Η τακτική άσκηση ωφελεί το σώμα και τον εγκέφαλο, καθώς διατηρούμε υγιές σωματικό βάρος, ενώ η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών, συμβάλλει στην καλή διάθεση.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Nas Fatih, γνωστό και ως @nasneuro στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προκειμένου, λοιπόν, να βελτιώσετε τις γνωστικές σας δεξιότητες, δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε τις τρεις ακόλουθες συνήθειες στην καθημερινότητα σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας
«Ο εγκέφαλός μας έχει μια πολύπλοκη αρχιτεκτονική που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει περίπλοκες κινήσεις των χεριών», επισημαίνει ο Fatih, «αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι είμαστε λιγότερο πρακτικοί απ ό,τι στο παρελθόν. Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς, συνεπώς είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και να τον γυμνάζετε» προσθέτει.
Έτσι, λοιπόν, οι δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση των χεριών λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του σώματός σας και του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την μακροπρόθεσμη μνήμη, τη γνωστική επεξεργασία, τη συγκέντρωση και τις νοητικές σας δεξιότητες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί μια απλή δραστηριότητα, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, να μην θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες, σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, ωστόσο, ο συνδυασμός πνευματικής δραστηριότητας και μιας σύνθετης κίνησης των χεριών είναι το τέλειο μείγμα για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.
Βγάλτε φωτογραφίες με αγαπημένα σας πρόσωπα
Τα smartphones μας δίνουν την δυνατότητα να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε μαζί μας φωτογραφική μηχανή. Οι (selfie) φωτογραφίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για αρκετό κόσμο: Aπό παραλίες, φαγητά, φιλικά πρόσωπα.
Η συγκεκριμένη συνήθεια έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία του εγκεφάλου μας, ιδιαίτερα όταν στις φωτογραφίες απεικονίζονται πρόσωπα από το οικογενειακό μας περιβάλλον. «Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν αναμνήσεις από προηγούμενες εμπειρίες, που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα η επανάληψή τους, να ενισχύει την αναπαράστασή τους από τους νευρώνες μας», υπογραμμίζει ο νευροεπιστήμονας, προσθέτοντας ότι «έρευνες νευροαπεικόνισης έχουν καταδείξει ότι όταν κοιτάζουμε φωτογραφίες αγαπημένων μας προσώπων επιβραδύνουμε τα κέντρα άγχους του εγκεφάλου μας».
Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική
Η ακρόαση μουσικής ασκεί θετική επίδραση στην υγεία του εγκέφαλου σας. Ιδιαίτερα, αν ακούτε μουσική που λατρέψατε σε μια διαφορετική στιγμή της ζωής σας, ενθαρρύνετε ένα «νευρωνικό νοσταλγικό φαινόμενο που δίνει στον εγκέφαλό σας χώρο για να θεραπευτεί από τα τραύματα του παρελθόντος και να προστατευτεί στην παρούσα στιγμή. Από την ανάπτυξη της μνήμης μέχρι την καλύτερη συγκέντρωση και τα οφέλη για την ψυχική υγεία».
Η μουσική, τέλος, διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται κυρίως με τα τα συναισθήματα μας, ενώ μπορεί να επαναπρογραμματίσει καίρια σημεία που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων.