλογές στη Γαλλία δείχνουν νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν με 33 – 34%.

Ο γαλλικός λαός γέννησε «μια ελπίδα χωρίς προηγούμενο στη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων για την υψηλή συμμετοχή.

Ο δεύτερος γύρος, την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι ο «πιο σημαντικός» από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958, δήλωσε ο Μπαρντελά.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η επιλογή είναι πλέον ξεκάθαρη και ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανοικτοί για τη χώρα – “ο χειρότερος δρόμος” με τον αριστερό συνασπισμό που προσφέρει έναν “υπαρξιακό κίνδυνο”, και ο δρόμος που οδηγεί η Εθνική Συσπείρωση σε συνασπισμό με ορισμένα τμήματα του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων του Ερίκ Τσιότι.

Ο Μπαρντελά δήλωσε ότι θα είναι ένας πρωθυπουργός που θα σέβεται τον πρόεδρο σε μια περίπτωση “συγκατοίκησης” – όταν το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο είναι διαφορετικό από το κόμμα του προέδρου – αλλά έτοιμος να σταθεί στο ύψος του.

Είπε επίσης ότι θα είναι ο πρωθυπουργός “όλων των Γάλλων”, αν η ακροδεξιά κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 7 Ιουλίου. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις