Η γκρεμολάτα είναι μια κλασική ιταλική συνταγή, απλή στην παρασκευή της, με λίγα υλικά, που χρησιμοποιείται για να δώσει επιπλέον γεύση σε ένα φαγητό.
Οι Ιταλοί με τον συνδυασμό μαϊντανού, σκόρδου και λεμονιού νοστιμίζουν το οσομπούκο α λα μιλανέζε, ένα παραδοσιακό πιάτο με μοσχάρι, αλλά και άλλα μαγειρευτά φαγητά και ψάρια.
Τα βασικά υλικά της είναι ο μαϊντανός, το σκόρδο και το λεμόνι, συχνά όμως η γκρεμολάτα περιέχει και άλλα φρέσκα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, λεμονόχορτο.
Αν θέλετε η μακαρονάδα με την γκρεμολάτα σας να είναι ένα… τσακ πιο λαχταριστή μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο ή τυρί κρέμα, που θα το λιώσετε κι εκεί θα βάλετε την γκρεμολάτα μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα και μετά θα το προσθέσετε στα μακαρόνια.
Καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε την γκρεμολάτα του foodurismo.com σε μικρά ψητά ψάρια, όπως σαρδέλες ή γαύρο. Επίσης, αντί για ελαιόλαδο στο μείγμα να βάλετε βούτυρο, να κάνετε μια πάστα δηλαδή βουτύρου και μυρωδικών και να την απλώνετε να λιώσει πάνω σε ψητό κρέας που μόλις βγάλατε από τη φωτιά.
Αλλιώς… ακολουθήστε τους γείτονες Ιταλούς και φτιάξτε μια απλή και λιτή γκρεμολάτα με μαϊντανό, σκόρδο και λεμόνι και απολαύστε την με τα φαγητά που θέλετε απλώς να έχουν μια φρεσκάδα επιπλέον.
Υλικά για σπαγγέτι με γκρεμολάτα foodurismo.com (για 2 άτομα)
300 γρ. σπαγγέτι
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα από μισό λεμόνι ή τη φλούδα μισού λεμονιού ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι ή με ψαλίδι κουζίνας.
Ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Αφαιρούμε προσεκτικά με μαχαίρι τη φλούδα του λεμονιού και την κόβουμε κι αυτή με το μαχαίρι.
Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα ξύλο κοπής και τα κόβουμε ξανά με το μαχαίρι ή με τον κόφτη μυρωδικών, ένα εργαλείο σε σχήμα μισοφέγγαρου, λέγεται mezzaluna.
Προτιμάμε να κόβουμε τα μυρωδικά στο χέρι με μαχαίρι κι όχι στο multi, αν θέλουμε αυτά να ξεχωρίζουν και να τα “πιάνουμε” στο δόντι. Αν πάλι σας αρέσει να έχουν υφή περισσότερο κρεμώδη χρησιμοποιήστε το multi για πολτοποίηση.
Η αυθεντική συνταγή της γκρεμολάτα είναι “στο χέρι” να γίνεται το κόψιμο των μυρωδικών, αλλά όλα είναι θέμα προσωπικού γούστου.
Αφού ψιλοκόψετε τα μυρωδικά, τα βάζετε σε ένα μικρό μπολ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε.
Αφήνουμε την γκρεμολάτα στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μακαρόνια.
Η γκρεμολάτα δεν μπορεί να μείνει για μέρες στο ψυγείο, φτιάχνεται και καταναλώνεται άμεσα, αρκούν μόνο μερικά λεπτά, μέχρι να ετοιμαστούν τα μακαρόνια, ίσα για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια, και τα αφήνουμε επίτηδες με ελάχιστο από το ζουμί τους, δεν τα στραγγίζουμε εντελώς. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και την γκρεμολάτα, ανακατεύουμε καλά.
Τρίβουμε παρμεζάνα και λίγο επιπλέον πιπέρι και είμαστε έτοιμοι!
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com