«Κανείς δεν ξέρει που είναι το Βίλνιους γιατί το κρύβει πολύ καλά»… Ο τουρίστας του newsit.gr έβαλε 2 παντελόνια, 3 πουκάμισα, πολλά t-shirt (γιατί ποτέ δεν ξέρεις) σε μια βαλίτσα και πέρασε 72 ώρες στη Λιθουανία, στην πρωτεύουσα Βίλνιους κυρίως αλλά και στη… «μπασκετομάνα» Κάουνας (ναι, της Ζαλγκίρις).
Για τους καλούς μαθητές και τους λάτρεις της γεωγραφίας, Βίλνιους και Κάουνας είναι οι πιο γνωστές πόλεις της Λιθουανίας. Για τους… όχι και τόσο, φροντίζει ο τουρίστας του newsit.gr να σας ξεναγήσει, να σας περιγράψει και να σας εξηγήσει γιατί είναι καλή ιδέα να περάσετε ένα long weekend στη Βόρεια Ευρώπη και κοντά στη Βαλτική.
Το «κανείς δεν ξέρει που είναι το Βίλνιους γιατί το κρύβει πολύ καλά» θα το δει κανείς τυπωμένο σε μπλουζάκια για τουρίστες. Γιατί, αν μη τι άλλο, οι Λιθουανοί έχουν χιούμορ. Και δεν φοβούνται να το δείξουν. Όπως πριν από μερικά χρόνια όταν, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκέπτες στο Βίλνιους, είχαν κάνει μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Το G-spot της Ευρώπης. Κανείς δεν ξέρει που είναι αλλά όταν το βρεις, είναι εκπληκτικό».
True story… Λίγοι θα απαντήσουν αβίαστα και σωστά στην ερώτηση «Λιθουανία, πρωτεύουσα;». Οι δε μπασκετόφιλοι μπορεί να απαντήσουν «Κάουνας» γιατί εκεί έγινε πέρυσι το Final 4 της Euroleague.
Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, λοιπόν, είναι το Βίλνιους. Και το Κάουνας η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, γνωστή για το καμάρι της, τη Ζαλγκίρις και τους παίκτες που έχει «χαρίσει» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Εν αρχή ην το Βίλνιους
Τι θα μάθεις από ένα google it για το Βίλνιους; Ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, ότι το έλεγαν Βίλνα και ότι απέχει 2 ώρες και 55 λεπτά από την Αθήνα. ΟΚ. Ο τουρίστας μπορεί να πει περισσότερα…
Ξέρει ότι την απόσταση, πλέον, την καλύπτεις με την απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα, δυο φορές την εβδομάδα: Πέμπτη και Κυριακή από Αθήνα και Παρασκευή και Δευτέρα από το Βίλνιους.
Στις 72 ώρες που πέρασε στο Βίλνιους (και λίγες στο Κάουνας), είδε, έμαθε και μεταφέρει πολλές περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για να μπει το Βίλνιους στην to do list.
Το Βίλνιους είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις. Δεν έχει μετρό (δεν το χρειάζεται), έχει τραμ και λεωφορεία (φυσικά) και το αεροδρόμιό της απέχει 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης! Και τις Κυριακές, μια από τις πιο κεντρικές λεωφόρους της πόλης κλείνει, σε ένα μεγάλο κομμάτι, για τα αυτοκίνητα και οι πεζοί μπορούν να περπατούν ελεύθερα…
Φωτογραφία © newsit.gr
Είναι μια από τις πιο πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης, πόλος έλξης για πολλούς νέους και start ups εταιρίες.
Κάποια σημεία της μοιάζουν βγαλμένα από τον μεσαίωνα κι άλλα από τη σύγχρονη εποχή. Επιγραμματικά στο Βίλνιους θα δεις: φρούρια, εντυπωσιακές εκκλησίες, μπαρόκ αρχιτεκτονική (έχει και γοτθικές επιρροές και φυσικά σοβιετικές) και μια… ανεξάρτητη «δημοκρατία», που έχει πρωθυπουργό, Βουλή, Σύνταγμα και «στρατό».
