Αν επιμένετε -και καλά κάνετε- τα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα να είναι από τα χεράκια σας ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες της Νίκης Μερκούρη και θα έχουν όλοι να … το λένε για τα μελομακάρονά σας!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,1/2 φλιτζανι ελαιολαδο
1/2 φλιτζανι βουτυρο φυτικο
1 φλιτζανι ζαχαρη αχνη
1 κουταλακι μπεικιν παουντερ
1 κουταλακι σοδα
1 κουταλακι κανελογαρυφαλλα αλεσμενα
3/4 φλιτζανιου χυμο μανταρινι
ξυσμα μανταρινιου
1/2 φλιτζανι κονιακ
1 φλιτζανακι του ελληνικου καφε συμιγδαλι ψιλο
καρυδια αλεσμενα για το πασπαλισμα
Σιροπι:
2 φλιτζανια μελι
2 φλιτζανια ζαχαρη
1 φλιτζανι χυμο μανταρινιου
1 ξυλο κανελας
1 φλουδα μανταρινιου
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μιξερ λάδι,βούτυρο και ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ.Συνεχίζετε με ξύσμα,σόδα διαλυμένη στο χυμό μανταρινιού και μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ,
το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το αλεύρι και τα κανελογαρύφαλλα σκόνη.Ζυμώνουμε ζύμη αφράτη.Πλάθουμε τα μελομακάρονα με οτι σχημα θέλουμε.Τα τοποθετουμε σε λαμαρινες στρωμένες με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι 20 λεπτά.αφαιρούμε την λαδόκολλα απο τα μελομακάρονα και αρχίζουμε,όπως είναι μέσα στο ταψί να τα περιχύνουμε με το σιρόπι.Ραντίζουμε με αλεσμένα καρύδια.