Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από το θάνατο της Αγκάθα Κρίστι, της επονομαζόμενης «Βασίλισσας του εγκλήματος» και πιο εμπορικής συγγραφέας στον κόσμο χάρη στα 80 αστυνομικά βιβλία και τα αμέτρητα διηγήματα που έγραψε.
Τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι έχουν πουλήσει πάνω από 1 δισ. αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε περίπου 103 γλώσσες.
Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας, μεγάλωσε στο Άσφιλτ και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 1976. Η σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας μορφωνόταν στο σπίτι από την μητέρα της που ήταν οπαδός της διδασκαλίας κατ’ οίκον. Άρχισε να γράφει αστυνομική λογοτεχνία ενώ εργαζόταν ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο μυθιστόρημά της, «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» (1920), σύστησε στο κοινό τον Ηρακλή Πουαρό, τον θρυλικό Βέλγο ντετέκτιβ της ο οποίος επανεμφανίστηκε σε περίπου 25 μυθιστορήματα και πολλά διηγήματα. Λογοτεχνικά, ο Πουαρό έζησε 55 χρόνια, από το 1925, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο μυθιστόρημα «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» μέχρι το 1975 στο μυθιστόρημα «Αυλαία», όπου πεθαίνει.
Η Μις Τζέιν Μαρπλ, η άλλη βασική ντετέκτιβ της Αγκάθα Κρίστι, «γεννήθηκε» ως ηλικιωμένη δεσποινίς τον Δεκέμβριο του 1927 στο «The Tuesday Night Club» και «πέθανε» στο «Ρετρό στην Ομίχλη».
Παρόλο που οι Πουαρό και Μις Μαρπλ είναι από τους πιο γνωστούς ντετέκτιβ που επινόησε η Αγκάθα Κρίστι, υπήρξαν κι άλλοι, όπως το ζευγάρι Τόμι και Τάπενς, ο Πάρκερ Πάιν και ο κύριος Χάρλεϊ Κουτίν και πολλοί άλλοι.
Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι
Θα μπορούσε να ήταν η πλοκή για μία από τις μυστηριώδεις ιστορίες της… Η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι για 11 μέρες χωρίς ποτέ να μάθει κανείς το γιατί, είναι ένα από τα άλυτα και μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής της.
Αργά το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 1926, η Αγκάθα Κρίστι ανέβηκε τις σκάλες της ανακτορικής αγγλικής έπαυλής της, φίλησε την 7χρονη κόρη της για καληνύχτα, μπήκε στο αυτοκίνητό της και χάθηκε στο σκοτάδι. Είχε προηγηθεί ο καβγάς με τον σύζυγό της, συνταγματάρχη Άρτσιμπαλντ Κρίστι, ο οποίος πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι ήταν ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα και σύντομα θα τους εγκατέλειπε.
Για τις επόμενες 11 ημέρες, η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο δεν δίνει κανένα σημείο ζωής. Ξεκινάει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό στο οποίο συμμετείχαν 1.000 αστυνομικοί, 15.000 εθελοντές, κυνηγόσκυλα και αεροπλάνα.
Ο συγγραφέας Άρθουρ Κόναν Ντυλ προσέλαβε ένα μέντιουμ για να προσπαθήσει να εντοπίσει την εξαφανισμένη συνάδελφό του χωρίς αποτέλεσμα. Εφημερίδα πρόσφερε μια ανταμοιβή περίπου ίση με $9.500.
Τα σενάρια πολλά. Άλλοι έλεγαν ότι αυτοκτόνησε, άλλοι ότι έπεσε θύμα δολοφονίας και άλλοι ότι είναι ένα κόλπο για να αυξήσει τις πωλήσεις των βιβλίων της.
Αλλά τότε ο Άρτσιμπαλντ έριξε μια βόμβα: Ίσως η γυναίκα του να κρυβόταν έχοντας αλλάξει αμφίεση. «Μπορεί να μεταμφιέστηκε αλλάζοντας την κόμμωσή της και φορώντας γυαλιά», έγραψε η ταμπλόιντ Daily News στις 11 Δεκεμβρίου 1926.
Με την Αγκάθα Κρίστι να αγνοείται, τα ταμπλόιντ άρχισαν να εικάζουν ότι είχε προσποιηθεί το όλο θέμα. Οι ώρες και οι μέρες περνούσαν και οι υποψίες άρχισαν να πέφτουν πάνω του.
