Υπέροχα εθιστικό, παραδοσιακό και με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, το σούσι παραμένει, δίχως αμφιβολία, ένα μυστήριο για τους μη μυημένους. Γιατί θα ήθελε κανείς να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα για λίγες μπουκιές ωμού ψαριού;
Σε αντίθεση με το σούσι στα σούπερ μάρκετ και τις αμέτρητες αλυσίδες εστιατορίων σούσι που έχουν ανοίξει στη Δύση, μια πραγματική εμπειρία σούσι μένει αξέχαστη και είναι δύσκολο να αναδημιουργηθεί. Οι masters στην Ιαπωνία ξέρουν πως να κάνουν κάθε μπουκιά ένα ταξίδι με χρώμα, γεύση, υφή και παρουσίαση.
Έαν θέλετε να έχετε μια πραγματική εμπειρία σούσι, τότε πρέπει να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο για να το φάτε. Έτσι βουτώντας κάθε κομμάτι σε μεγάλη ποσότητα απο σάλτσα σόγιας και Wasabi δεν είναι ο καλύτερος τρόπος!
Σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία περιοχή στον κόσμο που να μην μπορείς να φας σούσι, καθώς έχει μετατραπεί σε ένα απο τα «περιζήτητα» φαγητά. Ωστόσο πόσοι απο εσάς γνωρίζετε τα παρακάτω γεγονότα για το σουσι;
Το σούσι ξεκίνησε ως φθηνό Fast-Food: Μια φορά κι έναν καιρό, το σούσι δεν απαιτούσε μια πλατινένια πιστωτική κάρτα για να το απολαύσεις. Ξεκίνησε αρχικά ως ένα φτηνό, γρήγορο σνακ για να μπορείς να φας με τα χέρια, απολαμβάνοντας μια θεατρική παράσταση. Ξεχάστε το ποπ κορν: υπάρχει το σούσι!
Το σούσι δεν προέρχεται από την Ιαπωνία: Αν και οι Ιάπωνες έχουν πάρει τα εύσημα για αυτό που ονομάζουμε σούσι σήμερα, η έμπνευση για το σούσι πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο πρωτότυπος τύπος σούσι, γνωστός και ως νάρε σούσι, ήταν μια τεχνική κατά την οποία το ψάρι τοποθετείται μέσα σε ξινισμένο ρύζι για να ζυμωθεί. Προερχόταν απο τις περιοχές γύρω από τον ποταμό Mekong πριν εξαπλωθεί στην Κίνα και αργότερα στην Ιαπωνία. Η σημερινή μορφή της συνταγής, γνωστής ως σούσι, δημιουργήθηκε από το Hanaya Yohei περίπου το 1820, στο τέλος της εποχής Έντο.
Το Maki-zushi δεν είναι πάντα τυλιγμένο σε φύκια: Παρόλο που είμαστε εξοικειωμένοι με το σούσι τυλιγμένο σε μαύρo nori, το maki-zushi στην Ιαπωνία μερικές φορές τυλίγεται σε χαρτί σόγιας, αγγούρι ή αυγό.
Το σούσι πρέπει να τρώγεται με τα χέρια: Κανονικά, όλα τα sushi πρέπει να τρώγονται με τα χέρια και με μια μπουκιά, εκτός τυπικά από τα sashimi που πρέπει να χρησιμοποιούνται chopsticks.
Το Puffer Fish είναι το πιο επικίνδυνο Sashimi: Το Fugu ή Puffer Fish περιέχει θανάσιμες ποσότητες δηλητηρίου στους αδένες και τα όργανα του. Αν κάποιος σεφ ακρωτηριάσει κατά λάθος κάποιο κομμάτι του με ένα μαχαίρι ενώ προετοιμάζει το shasimi (ψάρι χωρίς συνοδεία ρυζιού), θα μπορούσε ενδεχομένως να σκοτώσει τον πελάτη του. Για να μπορέσουν να εργαστούν με το fugu sashimi, οι σεφ στην Ιαπωνία πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρή διαδικασία κατάρτισης και πιστοποίησης, ενώ στη συνέχεια τρώνε το δικό τους τελικό προϊόν! Και ναι, υπήρξαν θάνατοι κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων.
Για αιώνες, ο μόνος νόμος που αφορά τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας είναι ότι δεν μπορεί ποτέ να φάει fugu εξαιτίας του κινδύνου που συνεπάγεται – ακόμα και στα γενέθλιά του.
Το wasabi που τρώτε πιθανόν δεν είναι πραγματικό wasabi: Το πραγματικό wasabi προέρχεται από τη ρίζα του φυτού wasabia japonica στην Ιαπωνία, και όχι απο χρένο, όπως συχνά υποκαθίσταται. Το ισχυρό κάψιμο του wasabi προέρχεται από φυσικά αντιμικροβιακά χημικά μέσα στο φυτό, τα οποία είναι ιδανικά για την θανάτωση πιθανών μικροβίων και παρασίτων στα ωμά θαλασσινά. Το αυθεντικό wasabi είναι ακριβό. Μερικές φορές τα εστιατόρια σούσι χρεώνουν ακόμα και αυτό. Ωστόσο στα εστιατόρια σούσι μεσαίας κατηγορίας, το wasabi είναι φτιαγμένο από χρένο και σκόνη μουστάρδας, στη συνέχεια χρωματισμένο πράσινο με τεχνητές βαφές για να μοιάζει με το πραγματικό.
Δεν πρέπει να βουτάτε το ρύζι στην σάλτσα σόγιας: Εάν χρειάζεται να βουτήξετε το nigiri σας στη σάλτσα σόγιας, θα πρέπει να το γυρίσετε και να βουτήξετε ελαφρά μόνο το μέρος του ψαριού. Το να βουτάτε το nigiri σας στην σάλτσα και να καταρρεύσει το ρύζι στο μπολ είναι είναι μια ερασιτεχνική κίνηση.
Το σούσι που παρασκευάζεται με γαρνιτούρες, όπως γλυκές και πικάντικες σάλτσες – το unagi (χέλι) είναι ένα παράδειγμα – δεν πρέπει ποτέ να βυθιστεί σε σάλτσα σόγιας. Για να εκτιμήσετε πλήρως μια αυθεντική εμπειρία σούσι, αποφύγετε το “πνίξιμο” κάθε κομματιού στην σάλτσα σόγιας.
Το nigiri πρέπει να καταναλώνεται ανάποδα: Οι ειδήμονες του σούσι συστήνουν ότι το nigiri είναι πιο απολαυστικό όταν η πλευρά του ψαριού τοποθετηθεί στην γλώσσα. Το Nigiri καταναλώνεται συνήθως με τα δάχτυλα και όχι με chopsticks, ώστε να μπορείτε να το κρατήσετε μαζί και να το περιστρέψετε ευκολότερα. Δοκιμάστε το!