Μια πόλη που μοιάζει αλλού να έχει βγει από μεσαιωνικό παραμύθι κι αλλού να είναι τόσο σύγχρονη που κανείς δεν απορεί γιατί οι Gen Zers και οι Millenials πουν μένουν στη Λιθουανία δηλώνουν οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο. (Μπορεί αιτία να είναι και το super γρήγορο ίντερνετ…).
Όλη η παλιά πόλη του Βίλνιους έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και είναι μια από τις πλέον καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη.
Μπορείς να τη «γυρίσεις» με τα πόδια (διατίθεται και δωρεάν περιήγηση) και τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια της θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Βοηθάει σε αυτό και η μπαρόκ αρχιτεκτονική, να τα λέμε αυτά…
Φωτογραφία © GoVilnius
Περπατώντας στα δρομάκια της παλιάς πόλης του Βίλνιους, στην καρδιά της άλλοτε εβραϊκής συνοικίας (μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη) θα δεις αυλές που είναι μπαράκια, θα περάσεις μπροστά από το Nick & Nora που μοιάζει βγαλμένο από δρομάκι της Νέας Υόρκης και περιμένεις να ακούσεις τζαζ, θα θαυμάσεις μικρά μαγαζάκια με λινά (πολύ περήφανοι οι Λιθουανοί για τα λινά τους) ή με χειροποίητα κοσμήματα.
Ένα από τα αξιοθέατα must see στο Βίλνιους είναι η Πύλη της Ανατολής. Τα… (πολύ) παλιά τα χρόνια, το Βίλνιους ήταν μια περίκλειστη πόλη. Το πανύψηλο τείχος της είχε 10 εισόδους αλλά πλέον έχει μόνο μια: η πύλης της Ανατολής (Aušros Vartai), η οποία είναι γνωστή για την χρυσή εικόνα της Παναγίας, που φιλοξενείται στο εκκλησάκι της ανατολικής της πλευράς. Το εικόνισμα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς προορισμούς στην Ανατολική Ευρώπη.
Φωτογραφία © iStock
Η βόλτα στην πόλη θα σας βγάλει και στην οδό Stikliu, που κάποτε ήταν η «καρδιά» της εβραϊκής συνοικίας του Βίλνιους. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκεί βρίσκονταν πολλά εργαστήρια υαλουργίας (σ.σ. stiklas σημαίνει γυαλί).
Περπατώντας, θα φτάσετε σε ένα σταυροδρόμι κι αν στρίψετε δεξιά, θα κατευθυνθείτε προς μια μικρή πλατεία. Σε εκείνο τον δρόμο υπάρχει η πρεσβεία της Γαλλίας αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό. Είναι τα γκράφιτι – έργα τέχνης που θα δείτε στους τοίχους. Murals βγαλμένα από την ζωή και την ιστορία της πόλης.
Φωτογραφία © newsit.gr
Φωτογραφία © newsit.gr
Αργότερα, καθώς η βόλτα συνεχίζεται, θα βρεθείτε μπροστά σε έναν… περίεργο γκρι τοίχο. Τα όσα έχει πάνω του, τραβάνε τα βλέμματα. Είναι η «οδός Λογοτεχνίας», μια υπαίθρια γκαλερί, ένα αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που έχουν περάσει ή σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με το Βίλνιους. 223 μικρά έργα τέχνης θα δει κανείς εκεί.
Φωτογραφία © newsit.gr
Το Βίλνιους έχει και εντυπωσιακές εκκλησίες, όπως ο ναός Πέτρου και Παύλου με τα χιλιάδες λευκά γλυπτά του ή η εκκλησία της Αγίας Άννας, με τα κατακόκκινα τούβλα και τον γοτθικό ρυθμό, η ομορφιά της οποίας (λέγεται) είχε ενθουσιάσει τον Ναπολέων Βοναπάρτη.
