Η ρουτίνα της καθημερινότητας μας και οι διάφορες υποχρεώσεις έχουν ως αποτέλεσμα αρκετές φορές να νιώθουμε υπερένταση και άγχος.
Κάτι το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά μας και εν γένει στην ψυχολογία μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές, ώστε να καταπολεμήσετε το στρες και να νιώθετε μεγαλύτερη ευεξία.
Γυμναστική: Η τακτική γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Επιπλέον, μέσω της άσκησης αναμένεται να βελτιωθεί η διάθεσή σας. Προκειμένου, όμως, να δείτε τα ευεργετικά οφέλη, πρέπει να ασκείστε συχνά. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να καταπονήσετε τον οργανισμό σας, αφού ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά.
Χαλάρωση των μυών: Όταν είστε αγχωμένοι, οι μύες σας τείνουν να τεντώνονται, προκαλώντας ενδεχομένως, δυσκαμψία, οπότε, η καλύτερη λύση είναι να κάνετε διατάσεις, να απολαύσετε ένα μασάζ ή κάνετε ένα ζεστό ντους.
Απλές ασκήσεις αναπνοής: Οι ρυθμικές αναπνοές μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν να περιορίσετε το άγχος. Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στην πολυθρόνα σας. Στην συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε νοερά ότι βρίσκεστε στο αγαπημένο σας μέρος (π.χ. παραλία). Έπειτα, κάντε εισπνοές από την μύτη και εκπνοές από το στόμα. Μπορείτε, βέβαια, να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία ξανά και ξανά μέχρι να ανακουφιστείτε.
Υγιεινή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διάθεση σας. Στα γεύματα σας πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά , καθώς επίσης και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως, φυσικά, και άπαχη πρωτεΐνη για ενέργεια.
Αλλάξτε νοοτροπία: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί πίεση και εκνευρισμό. Κατά συνέπεια, οφείλετε να αλλάξετε νοοτροπία και να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με τρεις απλές κινήσεις: Πρώτον, ρυθμίστε το ρολόι σας 10 λεπτά μπροστά, ώστε να μην αγχώνεστε ότι μπορεί τυχόν να αργήσετε στα ραντεβού σας. Δεύτερον, μην οδηγείτε γρήγορα στον δρόμο. Τρίτον, ιεραρχήστε τις προτεραιότητες της καθημερινότητα σας. Δεν χρειάζεται να διαπεραιώσετε όλες τις εργασίες σας μέσα σε μια ημέρα, όπως να απαντήσετε σε όλα τα e-mail σας.
Ο ρόλος του διαλείμματος: Ο ρόλος του διαλείμματος είναι σημαντικός, ούτως ώστε να έχετε καθαρό μυαλό. Σε περίπτωση, βέβαια, που είστε άτομο που θέτει στόχους και θέλει να τους επιτυγχάνει, τότε, ενδέχεται να σας φανεί μια δύσκολη διαδικασία. Μερικές δραστηριότητες που μπορούν σας ξεκουράσουν είναι οι εξής: διαλογισμός, γιόγκα, περπάτημα στην φύση, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.
Βρείτε χρόνο για χόμπι: Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο, κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κάνετε κάποιο χόμπι, έστω και για 20 λεπτά μέσα στην ημέρα (π.χ. ανάγνωση βιβλίων)
Μιλήστε για το θέμα που σας αγχώνει: Εάν υπάρχει ένα πρόβλημα που σας προκαλεί εμπόδια και αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητα σας, τότε, θα μπορείτε να το συζητήσετε με τους φίλους σας και την οικογένεια σας. Επιπλέον, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο, προκειμένου να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Θα διαπιστώσετε άμεσα ότι όσο αναλύετε το εκάστοτε θέμα, θα νιώσετε λιγότερο άγχος.
Αποδοχή: Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε όλες τις υποχρεώσεις και τις εργασίες σας τέλεια, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. Επίσης, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στη ζωή σας. Και, βέβαια, δεν θα πρέπει ποτέ να χάσετε την αίσθηση του χιούμορ σας, καθώς το γέλιο σας κάνει πιο ευδιάθετους.
Καταγράψτε τις σκέψεις σε ημερολόγιο: Τέλος, μπορείτε να καταγράψετε σ΄ένα χαρτί εκείνα τα ζητήματα που σας προκαλούν περισσότερο άγχος, εν είδει ημερολογίου. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα εντοπίσετε τις στρεσογόνες καταστάσεις που σας επηρεάζουν, ενώ το γράψιμο αναμένεται να λειτουργήσει και θεραπευτικά.