Τα αχλάδια είναι από τα αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα.
Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 διαφορετικές ποικιλίες αχλαδιών, προσφέροντας ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας, ενώ είναι από τα φρούτα που όταν ωριμάσουν είναι ζουμερά, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση στον ουρανίσκο μας.
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, ωφέλιμων αντιοξειδωτικών και μετάλλων.
Γι’ αυτό το λόγο, τα αχλάδια συμβάλλουν κυρίως στην υγεία του εντέρου και της καρδιάς, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι στην φλεγμονή και σε χρόνια νοσήματα.
Η θρεπτική αξία των αχλαδιών
Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους παρέχει τα εξής:
- Θερμίδες: 112
- Λιπαρά: 0,3 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 0,7 γρ
- Υδατάνθρακες: 27 γρ
- Φυτικές ίνες: 5,5 γρ
- Ολικά σάκχαρα: 17,2 γρ
- Βιταμίνη C: 7,8 mg
- Χαλκός: 0,14 mg
- Κάλιο: 179 mg
- Βιταμίνη Κ: 6,7 mcg
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Η κατανάλωση διαιτητικών ινών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στο αίσθημα της πληρότητας, γεγονός που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει, επίσης, και στην απώλεια βάρους, καθώς τείνετε να μην καταναλώνετε μεγαλύτερα γεύματα μέσα στην ημέρα. Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους παρέχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών που συνεπάγεται ότι καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών.
Παράλληλα, τα αχλάδια παρέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών – διαλυτές και αδιάλυτες. Κάτι που σημαίνει ότι μαλακώνουν τα κόπρανα, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.
Προάγουν την υγεία της καρδιάς
Εκτός από την υγιή λειτουργία του εντέρου, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν και στην υγεία της καρδιάς. Εξάλλου, αρκετές έρευνες υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνεπώς, όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνετε τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Επιπρόσθετα, τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι προκυανιδίνες και η κερσετίνη που προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την καρδιά, δεδομένου ότι μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες αίματος που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.
Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στην φλούδα του αχλαδιού, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την ολική και την LDL χοληστερόλη. Όταν μειώνεται η «κακή» χοληστερόλη, μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.
Μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Τα αχλάδια συμβάλλουν στην διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Και αυτό διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη και υψηλά σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, το οποίο μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά υδατάνθρακες και γλυκόζη.
Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων αχλαδιών θα μπορούσε να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων εβδομαδιαίων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες, ιδιαίτερα κόκκινων αχλαδιών, μπορεί να αποδειχθεί μια πρακτική μέθοδος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 23%, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
Τα αχλάδια περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Κ, η κερσετίνη, η ανθοκυανίνη και άλλα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
Προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μην ξεφλουδίζετε τα αχλάδια σας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά στα αχλάδια συγκεντρώνονται στη φλούδα.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη απειλή, όπως μολύνσεις, τοξίνες και τραυματισμούς. Η αντίδραση περιλαμβάνει την απελευθέρωση αντισωμάτων και πρωτεϊνών, ενώ η εν λόγω διαδικασία συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες έως και μέρες, όταν πρόκειται για οξεία φλεγμονή. Όταν η συγκεκριμένη διαδικασία δεν υποχωρεί, η φλεγμονή γίνεται χρόνια με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ορισμένων μορφών καρκίνου και νοσημάτων.
Ευτυχώς, η διατροφή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των αχλαδιών οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα αχλάδια καταπραΰνουν τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο για αρκετές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα του εντέρου σας επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά συμβάλλει επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού και σε άλλες σωματικές λειτουργίες. Το μικροβίωμα του εντέρου φιλοξενεί «καλά» και «κακά» βακτήρια. Τα «καλά» βακτήρια ονομάζονται προβιοτικά και τρέφονται με πρεβιοτικά, τα οποία υπάρχουν στα αχλάδια.
Τα πρεβιοτικά στα αχλάδια προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για το πεπτικό σύστημα και τη συνολική υγεία. Οι πρεβιοτικές ίνες στα αχλάδια έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν αυτά τα «καλά» βακτήρια, συμβάλλοντας σε μια υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου.