Site icon NewsIT

Εστίες μικροβίων που αμελούμε να καθαρίσουμε μέσα στο σπίτι

07.09.2024 | 09:01
Εστίες μικροβίων που αμελούμε να καθαρίσουμε μέσα στο σπίτι

Woman washing plate in white modern kitchen

Τα μικρόβια δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, ωστόσο, βρίσκονται στην αέρα, στο φαγητό που καταναλώνουμε, σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, ακόμη και στο νερό που πίνουμε.

Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε περίπτωση που εισέλθουν στον οργανισμό μας, επομένως, είναι σημαντικό να μην αμελούμε να καθαρίσουμε σημεία μέσα στο σπίτι που αναπτύσσονται τα μικρόβια.

Το σφουγγάρι της κουζίνας

«Πρωταθλητής» μικροβίων έχει αναδειχθεί το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων. Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας κατέδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας είναι ποτισμένα με μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια.

Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ελκυστικά για την ανάπτυξη βακτηρίων. Γι’ αυτό το λόγο, τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια, τουλάχιστον μια φορά στις δύο εβδομάδες. Μπορείτε, επίσης, να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα με ζεστό νερό, ούτως ώστε να τα καθαρίσετε. 

Νεροχύτης

Ο νεροχύτης της κουζίνας αποτελεί εστία υψηλής συγκέντρωσης μικροβίων εξαιτίας των πιάτων που μένουν άπλυτα ή του στάσιμου νερού που λιμνάζει. Προκειμένου να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια (E. coli και σαλμονέλα), πρέπει να απολυμαίνετε την γύρω περιοχή σε καθημερινή βάση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό σπρέι ή ένα μείγμα ξυδιού και μαγειρικής σόδας για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια, καθώς και να ρίξετε καυτό νερό.

Υπολογιστές και τηλεκοντρόλ

Τα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο σπίτι,  όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και του κλιματιστικού. Επομένως, θα πρέπει να αφαιρείτε τη σκόνη και άλλες βρομιές από τα πλήκτρα με μια μαλακή βούρτσα ή με ειδικά καθαριστικά για υπολογιστές τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε και σκουπάκι χειρός. Για να απολυμάνετε το πληκτρολόγιο, το «ποντίκι» και τα τηλεκοντρόλ, ρίξτε μια μικρή ποσότητα οινόπνευμα πάνω σε ένα καθαρό πανί και, στην συνέχεια, σκουπίστε τα βρόμικα σημεία με απαλές κινήσεις. Για τα δύσκολα σημεία, ανάμεσα στα πλήκτρα, χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα.

Η οδοντόβουρτσα και η θήκη της

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια (σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου). Τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας χρόνιες λοιμώξεις.

Γι’ αυτό το λόγο, ξεπλύνετε σχολαστικά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση και φυλάξτε τη σε όρθια θέση για να στεγνώσει στον αέρα. Για να απολυμάνετε την θήκη της οδοντόβουρτσας, μπορείτε να την αφήσετε για λίγα λεπτά μέσα σ’ ένα ποτήρι που θα περιέχει βρασμένο νερό και άσπρο ξίδι. Επίσης, συνιστάται να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες.

Σανίδες κοπής τροφίμων

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες μια μέση σανίδι κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σανίδες δεν καθαρίζονται σωστά όπως οι τουαλέτες.

Οι ειδικοί συστήνουν το καθαρισμό τους με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικές για τα νωπά κρέατα και για τα πουλερικά και άλλες για το ψωμί και τα λαχανικά. Η αντικατάσταση τους προτείνεται κάθε τρία χρόνια.

Το καζανάκι και το καπάκι της τουαλέτας

Κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι δημιουργείται ένα αερόλυμα που μπορεί να φτάσει σε απόσταση 1,5 μέτρου, εξαπλώνοντας μικρόβια και ιούς σε δάπεδα, τοίχους, νεροχύτες και άλλες επιφάνειες ενός μπάνιου. Συνεπώς, το κλείσιμο του καπακιού της τουαλέτας μπορεί να μειώσει την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, θα πρέπει να καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα την τουαλέτα σας, χρησιμοποιώντας ένα πανί ή σφουγγάρι και ένα καθαριστικό διάλυμα, όπως ένα απολυμαντικό σπρέι ή διάλυμα λευκού ξυδιού.

Βρύσες μπάνιου, κουζίνας και πόμολα

Οι βρύσες τόσο του μπάνιου, όσο και της κουζίνας, αλλά και τα πόμολα από τις πόρτες είναι τα σημεία που αγγίζουμε επίσης πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας. Ένα, όμως, από τα πιο συχνά λάθη είναι ότι μπορεί κατόπιν να ακουμπήσουμε ασυναίσθητα το πρόσωπο μας με τα χέρια μας, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να μεταφέρουμε στον οργανισμό μας τα βακτήρια που επικάθονται σε αυτά τα μέρη (E. coli και Staphylococcus).

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να σκουπίζετε τις βρύσες τις βρύσες και τα πόμολα τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια ή σπρέι.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version