Υπάρχουν μερικές ταινίες, που όταν προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες, δεν έτυχαν της ανάλογης εισπρακτικής επιτυχίας.
Άλλωστε, επικρατεί η πεποίθηση ότι η επιτυχία της εκάστοτε ταινίας πρέπει να συνοδεύεται από διθυραμβικές κριτικές και ανοδική πορεία στο box office, δηλαδή, πόσα εισιτήρια κατάφερε να «κόψει» στα ταμεία.
Δεν ισχύει, όμως, πάντα το παραπάνω σκεπτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ταινίες που ακολουθούν, οι οποίες, παρ’ όλο που αρχικά θεωρήθηκαν ως αποτυχημένες και «έπιασαν πάτο», σήμερα θεωρούνται κλασικές και αγαπημένες.
The Big Lebowski (1998)
Ο μεγάλος Λεμπόφσκι είναι μια αστυνομική κωμική ταινία σε σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή των αδερφών Κοέν. Πρωταγωνιστεί ο Τζεφ Μπρίτζες ως Τζέφρι Λεμπόβσκι (Dude), και οι Τζον Γκούντμαν, Τζούλιαν Μουρ και Στιβ Μπουσέμι.
Η αρχική κυκλοφορία της ταινίας δεν σημαδεύτηκε από επιτυχία, οι εισπράξεις ήταν χαμηλές, ενώ και οι κριτικές που έλαβε ανάμικτες. Παρ’ όλα αυτά, με τον καιρό, πλέον η ταινία θεωρείται cult, χαρακτηριστική για τους διαλόγους της, τη στάση ζωής των ηρώων, τη μουσική της, καθώς και τις σκηνές των ονείρων του Dude.
The Shawshank Redemption (1994)
Η ταινία «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» είναι δραματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.
Η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο «Rita Hayworth and Shawshank Redemption» και εξιστορεί τη ζωή του Άντι Ντουφρέιν, ενός τραπεζίτη, ο οποίος περνά άδικα δύο δεκαετίες στη φυλακή Σώσανκ. Εκεί αναπτύσσει φιλία με τον λαθροδιακινητή Ρεντ, εργάζεται για τον διεφθαρμένο διευθυντή Σάμιουελ Νόρτον, και μαθαίνει να προσαρμόζεται στη σκληρή ζωή της φυλακής.
Παρά τις υποτονικές εισπράξεις της ταινίας στους κινηματογράφους, η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε επτά υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ χωρίς να κερδίσει κανένα. Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.
Blade Runner (1982)
Παρ’ όλο που το Blade Runner αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, εμπνέοντας πολλές άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δεν απέδωσε τα μέγιστα στα ταμεία. Μάλιστα, η ταινία δέχθηκε αντικρουόμενες κριτικές, καθώς μερικοί δυσαρεστήθηκαν από τον ρυθμό της, ενώ κάποιοι άλλοι εξεπλάγησαν με τη θεματική πολυπλοκότητά της.
Η ταινία παρουσιάζει ένα δυστοπικό Λος Άντζελες, στο οποίο κατασκευάζονται, από την πανίσχυρη εταιρεία Tyrell Corporation, γενετικά προηγμένες «ρέπλικες» (replicants), οι οποίες είναι εξωτερικά όμοιες με τους ανθρώπους. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους παίζουν οι ηθοποιοί Χάρισον Φορντ, Ρούτγκερ Χάουερ, Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος, Σον Γιανγκ και Ντάριλ Χάνα.
Hocus Pocus (1993)
Η ταινία δεν έλαβε και τόσο θετικά σχόλια από τους κριτικούς, ενώ και εισπρακτικά αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κένι Ορτέγκα και το σενάριο έγραψαν οι Μικ Γκάρις και Νιλ Κάθμπερτ. Πρωταγωνιστούν οι Μπετ Μίντλερ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κάθι Νάτζιμι, Όμρι Κατζ, Θόρα Μπερτς και Βινέσα Σο.
Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός έφηβου, του Μαξ που άθελά του ανασταίνει τρεις μάγισσες, τις αδερφές Σάντερσον. Τώρα ο Μαξ πρέπει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή, να προστατέψει την αδερφή του και να νικήσει τις μάγισσες με τη βοήθεια μιας συμμαθήτριάς του, ενός φιλικού ζόμπι και μιας απέθαντης, ομιλούσας μαύρης γάτας.
Citizen Kane (1941)
H ταινία «ο Πολίτης Κέιν» θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες ταινίες που έγιναν ποτέ, ωστόσο, είχε κερδίσει μόνο 1,5 εκατομμύριο δολάρια όταν κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες. η ταινία δεν έκανε τότε εμπορική επιτυχία.
Η ταινία ξεχάστηκε για πολύ καιρό μετά την προβολή της, αλλά το ενδιαφέρον των κριτικών και ο μύθος της, αναζωογονήθηκε, έπειτα από την επαναπροβολή της το 1956, αλλά και τους επαίνους που έλαβε από Γάλλους κριτικούς, μεταξύ των οποίων και του συγγραφέα Ζαν-Πωλ Σαρτρ.
Ο μεγαλοεκδότης Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Όρσον Γουέλς), ένας από τους πλουσιότερους άνδρες των Η.Π.Α. και ίσως και της υφηλίου, πεθαίνει. Η τελευταία λέξη που βγαίνει από τα χείλη του πριν ξεψυχήσει, είναι η λέξη Rosebud (Ροδανθός).
Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και ο Τζέρι Τόμπσον (Γουίλιαμ Άλαντ), δημοσιογράφος της εφημερίδας Newsreel, προσπαθεί να ανακαλύψει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του Κέιν και προπάντων τη σημασία της τελευταίας του λέξης.
The Rocky Horror Picture Show (1975)
Η αρχική υποδοχή της ταινίας «Rocky Horror Picture Show» ήταν εξαιρετικά αρνητική, ενώ αποσύρθηκε νωρίς από τους κινηματογράφους λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Το Newsweek, το 1978, χαρακτήρισε την ταινία «κακόγουστη, χωρίς πλοκή και χωρίς νόημα». Σήμερα, η ταινία προβάλλεται κοντά στο Χαλοουίν και θεωρείται cult.
Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα νεαρό ζευγάρι, του οποίου το αυτοκίνητο χαλάει μέσα στην βροχή.
Αναζητώντας τηλέφωνο για να καλέσουν βοήθεια, κατευθύνονται σ’ ένα κοντινό κάστρo, στο οποίο, όμως, συναντάνε ένοικους με περίτεχνα κοστούμια που διοργανώνουν ένα πάρτυ.
The Wizard of Oz (1939)
Η ταινία «Ο μάγος του Οζ» πρεμιέρα της τον Αύγουστο του 1939 συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο Box Office, κάνοντας εισπράξεις μόλις 3 εκατομμυρίων δολαρίων έχοντας προϋπολογισμό 2.777.000 δολαρίων.
Επρόκειτο για την ακριβότερη παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εταιρίας.
Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι, ο σκύλος Τέρι στο ρόλο του Τότο, ο Ρέι Μπόλτζερ στο ρόλο του Χακ του σκιάχτρου, ο Τζακ Χέιλι στο ρόλο του Χίκορι του τενεκεδένιου άνθρωπου, ο Μπερτολ Λαρ στο ρόλο του Ζέκι του λιονταριού, ο Φρανκ Μόργκαν στο ρόλο του Μάγου του Οζ, η Μπίλι Μπερκ στο ρόλο της καλής μάγισσας του Βορρά και η Μάργκαρετ Χάμιλτον στο ρόλο της κακιάς μάγισσας της Δύσης.