Μπορεί οι ξηροί καρποί να περιέχουν αρκετές θερμίδες, ωστόσο, παρέχουν και πληθώρα θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε από την διατροφή μας τους ξηρούς καρπούς, καθώς σε μικρές ποσότητες (μια χούφτα) πρόκειται να αποκομίσουμε εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας.
Ένας από ωφέλιμους ξηρούς καρπούς είναι, αναμφίβολα, τα φιστίκια Αιγίνης, που αποτελούν και ιδανική επιλογή για σνακ.
Καταναλώνονται καβουρδισμένα, με ή χωρίς αλάτι καθώς και νωπά, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. Παράλληλα, μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή και στο γιαούρτι.
Το φιστίκι έχει καταγωγή από το Ιράν ενώ καλλιεργείται σε Ασία, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Μεσογείου. Στην Ελλάδα καλλιεργείται ίσως η καλύτερη ποικιλία στον κόσμο, τα φιστίκια Αιγίνης, που είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π).
Μάλιστα, το 1996 η ονομασία προέλευσης από την Αίγινα κατοχυρώθηκε με κοινοτική απόφαση, ώστε στις άλλες περιοχές να αποκαλείται πλέον κελυφωτό φιστίκι.
Η διατροφική αξία των φιστικιών Αιγίνης
Περίπου 30 γραμμάρια, ξεφλουδισμένα και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν:
Θερμίδες: 165
Πρωτεΐνη: 6 γρ
Λιπαρά: 13 γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ
Υδατάνθρακες: 8 γρ
Διαιτητικές ίνες: 3 γρ
Πρωτεϊνη: 6 γρ.
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 1,7 mg
Μαγνήσιο: 30 mg
Φολικό οξύ: 14 mg
Κάλιο: 277 mg
«Τα φιστίκια είναι μια πηγή πλήρους πρωτεΐνης και με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών που περιέχουν είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά», τονίζει ο Taylor Berggren, διαιτολόγος από την Καλιφόρνια.
Τα απίστευτα οφέλη που προσφέρουν τα φιστίκια Αιγίνης
Καλύτερη αρτηριακή πίεση και «ασπίδα» για την καρδιά
Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου. Είναι επίσης μια φυσική πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα, συμβάλλοντας στην προώθηση της καλύτερης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Εκτός από αυτά τα μέταλλα, τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν υγιεινές για την καρδιά ενώσεις, όπως φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν πρόσθετα καρδιαγγειακά οφέλη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν, επίσης, και στην μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Kαλύτερη υγεία των ματιών
Οι υπέροχες πράσινες και μοβ αποχρώσεις που διαθέτουν τα φιστίκια αποδίδονται εν μέρει στα επίπεδα δύο καροτενοειδών που περιέχουν: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή όχι μόνο βοηθούν τα φιστίκια να φαίνονται πολύχρωμα, αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή και η λήψη τους μέσω των συγκεκριμένων καρπών περιορίζει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που οδηγούν σε απώλεια όρασης, όπως, για παράδειγμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Συμβάλλουν στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Ορισμένοι θεωρούν, όπως αναφέραμε στην αρχή, ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν τα φιστίκια Αιγίνης προάγει το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας στην μειωμένη κατανάλωση φαγητού. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί και η περιφέρεια της μέσης.
Διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη. Έτσι, ο συνδυασμός τους υγιών λιπών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών βοηθά στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα.
Συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
Η κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης συμβάλλει στην υγεία του εντέρου σας, καθώς λειτουργούν ως πρεβιοτικά. Εκτός από τις φυτικές τους ίνες που οδηγούν σε τακτικές κενώσεις, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύουν την μικροχλωρίδα του εντέρου χάρη στην ιδιότητα τους να παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα βασικό είδος λιπαρού οξέος που δρα ως καύσιμο για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Εξάλλου, η υγεία του εντέρου παίζει κομβικό ρόλο για την πέψη, το υγιές σωματικό βάρος, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.