Χτισμένη τον 15ο αιώνα από 33 διαφορετικά είδη κόκκινων πηλότουβλων, η μικροσκοπική γοτθική εκκλησία είναι ίσως η πιο όμορφη της Λιθουανίας. Λέγεται ότι ο Ναπολέων μαγεύτηκε τόσο πολύ από τη θέα της που ήθελε να την πάρει μαζί του πίσω στη Γαλλία.
Φωτογραφία © newsit.gr
Ένα από τα σύμβολα του Βίλνιους είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, που βρίσκεται στο σημείο ενός παγανιστικού ναού του 1387, όπου οι Λιθουανοί λάτρευαν τον θεό του κεραυνού, Perkunas.
Στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού, ο τουρίστας είδε τη Βασιλική του Αγίου Στανισλάου και του Αγίου Λαδισλάου. Εκεί υπάρχει και μια μακέτα που αποτυπώνει πως ήταν η πόλη όταν ακόμα ήταν Δουκάτο. Μπροστά από το καμπαναριό, ένα πλακάκι διαφέρει από τα άλλα. Είναι το λεγόμενο Stebuklas, που στα λιθουανικά σημαίνει θαύμα. Είναι έργο του καλλιτέχνη Gintaras Umbrasas και οι ντόπιοι λένε πως όταν πας εκεί, πρέπει να σταθείς πάνω στο Stebuklas, να κλείσεις τα μάτια, να κάνεις τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό σου (ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού), να κάνεις ένα πηδηματάκι και… η ευχή σου έχει ταξιδέψει στα πέρατα της οικουμένης. Μπορεί η ευχή να εκπληρωθεί άμεσα, μπορεί σε 10 χρόνια, εγγύηση δεν σου δίνει κανείς…
Φωτογραφία © iStock
Αν κάτι δεν θα δεις στο Βίλνιους, είναι βουνά. Δεν έχει. Το πιο ψηλό «βουνό», είναι ο λόφος Gediminas, όπου βρίσκεται ο πύργος της πόλης. Είναι τριώροφος και προσφέρει υπέροχη θέα σε όλη την πόλη.
Σε ένα λόφο 48 μέτρων, ο Πύργος Γκεντιμίνας αποτελεί το ιστορικό σύμβολο της πόλης και ό,τι απέμεινε από το Κάστρο που έστεκε εκεί από τον 10ο ως 14ο αιώνα. Στο μουσείο του, πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών αφηγούνται την ιστορία της ίδρυσης του Βίλνιους από τον Μέγα Δούκα της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας.
Φωτογραφία © GoVilnius
Φωτογραφία © newsit.gr
Ακριβώς από κάτω υπάρχει το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό παλάτι του 15ου αιώνα, το οποίο είχε γκρεμιστεί μετά από τεράστια έκρηξη αλλά ξαναχτίστηκε. Τα πλούσια εκθέματά του αποτελούν ένα πανόραμα της καθημερινής ζωής στη Λιθουανία από τον 13ο αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποια σημεία του μοιάζουν με… μικρές Βερσαλλίες.
Φωτογραφία © newsit.gr
Για υπέροχη θέα και το Βίλνιους στα πόδια σου, πρέπει να ανέβεις στο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Οι επιλογές είναι δυο: είτε να μετρήσεις τα… σκαλιά που οδηγούν στο καμπαναριό, είτε να πάρεις το ασανσέρ. Όταν φτάσεις όμως στο deck, θα έχεις μια υπέροχη 360 μοιρών θέα στη λιθουανική πρωτεύουσα.
