Σάββατο, 20 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Αχλάδι: Βοηθάει να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών και ξυπνά το μεταβολισμό

Αχλάδι: Βοηθάει να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών και ξυπνά το μεταβολισμό

Τα αχλάδια θεωρούνται καλοκαιρινά και φθινοπωρινά φρούτα. Συλλέγονται από τα μέσα Ιουλίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου και διατηρούνται σε ψυγεία ανάλογα με την ποικιλία.

Αν και η υφή τους είναι σκληρή, όταν είναι άγουρα, την περίοδο της ωρίμανσης τους, γίνονται γλυκά και χυμώδη, όπως ακριβώς τα μήλα.

Παράλληλα, τα αχλάδια περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ένα μέτριο αχλάδι (178 γραμμάρια) παρέχει:

Νερό: 150 γραμμάρια

Θερμίδες: 101

Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 17 γρ. είναι σάκχαρα και τα 5,5 γρ. φυτικές ίνες)

Χαλκός: το 16% της ΣΗΔ

Βιταμίνη C: το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)

Βιταμίνη Κ: το 6% της ΣΗΔ

Κάλιο: Το 4% της ΣΗΔ

Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα

Τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ αφήνουν στον ουρανίσκο μια αίσθηση δροσιάς. Επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ διευκολύνουν την απώλεια βάρους, καθώς διεγείρουν το αίσθημα πληρότητας.

Καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών

Οι φυτικές ίνες των αχλαδιών σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, έχουν διουρητική δράση, καταπολεμώντας την κατακράτηση υγρών, που ενδεχομένως να σας ταλαιπωρεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο αχλάδια την ημέρα, σε καθημερινή βάση, μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά νερού στο σώμα σας.

Σημαντική περιεκτικότητα σε κάλιο

Μπορεί η μπανάνα να φημίζεται για το κάλιο της, όμως, εξίσου σημαντική περιεκτικότητα έχει και το αχλάδι. Τα αχλάδια μπορούν να καλύψουν την ημερήσια ποσότητα που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, ενώ την ίδια στιγμή να σας «γεμίσουν» με χαλκό, ένα στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα αχλάδια με κόκκινη χροιά στη φλούδα τους περιέχουν ανθοκυανίνες. Είναι ένα είδος ουσιών που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, οι ανθοκυανίνες καταπολεμούν ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως, για παράδειγμα, του μαστού, των ωοθηκών, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή είναι επιζήμια για την υγεία και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων (π.χ. καρδιοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης). Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα είδος συστατικών που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις