Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας bartender για να φτιάξετε κοκτέιλ στο σπίτι σας.
Με τον βασικό εξοπλισμό, λίγη εξάσκηση και τα απαραίτητα συστατικά μπορείτε να φτιάξετε τα πιο κλασικά κοκτέιλ που συνήθως απολαμβάνετε στο μπαρ με την παρέα σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να φτιάξετε κοκτέιλ και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τις δεξιότητες σας, διοργανώνοντας ένα πάρτι.
Ο βασικός εξοπλισμός
Το πρώτο βήμα είναι η αγορά των απαραίτητων εργαλείων. Δηλαδή, ένα καλό σετ από shakers, μεζούρες ποτών, σουρωτήρια, αναδευτήρα και γουδοχέρι. Τα shakers χρησιμοποιούνται για την ανάμειξη των διαφόρων συστατικών. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, αλλά πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό (ανοξείδωτο χάλυβα) σε περίπτωση που γλιστρήσουν από τα χέρια σας και πέσουν στο πάτωμα.
Οι μεζούρες ποτών (jigger) χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αναλογίας των ποτών. Στην μια άκρη η μεζούρα είναι μικρή, ενώ στην άλλη, είναι πιο μεγάλη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα σουρωτήρια – αφροσυλλέκτες (strainer) χρησιμοποιούνται για να στραγγίζουμε παγάκια ή άλλα μεγάλα κομμάτια που συνήθως δίνουν άρωμα στο κοκτέιλ μας, όπως το ξύλο κανέλας ή η μέντα.
Τα γουδοχέρια (muddler) χρησιμοποιούνται για να συνθλίψουμε διάφορα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά προκειμένου να απελευθερώσουν τις γεύσεις τους στο κοκτέιλ μας. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.
Ο αναδευτήρας (bar spoon) με μακριά λαβή έχει συνήθως ένα πιρούνι στο μπροστινό του τμήμα, και ένα κουτάλι στο άλλο. Ο αναδευτήρας είναι ιδανικός για ανάμειξη, ανάδευση, στράγγιση και στρώση. Επίσης, το πιρούνι μπορεί να μαζέψει τα φρούτα από τα ψηλά ποτήρια.
Ποτήρια
Το κάθε κοκτέιλ σερβίρεται σε μοναδικό ποτήρι. Για παράδειγμα, το ποτήρι για την Μαργαρίτα διαφέρει αισθητά σε σχέση με το ποτήρι για το Μαρτίνι.
Φροντίστε, επίσης, να προμηθευτείτε ψηλά και χαμηλά ποτήρια.
Αλκοολούχα ποτά
Υπάρχουν εκατοντάδες αλκοολούχα ποτά για να φτιάξετε αμέτρητα κοκτέιλ. Ωστόσο, τα πέντε βασικά αλκοολούχα ποτά που θα χρειαστείτε είναι τα
εξής: ρούμι, ουίσκι,τεκίλα, βότκα και τζιν
Λικέρ
Για να φτιάξετε γευστικά κοκτέιλ με γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο σας, χρειάζεστε λικέρ. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε την αναλογία που θα βάζετε στα κοκτέιλ σας.
Εσπεριδοειδή
Για να ισορροπήσετε την γλυκιά γεύση στα κοκτέιλ σας, χρειάζεστε και κάτι ξινό. Τα δύο πιο γνωστά εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούν όλοι οι μπάρμαν παγκοσμίως είναι ο χυμός λεμονιού και ο χυμός λάιμ.
Για να εξοικονομήσετε χρήματα μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λάιμ ή λεμόνια και μετά να τα στύψετε. Οι φρέσκοι χυμοί δίνουν πάντα καλύτερη γεύση στα κοκτέιλ από τους επεξεργασμένους χυμούς.
Φρούτα
Τα φρούτα είναι απαραίτητα συστατικά για τα κοκτέιλ σας. Προμηθευτείτε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ ή άλλα φρούτα, ανάλογα με το κοκτέιλ που θέλετε να φτιάξετε.
Τα φρούτα δεν είναι μόνο συστατικά των κοκτέιλ, αλλά χρησιμεύουν και για το γαρνίρισμα. Οι γαρνιτούρες λειτουργούν ως «διακοσμητικά στολίδια» που προσθέτουν στυλ και χαρακτήρα στο κοκτέιλ σας.
Σιρόπι ζάχαρης
Αρκετά κοκτέιλ συνοδεύονται με σιρόπι ζάχαρης. Μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι στο σπίτι σας, αναμειγνύοντας 1 κιλό ζάχαρη με 1 λίτρο νερό. Προσθέστε τα υλικά σας σε μια κατσαρόλα. Αφού ανάψετε το μάτι τη κουζίνας, ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αν θέλετε το σιρόπι σας να γίνει πιο δυνατό, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο, προσθέτοντας 2 κιλά ζάχαρης.
Πάγος
Ο πάγος αποτελεί ένα από τα πιο απαραίτητα συστατικά για να φτιάξετε κοκτέιλ για δύο σημαντικούς λόγους: για την αραίωση του κοκτέιλ, αλλά και για να είναι δροσερό και παγωμένο.
Μπορείτε να αγοράσετε συσκευασίες με παγάκια ή μπορείτε να βάλετε παγοθήκες στην κατάψυξή σας. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε ποτήρια στην κατάψυξη, λίγες ώρες πριν φτιάξετε το κοκτέιλ σας.
Χυμοί
Οι χυμοί είναι επίσης απαραίτητοι όταν φτιάχνετε κοκτέιλ στο σπίτι σας, είτε πρόκειται για φρεσκοστυμμένους χυμούς είτε για συμπυκνωμένους. Στον κόσμο του cocktail bartending συνήθως χρησιμοποιούν χυμό πορτοκαλιού, κράνμπερι και ανανά.
Μπαχαρικά/ bitters
Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας των κοκτέιλ σας μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά (πχ. κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος) ή τα λεγόμενα bitters. Τα bitters είναι οινοπνευματώδη ποτά, τα οποία παρασκευάζονται με την προσθήκη βοτάνων, μπαχαρικών, φρούτων ή φλουδών που εμβαπτίζονται σε αλκοόλ ή γλυκερίνη. Λίγες σταγόνες αρκούν για να απογειώσουν την γεύση των κοκτέιλ σας, ενώ βοηθούν και στην χώνεψη.
Αφού συγκεντρώσατε όλα τα απαραίτητα συστατικά, δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε και να ξεκινήσετε για φτιάχνετε μόνοι σας τα πιο κλασικά και δροσιστικά κοκτέιλ του κόσμου με τις συμβουλές ενός ειδικού.
Στο Youtube, αλιεύσαμε ένα βίντεο από επαγγελματία bartender με τις πιο γνωστές συνταγές.
Με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να κατακτήσετε την τέχνη του κοκτέιλ εύκολα και γρήγορα.