«Κράτος» εν κράτει
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Βίλνιους έχει το δικό του… Βατικανό. Εντάξει, δεν είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα. Αλλά περπατώντας στην πόλη, θα φτάσετε στα σύνορα της Ουζούπης. Τη Δημοκρατία της Ουζούπης για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Είναι μια μποέμ γειτονιά στο Βίλνιους, στις όχθες του ποταμού όπου συχνάζουν συγγραφείς, μουσικοί και κάθε είδους καλλιτέχνες. Πήρε το όνομά της από την… άλλη πλευρά του ποταμού (του Βίλνια). Αυτό σημαίνει Užupis, η άλλη πλευρά του ποταμού. Ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία την Πρωταπριλιά του 1997 και έχει μια σημαία για κάθε εποχή του χρόνου.
Φωτογραφία © newsit.gr
Έχει επίσης πρόεδρο, Βουλή, Ναυτικό (!), νόμισμα, κυβέρνηση, ύμνο, στρατό (αλλά τον… διέλυσε) και Σύνταγμα, το οποίο είναι μεταφρασμένο σε 23 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. Το Σύνταγμα της Ουζούπης έχει 41 άρθρα και όλα έχουν έναν σκοπό: να περιγράψουν το πνεύμα της Ουζούπης. «Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πεθάνει, αλλά αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση» ή «ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να μην έχει κανένα δικαίωμα» ή «ένας σκύλος έχει το δικαίωμα να είναι σκύλος» και «μία γάτα δεν είναι υποχρεωμένη να αγαπά τον ιδιοκτήτη της αλλά πρέπει να βοηθά, όταν χρειάζεται», για παράδειγμα.
Φωτογραφία © newsit.gr
Στη γέφυρα που ενώνει το Βίλνιους με την Ουζούπη, υπάρχουν χιλιάδες λουκέτα ερωτευμένων, με όρκους αιώνιας αγάπης και χαραγμένα ονόματα…
Κάθε καλοκαίρι, η Ουζούπη σφύζει από ζωή, ενώ στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του φτερωτού αγγέλου. Είναι ο «Άγγελος με τη Σάλπιγγα» που τοποθετήθηκε εκεί στη μνήμη του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Ζένονα Στάινις κι έγινε σύμβολο της Ουζούπης.
Φωτογραφία © newsit.gr
Κάουνας ή Κόουνας;
Και αφού είδε όσα έπρεπε στο Βίλνιους, ο τουρίστας του newsit.gr είπε να πεταχτεί κι ως το Κάουνας. Ή Κόουνας όπως το προφέρουν οι Λιθουανοί. «Μπασκετομάνα» πόλη, «σπίτι» της σπουδαίας Ζαλγκίρις, είναι όμορφη όπως το Βίλνιους και με κάθε ευκαιρία δείχνει πόσο αγαπάει το μπάσκετ. Άλλωστε, από το Κάουνας κατάγονται αστέρες του μπάσκετ Άρβιντας Σαμπόνις, Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις, Ζίντρουνας Ιλγκάουσκας, Σαρούνας Γιασικέβιτσιους.
Βρίσκεται στη συμβολή των συμβολή των δύο μεγαλύτερων ποταμών της χώρας, του Νέμουνας και του Νέρις στη λιμνοθάλασσα Κάουνας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και κάποτε υπήρξε και προσωρινή πρωτεύουσα, Το 1919 όταν το Βίλνιους κατακτήθηκε από τους μπολσεβίκους, έγινε η έδρα της κυβέρνησης, κι όταν την πρωτεύουσα κατέκτησε η Πολωνία, έγινε και… προσωρινή πρωτεύουσα.
Το να μετακινηθείς από το Βίλνιους στο Κάουνας, δεν είναι δύσκολο. Απέχουν μόλις 100 χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 1,5 ώρα με το λεωφορείο. Αλλά πάει και τρένο.
Σίγουρα πρέπει να βγάλετε selfie στην τεράστια πινακίδα με το όνομα της πόλης, να περπατήσετε στους δρόμους της και να χαρείτε το πράσινο που είναι… παντού, να επισκεφτείτε το Κάστρο του Κάουνας που χτίστηκε τον 14ο αιώνα αλλά και στο Santaka Park, που είναι δίπλα και θεωρείται η «καρδιά» της πόλης.
