Κυριακή, 18 Αυγ.
29oC Αθήνα

Αλέν Ντελόν και Ζαν Πολ Μπελμοντό: Ο γόης και ο «ωραίος άσχημος» του σινεμά – Από ανταγωνιστές, φίλοι και καρδιοκατακτητές

Αλέν Ντελόν και Ζαν Πολ Μπελμοντό: Ο γόης και ο «ωραίος άσχημος» του σινεμά – Από ανταγωνιστές, φίλοι και καρδιοκατακτητές
AP Photo/Thibault Camus

Αλέν Ντελόν και Ζαν Πολ Μπελμοντό. Οι δύο υπέρλαμπροι αστέρες του γαλλικού κινηματογράφου. Βίωσαν παράλληλες καριέρες αλλά τελικά έγιναν φίλοι παρά τις διαφορές τους.

Οι δύο κολοσσοί της μεγάλης οθόνης, ο Αλέν Ντελόν και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, ήταν τόσο αλλιώτικοι και όμως, τόσο ίδιοι.

Από τη μία, ο Αλέν Ντελόν που πέθανε σε ηλικία 88 ετών την Κυριακή (18.08.2024) αποτελούσε τον κορυφαίο ζεν πρεμιέ της εποχής που κάθε γυναίκα – διάσημη και μη – μαγευόταν από την αδιανόητη ομορφιά του.

Ακόμα και η Μπριζίτ Μπαρντό είχε πει κάποτε: «Ο Aλέν Ντελόν είναι ένα υπέροχο θηρίο, ένα από αυτά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Το χαμόγελό του σαρκοβόρο και γήινο, όπως και το διαπεραστικό μπλε του βλέμματός του, μαγεύει και σαγηνεύει…».

Από την άλλη, ο «σκληρός» και «άσχημος» Ζαν Πολ Μπελμοντό μπορεί να μη διέθετε την εξωτερική ομορφιά του Ντελόν, όμως γοήτευε το γυναικείο πληθυσμό με το στυλ. Άλλωστε, μέσα από το πρόσωπο του Μπεμπέλ – όπως έλεγαν χαϊδευτικά τον Μπελμοντό – το γαλλικό σινεμά είχε βρει την απάντησή του στο τότε «οργισμένο» είδωλο του Χόλιγουντ, Τζέιμς Ντιν.

Αλέν Ντελόν – Ζαν Πολ Μπελμοντό στο «Borsalino»

Οι δύο σπουδαίοι πρωταγωνιστές έπαιξαν μαζί σε μεγάλες ταινίες, όπως το «Παρίσι Καίγεται» του Ρενέ Κλεμάν (1966), «Χίλιες και Μία Νύχτες» της Ανιές Βαρντά (1995) και την κωμωδία «Ανάμεσα σε Δύο Μπαμπάδες» του Πατρίς Λεκόντ (1998).

Η ταινία, όμως, που εμφανίστηκαν και οι δύο, ήταν το αξεπέραστο «Βorsalino» (1970).

Ντελόν και Μπελμοντό ενσάρκωσαν δύο νεαρούς απατεώνες που συνδέθηκαν με βαθιά φιλία και έφτασαν να γίνουν οι «βασιλιάδες» του υπόκοσμου της Μασσαλίας.

Στο «Borsalino», που θεωρείται ως η καλύτερη γκανγκστερική ταινία όλων των εποχών, ο Αλέν Ντελόν είχε αναλάβει και την παραγωγή, βάζοντας το όνομά του πρώτο στους τίτλους.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό εξερράγη με τον συμπρωταγωνιστή του και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου δικαιώθηκε. Μάλιστα δεν παραβρέθηκε ούτε στην πρεμιέρα της ταινίας.

Ο χρόνος που πέρασε «μαλάκωσε» τους δύο άσπονδους φίλους.

«Ποτέ δεν κατάφερα να θυμώσω πραγματικά με τον Μπεμπέλ, όλα ήταν μια κακιά στιγμή», εξομολογήθηκε μετά από καιρό ο Ντελόν.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπήρχε ανταγωνισμός σε όλα μεταξύ τους: Στους ρόλους, τις γυναίκες και την εμφάνιση.

«Είναι διαμετρικά αντίθετοι, με αποτέλεσμα να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον και, ταυτόχρονα, να βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Είναι παράξενο, δύο ηθοποιοί, σαν αυτούς, να έχουν ταυτόχρονα τα πάντα κοινά και τίποτα κοινό μεταξύ τους», είχε πει ο μεγάλος Γάλλος σκηνοθέτης, Πατρίς Λεκόντ.

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 και εκείνος στα 88 του χρόνια.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις