Site icon NewsIT

Aperol Spritz: Το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ και η άγνωστη ιστορία του

20.07.2024 | 15:01
Aperol Spritz: Το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ και η άγνωστη ιστορία του

bartender preparing a drink in front at the bar counter

Το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ είναι, αναμφισβήτητα, το Aperol Spirtz. Άραγε, εσείς γνωρίζετε ποια είναι η ιστορία του; 

Oι ρίζες του περίφημου κοκτέιλ ανάγονται στην Ιταλία, όταν το 1919, οι Luigi και Silvio Barbieri ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση λικέρ στην πόλη Padua της Ιταλίας.

Μετά από επτά χρόνια πειραματισμών και ανάπτυξης, παρουσίασαν το Aperol στη Διεθνή Έκθεση της Πάδουα. Το όνομα «Aperol» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «apéro» που αναφέρεται στο απεριτίφ, ένα ποτό που καταναλώνεται πριν από το γεύμα για να ανοίξει την όρεξη, όπως, δηλαδή και τα ορεκτικά πιάτα.

Η συνταγή του Aperol παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από την αρχική της δημιουργία και περιλαμβάνει πικρά και γλυκά πορτοκάλια, ραβέντι, βότανα και ρίζες, που του δίνουν τον χαρακτηριστικό του πορτοκαλί χρώμα και την ισορροπημένη γεύση.

Η ιστορία του Spritz έχει τις ρίζες της στην Αυστροουγγαρική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα. Οι Αυστριακοί στρατιώτες που βρέθηκαν στις περιοχές του Βένετο και της Λομβαρδίας της Ιταλίας, άρχισαν να αναμιγνύουν τοπικά κρασιά με ανθρακούχο νερό για να μειώσουν την ένταση του αλκοόλ. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς το σημερινό Spritz.

To «πάντρεμα» του Aperol με το Spritz

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Aperol άρχισε να χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για το Spritz. Η αναλογία και η σύνθεση του Aperol Spritz όπως το ξέρουμε σήμερα – με Prosecco, Aperol και σόδα – καθιερώθηκε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στη βόρεια Ιταλία. Αυτή η παραλλαγή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της δροσιστικής του γεύσης.

Κατά την δεκαετία του 2000, το Aperol Spritz γνώρισε αναγέννηση, κυρίως μέσα από τις διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας Campari, η οποία εξαγόρασε το Aperol το 2003. 

Με τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες,  Aperol Spritz ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να το καθιερώσουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους.

Σήμερα, το Aperol Spritz είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ, το οποίο συνήθως καταναλώνεται κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αποτελώντας μια ιδανική επιλογή, αφού, αφενός είναι ελαφρύ, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αφετέρου αφήνει μια αναζωογονητική αίσθηση στον ουρανίσκο.

Τα συστατικά του αγαπημένου κοκτέιλ

Aperol: Ένα ιταλικό λικέρ με γεύση πορτοκαλιού και αρωματικά βότανα.

Prosecco: Ιταλικό αφρώδες κρασί που προσθέτει φρεσκάδα και ελαφριά γλυκύτητα.

Σόδα: Μία μικρή προσθήκη ανθρακούχου νερού για επιπλέον δροσιά.

Φέτα πορτοκαλιού: Για γαρνιτούρα και ενίσχυση της γεύσης.

Η αναλογία που συνήθως ακολουθείται είναι 3 μέρη Prosecco, 2 μέρη Aperol και 1 μέρος σόδα.

Υλικά:

  • 90 ml Prosecco
  • 60 ml Aperol
  • 30 ml σόδα
  • Πάγος
  • Φέτα πορτοκαλιού για γαρνιτούρα

Δεν χρειάζεται, πάντως, να έχετε εξειδικευμένες γνώσεις bartender για να φτιάξετε το συγκεκριμένο κοκτέιλ, καθώς μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας μέσα σε λίγα λεπτά, ώστε να το απολαύσετε με την παρέα σας.

Εκτέλεση:

Γεμίστε ένα ποτήρι κρασιού με πάγο.

Προσθέστε το Prosecco, το Aperol και τέλος τη σόδα.

Ανακατέψτε ελαφρά για να ενσωματωθούν τα συστατικά.

Γαρνίρετε με μια φέτα πορτοκαλιού και είναι έτοιμο για να το σερβίρετε.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version