Φωτογραφία © newsit.gr
Στο Κάουνας υπάρχει και το μουσείο του Διαβόλου, όπου φιλοξενούνται 3.000 αντικείμενα αφιερωμένα σε εκείνον αλλά και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης M.K. Ciurlionis, όπου φιλοξενούνται έργα του Λιθουανού ζωγράφου και μουσικού Μ.Κ. Čiurlionis, τον οποίο οι Λιθουανοί θεωρούν ισάξιο του Μότσαρτ!
Φωτογραφία © Kaunas IN/ Andrius Aleksandravičius
Με το τελεφερίκ θα ανέβετε στον λόφο Aleksotas για να απολαύσετε τη θεά του Κάουνας.
Φωτογραφία © Kaunas IN/ Andrius Aleksandravičius
Must see στο Κάουνας είναι και το μουσείο μπάσκετ. Εκεί όπου θα απολαύσετε βίντεο με την ιστορία του μπάσκετ της χώρας, θα δείτε τα μετάλλια και τα Κύπελλα που έχουν κατακτηθεί, παπούτσια μπάλες υπογεγραμμένες από τους παίκτες και ένα εστιατόριο όπου μπορείτε να φάτε υπέροχο κοτόπουλο πανέ, αλλά προσοχή όταν το κόψετε γιατί είναι… γεμάτο λιωμένο βούτυρο και να απολαύσετε κρύα μπύρα, στην οποία η Λιθουανία έχει μακρά παράδοση.
Φωτογραφία © newsit.gr
Φωτογραφία © newsit.gr
Φωτογραφία © newsit.gr
Μια σούπα σε ροζ χρώμα κι ένα γλυκό… δέντρο
Οι πολυταξιδεμένοι λένε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσεις μια χώρα είναι να δοκιμάσεις τα φαγητά της. Στο Βίλνιους τα βρίσκεις όλα: παραδοσιακή και μοντέρνα κουζίνα. Και κάποιες φορές, παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα με τον πιο μοντέρνο τρόπο.
Στο εντυπωσιακό Ertlio Namas, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δοκιμάσει την κουζίνα της Λιθουανίας στην πιο γκουρμέ εκδοχή της με πέντε πιάτα, που το καθένα έχει την ιστορία του και συνοδεύεται από συγκεκριμένο κρασί! Αν αναζητάτε γεύσεις πιο παραδοσιακές, το Lokys, μια παλαιού τύπου μεσαιωνική ταβέρνα είναι αυτό που ψάχνετε. Φημίζεται για τα πιάτα από κυνήγι. Στο μοντέρνο Αugustin, τα πιάτα είναι… διαφορετικά και η μπύρα παραδοσιακή!
Must eat το παραδοσιακό πιάτο το επονομαζόμενο cepelinai ή Zeppelin (λόγω του σχήματός του). Είναι ζυμαρικό πατάτας γεμιστό με κρέας (και πασπαλισμένο με μπέικον!) ή τυρί. Γενικά, η λιθουανική κουζίνα βασίζεται πολύ στην πατάτα. Μπορείτε να βρείτε και να γευτείτε: πατατοσαλάτα, τηγανίτες από πατάτα, dumplings από πατάτα και λουκάνικο (μαντέψτε…) από πατάτα!
Must taste και η διάσημη (μέχρι και μαγνητάκι την έχουν) σούπα šaltibarščiai. Είναι η ροζ κρύα (!) σούπα, το χρώμα της οποίας οφείλεται στα παντζάρια και το κεφίρ, για την οποία οι Λιθουανοί είναι πολύ περήφανοι! Και είναι τόσο διάσημη που για χάρη της υπάρχει και ο Vilnius Pink Soup Fest!
Φωτογραφία © GoVilnius
Το παραδοσιακό γλυκό λέγεται sakotis και είναι σκληρό κέικ που μοιάζει με δέντρο.
Φωτογραφία © iStock
Γενικά, η κουζίνα της λιθουανίας είναι «βαριά» γιατί και ο χειμώνας της είναι «βαρύς».
Σημείωση τουρίστα: η Λιθουανία που ήταν για αιώνες μια χώρα με παγανιστική θρησκεία, είχε και θεό μπύρας, τον Ragutis ή Rūgutis.
Wrap up
Το Βίλνιους είμαι μια πόλη γεμάτη γοητευτικά παράδοξα που κλέβουν την παράσταση και αποπλανούν τον επισκέπτη. Έχουν ακόμη και άγαλμα του Φρανκ Ζάππα, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τη Λιθουανία ή το Βίλνιους αλλά θεωρείται σύμβολο ελευθερίας!
Φωτογραφία © newsit.gr
Μια σύγχρονη πόλη, ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς της Ευρώπης και όχι μόνο.
Εκτός από τα λινά της, η Λιθουανία φημίζεται και για το κεχριμπάρι της. Το «χρυσάφι της Λιθουανίας» το λένε. To do επίσης και η βόλτα με… αερόστατο είτε στο Βίλνιους είτε στην πόλη Τρακάι, γνωστή για το κάστρο της, τη γοτθική αρχιτεκτονική της και τις βόλτες με αερόστατο!
Φωτογραφία © GoVilnius
Κι αν αγαπάτε τα φεστιβάλ, το Βίλνιους είναι ο προορισμός! Όλους τους μήνες, όλο και κάποιο θα διεξάγεται στην πόλη! Φέτος, την 1η Ιουνίου θα γίνει το Vilnius Pink Soup Fest, στις 8 του μήνα το Lithuanian Pride και από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου το Lithuanian Song Celebration, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος γιορτάζει την 100ή επέτειό του με αριθμό- ρεκόρ συμμετοχών (37.000 άτομα, μια χορωδία 800 παιδιών και περίπου 2.000 διεθνείς καλλιτέχνες από 21 χώρες).
Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο, ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο της πόλης είναι πάρετε το απευθείας τρένο που συνδέει τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βίλνιους κοντά στην παλιά πόλη με το αεροδρόμιο (γραμμή Stotis – Oro Uostas). Το τρένο αναχωρεί κάθε 40 λεπτά περίπου και η διαδρομή διαρκεί 8 λεπτά. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε το αστικό λεωφορείο No1, που συνδέει απευθείας τον Κεντρικό Σταθμό Λεωφορείων στο κέντρο της πόλης με το αεροδρόμιο κάθε 30 – 40 λεπτά. Η διαδρομή έχει διάρκεια 15-20 λεπτά.
Φωτογραφία © GoVilniusΦωτογραφία © GoVilnius
Το Βίλνιους, χάρη στην απευθείας πτήση της Aegean, είναι πλέον ένας εύκολα προσβάσιμος προορισμός. Οι απευθείας πτήσεις θα διαρκέσουν έως 25 Οκτωβρίου, δυο φορές την εβδομάδα: Πέμπτη και Κυριακή από Αθήνα και Παρασκευή και Δευτέρα από Βίλνιους. Κλείσε την πτήση σου για Βίλνιους, εδώ.
Πάμε με ταυτότητα γιατί η Λιθουανία είναι μέλος της Ε.Ε. και πληρώνουμε με ευρώ γιατί είναι και στην ευρωζώνη! Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Ο χειμώνας είναι βαρύς (Βόρεια Ευρώπη γαρ) και την Άνοιξη μπορεί ακόμη και να χιονίσει (true story).
Το Βίλνιους είναι 700 ετών και μια πόλη που αξίζει να δεις. Μια πόλη απρόσμενα υπέροχη, που κανείς δεν ξέρει που είναι αλλά όλοι θέλουν να τη βρουν…