Μερικά βιβλία μας βοηθούν να χαλαρώσουμε στην παραλία, άλλα μας χαρίζουν γνώση για ζητήματα γύρω από την καριέρα ή το χόμπι μας. Μερικά βιβλία, όμως, κάνουν κάτι πολύ πιο βαθύ από το να διασκεδάζουν ή να επιμορφώνουν, χωρίς αυτό, φυσικά, να αναιρεί τη σημαντικότητά τους.
Ανοίγουν το μυαλό μας σε εντελώς νέους ορίζοντες, αλλάζοντας ουσιαστικά, τον τρόπο που προσεγγίζουμε την ίδια μας την ζωή. Ισχυρές, αλλά σπάνιες, αυτές οι εμπειρίες ανάγνωσης που προκαλούν βαθιά σκέψη, μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο σκέψης μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι λοιπόν, τα 4 βιβλία που θα μας «σημαδέψουν»;
1) «Ο Μικρός Πρίγκιπας», Antoine de Saint-Exupery
Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Είναι το βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε συλλογή, καθώς σε όποια περίοδο της ζωή μας και να το διαβάσουμε, θα αποκομίσουμε και ένα διαφορετικό μήνυμα.
Γεμάτο αλληγορίες, συγκινήσεις και βαθυστόχαστες παρατηρήσεις σχετικά με την ανθρώπινη φύση και τη ζωή, γενικότερα, αποτελεί ένα διαχρονικό αριστούργημα που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε σε πολλά επίπεδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2) «1984», George Orwell
Ένα βιβλίο μπροστά από την εποχή του, από κάθε άποψη. Πρόκειται για ένα δυστοπικό διαμάντι, το οποίο όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, παραμένει διαχρονικό. Εκείνο που καθιστά το «1984» ανατριχιαστικά προφητικό, είναι η διαπίστωση ότι έννοιες όπως ο Μεγάλος Αδελφός και η Αστυνομία Σκέψης, στις οποίες κάνει αναφορά ο Orwell, βρίσκονται ακόμα και σήμερα παντού, ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις του κόσμου.
3) «Οι Άθλιοι», Victor Hugo
Οι Άθλιοι κυκλοφόρησαν το 1862 και έμελε να αναδειχθούν σε ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, αλλά και σε ένα µυθιστόρηµα-σταθµό της γαλλικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Συνδυάζει ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο, στο οποίο συναντάμε τα ιδεώδη του ρομαντισμού αλλά και τις ιδέες του Hugo για τη φύση του ανθρώπου. Ενώ παρουσιάζει τη Γαλλία του 19ου αιώνα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, συνθέτοντας μία ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του καλού και του κακού.
4) «Moby Dick», Herman Melville
Σε μια εποχή αβέβαιης πίστης τότε, όπως άλλωστε και τώρα, το «Moby Dick» μοιάζει με θρησκευτικό βιβλίο, μια εναλλακτική διαθήκη, θα λέγαμε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι πολλά από τα ονόματα που έδωσε ο Melville στους χαρακτήρες του, σχετίζονται με πρόσωπα Αβρααμικών θρησκειών, ενώ παράλληλα ένα από τα πρώτα σκηνικά που διαδραματίζονται, είναι το κήρυγμα του Πατέρα Mapple.
Η βάση του έργου του Melville ήταν ένα φαλαινοθηρικό ταξίδι που πραγματοποίησε το 1841, αντλώντας, παράλληλα, έμπνευση από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο.
Πηγές: www.dailykos.com, www.newyorker.com, exepose.com, sites.psu.edu