Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Bότανα για την αντιμετώπιση του άγχους και καλύτερο ύπνο

Bότανα για την αντιμετώπιση του άγχους και καλύτερο ύπνο

O σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν αυξημένο άγχος στην καθημερινότητα μας.

Το άγχος, με την σειρά του, δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, καθώς και στον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τείνουν να αισθάνονται μονίμως «πεσμένοι» ή υποφέρουν από αϋπνίες. Και η αϋπνία, στην συνέχεια, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση μας, με συμπτώματα κούρασης και υπνηλίας, καθώς και στην παραγωγικότητα μας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την δρ. Debra Rose Wilson, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Austin Peay, υπάρχουν ορισμένα βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος, αλλά και να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο ύπνο, όπως, για παράδειγμα, το χαμομήλι.

Τα ακόλουθα βότανα αναμένεται να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, που είναι η ορμόνη του στρες, νιώθοντας χαλάρωση και μεγαλύτερη ευεξία. Επομένως, πριν πέσετε για ύπνο, βράστε νερό και στην συνέχεια να προσθέστε τα συγκεκριμένα βότανα, απολαμβάνοντας υπέροχα ροφήματα με ευεργετικές ιδιότητες:

Χαμομήλι

Το χαμομήλι συγκαταλέγεται στα βότανα που έχουν χαλαρωτική δράση, καταπολεμώντας την αϋπνία. Το χαμομήλι έχει αγχολυτικές ιδιότητες, , ενώ ανακουφίζει και από προβλήματα δυσπεψίας. Σε κλινική δοκιμή που διεξήχθη το 2016, 93 συμμετέχοντες λάμβαναν 1.500 mg χαμομηλιού καθημερινά για 12 εβδομάδες. Μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ορισμένοι συνέχισαν να πίνουν χαμομήλι για 26 εβδομάδες, ενώ στους υπόλοιπους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μετά τις 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να πίνουν χαμομήλι είχαν παρόμοιες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις υποτροπής, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά. Οι ειδικοί, όμως, συνιστούν την λελογισμένη κατανάλωση του βοτάνου, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που αλληλεπιδράσει με ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως η βαρφαρίνη και η κυκλοσπορίνη.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα ακόμη βότανο που μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά το άγχος, καθώς και τις αϋπνίες. Πέρα από το άγχος, το εν λόγω βότανο είναι ωφέλιμο και αναφορικά με παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

Τα οφέλη της βαλεριάνας αποδίδονται κατ’ εξοχήν στη δράση του βαλερενικού οξέος, καθώς και στην ενισχυμένη δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), που συμβάλλει στην ανακούφιση από το άγχος. Παράλληλα, είναι πιθανό να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, υπερκινητικότητα και Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.

Λεβάντα

Το αφέψημα από αποξηραμένα άνθη λεβάντας καταπραΰνουν τα νεύρα, ενώ αρκετοί την προτιμούν και με την μορφή αιθέριου ελαίου. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια.

Μια ανασκόπηση του 2017 έδειξε ότι δύο από αυτά τα τερπένια, η λιναλοόλη και ο οξικός λιναλυλεστέρας, έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες στους χημικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, περιορίζοντας σημαντικά τις αγχώδεις διαταραχές.

Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βότανα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους. Επίσης, οι ηρεμιστικές ιδιότητες της πασιφλόρας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Η πασιφλόρα αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ρυθμίζει τη διάθεση, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης και στη βελτίωση της διάθεσης.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις