Από την ελληνική κρίση χρέους και την εποχή των μνημονίων, στην πανδημία του κορονοϊού, την σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Γάζα με ορατό το ενδεχόμενο η σύρραξη να επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο, μέχρι την ακρίβεια και το υψηλό κόστος διαβίωσης στην χώρα μας, η ευτυχία μας έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Εύλογα τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς μπορεί να «επιβιώσει» η ευτυχία μας, στην σκιά αλλεπάλληλων κρίσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας;
Την απάντηση δίνει η δρ Ragnhild Bang Nes, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας για την Ποιότητα Ζωής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και της Παρεμβατικής Έρευνας του κέντρου Promenta του Πανεπιστημίου του Όσλο.
Ζώντας στην Νορβηγία, που συγκαταλέγεται σε μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – παρότι «έπεσε» από το 7,5 στο 7 στην σχετική κατάταξη για την μέτρησης της ευτυχίας σε διεθνή κλίμακα- , η ίδια εστιάζει σε πέντε σημεία που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα κατήφειας και απαισιοδοξίας.
Όπως λέει, οι πέντε συμβουλές της είναι:
- Καλλιεργήστε περισσότερο τις διαπροσωπικές σας σχέσεις
- Να είστε σωματικά δραστήριοι
- Να είστε παρόντες στην ζωή, που σημαίνει να ζείτε στο «τώρα»
- Να μάθετε μια νέα δεξιότητα
- Να κάνετε πράξεις αλτρουισμού
«Οι καλές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους είναι εξαιρετικά σημαντικές. Κάντε ευχάριστα πράγματα μαζί και μην διστάσετε να δώσετε ένα χέρι βοήθειας στον διπλανό σας. Και τα πέντε αυτά στοιχεία υπήρξαν θεμελιώδους σημασίας στην ιστορία της ανθρώπινης επιβίωσης και εξακολουθούν να βιολογικά συνδεδεμένα με το σύστημα ανταμοιβής μας» υπογραμμίζει η δρ. Nes.