Τελικά, μετά από 11 μέρες, η Αγκάθα βρέθηκε σχεδόν 300 χιλιόμετρα από το σπίτι της, σε ένα σπα στο Γιορκσάιρ με το όνομα «Τερέζα Νίλ», της ερωμένης του συζύγου της και έδειχνε μπερδεμένη με την ταυτότητά της.
«Δεν ξέρει ποια είναι», είπε ο Άρτσιμπαλντ στους δημοσιογράφους. «Υποφέρει από πλήρη απώλεια μνήμης».
Κι αφού ήταν γνωστό ότι έπασχε από κατάθλιψη στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος του κοινού αποδέχθηκε αυτήν την εξήγηση. Αλλά υπήρξαν και εκείνοι που δεν πείστηκαν.
Κάποιοι είπαν ότι ήταν σε κρίση λόγω του πρόσφατου θανάτου της μητέρας της αλλά και του γάμου της που κατέρρεε.
Άλλοι, ότι ήθελε να τιμωρήσει τον σύζυγό της για την απιστία και να του καταστρέψει τη ζωή, κι άλλοι ήταν πεπεισμένοι πως ήταν διαφημιστικό κόλπο και να κερδίσει πιο πολλούς αναγνώστες για το καινούργιο της βιβλίο και κάτω από την έντονη πίεση από τον εκδότη της να παρουσιάσει ένα ακόμη μπεστ σέλλερ.
Για το υπόλοιπο της ζωής της, ήταν απρόθυμη να μιλήσει για τις 11 μέρες που έλειπε. Μπορεί να ήταν η κυρίαρχη του είδους, αλλά το μόνο μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι που δεν μπορεί ποτέ να λυθεί είναι η ίδια της η εξαφάνιση.
Η ιστορία της εξαφάνισής της ενέπνευσε τον άλλο μετρ του θρίλερ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος αποτύπωσε την ιστορία στην ταινία του «The Lady Vanishes».
«Ήθελε να χαλάσει το σαββατοκύριακο του άντρα της με την Νιλ, να τον κάνει να υποφέρει, αν και ακόμη τον λάτρευε. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Τύπου», είχε πει στον Independent ο Τζάρεντ Κέιντ, συγγραφέας του «Η Αγκάθα Κρίστι και οι 11 ημέρες της εξαφάνισης».
Το 1928, δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή της, τελικά χώρισε με τον Άρτσιμπαλντ και ανησυχούσε ότι μπορεί να χάσει την αποκλειστική επιμέλεια της κόρης τους. Έτσι συμφώνησε σε μια συνέντευξη με την Daily Mail με την ελπίδα να αφήσει πίσω της αυτήν την ιστορία του «μυστηρίου της εξαφάνισης» και να πείσει τα δικαστήρια ότι θα έπρεπε να της εμπιστευτούν τη φροντίδα της κόρης της.
Μια εβδομάδα μετά το διαζύγιό τους, ο Archibald παντρεύτηκε τη Νάνσι Νιλ, ενώ η Αγκάθα Κρίστι πήρε την επιμέλεια της Ρόζαλιντ και μπορούσε να διατηρήσει το όνομα πάνω στο οποίο έχτισε την καριέρα της.
Με το τέλος του γάμου της, η Αγκάθα ταξίδεψε με το Orient Express, στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιώντας μία μεγάλη της επιθυμία. Το ταξίδι θα ενέπνευσε ένα από τα πιο αγαπημένα της μυθιστορήματα, το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» κι ένα από τα πιο δημοφιλή – αν όχι το δημοφιλέστερο. Έχει συμπεριληφθεί από τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της, πήγε στο Ιράκ, όπου γνώρισε τον επόμενο σύζυγό της Μαξ Μάλοουαν, έναν όμορφο Βρετανό αρχαιολόγο, ο οποίος ήταν 13 χρόνια νεότερος της.
Παντρεύτηκαν έξι μήνες αργότερα και έμειναν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής της.
«Μου αρέσει να ζω», έγραψε στα απομνημονεύματά της. «Μερικές φορές υπήρξα άγρια, απελπισμένη, πολύ μίζερη, αλλά μέσα από όλα αυτά εξακολουθώ να ξέρω με βεβαιότητα ότι το να είσαι ζωντανός είναι σπουδαίο πράγμα».