Δύο είναι τα πράγματα που συνήθως καθιστούν ένα κοκτέιλ κλασικό: πρέπει να έχει υπέροχη γεύση και, συνήθως, μία σπουδαία ονομασία.
Πάρτε για παράδειγμα το Sidecar, ένα από τα πλέον κλασσικά κοκτέιλ με βάση το κονιάκ και γενικότερα το μπράντι. Ανήκει στην οικογένεια των New Orleans Sour, μιας και αποτελείται από την αλκοολική βάση, λικέρ πορτοκαλιού και χυμό λεμονιού.
Αν, ωστόσο, αντικαταστήσετε το κονιάκ με τζιν, προκύπτει το White Lady, ένα ακόμα πολύ γευστικό κοκτέιλ με ατυχή ωστόσο ονομασία – αυτός είναι ο λόγος που πιθανότατα δεν το έχετε ακούσει ποτέ.
Τα λέμε όλα αυτά για να καταλήξουμε στο γεγονός πως υπάρχει ένα κοκτέιλ που εκτός από την επιβλητική ονομασία του, θεωρείται ακόμα και σήμερα κλασικό. Ο λόγος για το Aviaton, ένα κοκτέιλ που αποτελείται από μόνο τρία υλικά – τζιν, χυμό λεμονιού και λικέρ maraschino – , το οποίο λέγεται ότι εφευρέθηκε το 1930 και συμπεριλήφθηκε στο διάσημο βιβλίο “Savoy Cocktail Book” του Harry Craddock. Το βιβλίο του Craddock ήταν κάτι σαν “βίβλος” για τους mixologists τα πρώτα χρόνια της αναβίωσης των κοκτέιλ, καθώς διέθετε 700 κοκτέιλ που περίμεναν να ανακαλυφθούν και να αναζωογονηθούν.
Το Aviaton ήταν ένα εξαιρετικό κοκτέιλ, ωστόσο υπήρξαν δύο προβλήματα με αυτό: ήταν ένα ξεχασμένο ποτό παρά την υπέροχη του γεύση, και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα γιατί ονομάστηκε Aviaton. Αυτά τα προβλήματα “λύθηκαν” το 2004, όταν ο ιστορικός David Wondrich ανακάλυψε ένα μέχρι τότε άγνωστο βιβλίο με κοκτέιλ που δημοσιεύτηκε 14 χρόνια πριν από το Savoy, το οποίο περιείχε μία συνταγή του Aviation που δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, head bartender του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Wallick, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η συνταγή καταγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin, “Recipes for Mixed Drinks”, το 1916. Η αρχική εκτέλεση περιείχε 1 1/2 μεζούρα τζιν, 3 σταγόνες λικέρ maraschino, 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες crème de violette (ένα λικέρ που του χάριζε το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα).
Όποια συνταγή και αν ακολουθήσει κανείς, αυτό το κοκτέιλ έχει μια γεύση που θυμίζει παλιά εποχή, και σε συνδυασμό με την ονομασία του, μόνο κλασικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς.
Η συνταγή του Harry Craddock
Υλικά
- 2 μεζούρες dry gin
- 2 σταγόνες λικέρ maraschino
- 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς. Σουρώνεις σε ένα cocktail ποτήρι.
Η συνταγή του Hugo Ensslin
Υλικά
- 2 μεζούρες dry gin
- 2 σταγόνες λικέρ maraschino
- 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
- 2 σταγόνες crème de violette
Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς. Σουρώνεις σε ένα cocktail ποτήρι.
Πηγή: perpetual.gr