Σάββατο, 24 Αυγ.
35oC Αθήνα

Γιατί δεν πρέπει να απλώνετε τα πόδια σας πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου

Γιατί δεν πρέπει να απλώνετε τα πόδια σας πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου

Η πρώτη κίνηση που κάνουμε ασυναίσθητα, μόλις μπαίνουμε στο αυτοκίνητο είναι να φορέσουμε ζώνη ασφαλείας, για την προστασία μας αν τυχόν εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα.

Με το δεδομένο ότι τα τροχαία ατυχήματα στην χώρα μας αυξάνονται κατακόρυφα, τόσο οι οδηγοί, όσο και οι συνοδηγοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι κίνδυνοι καραδοκούν, όταν οδηγούμε στο δρόμο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως, η διάθεση μας είναι πιο χαλαρή, με αποτέλεσμα να μην τηρούμε τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, όταν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι οι συνοδηγοί που συνηθίζουν να ακουμπούν ή να τεντώνουν τα πόδια τους πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου, ώστε να αισθάνονται πιο ξέγνοιαστοι. Ωστόσο, με αυτή την κίνηση εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης με δεύτερο αυτοκίνητο από την αντίθετη πλευρά.

Να σημειωθεί ότι οι συνοδηγοί που έχουν απλωμένα τα πόδια τους στο ταμπλό μπορούν να τραυματιστούν είτε το αυτοκίνητο διαθέτει αερόσακο είτε όχι, παρότι ο τελευταίος έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμών.

Κατά την σύγκρουση, ο αερόσακος απλώνεται αυτόματα και αστραπιαία μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, μέσω των αισθητήρων που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση που ανοίξει ο αερόσακος και ο συνοδηγός έχει απλωμένα τα πόδια του πάνω στο ταμπλό, μη φορώντας ούτε καν ζώνη ασφαλείας, τότε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τραυματιστούν τα πόδια του, αλλά και το πρόσωπο του, δεδομένου ότι τα γόνατα του πρόκειται να χτυπήσουν με σφοδρότητα το πρόσωπό του.  Ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και για την λεκάνη, λόγω της απότομης υπερέκτασης των ποδιών.

Ακόμη, επίσης, και με λίγα χλμ. μπορεί να να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός στον συνεπιβάτη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναπηρίας ή και θανάτου. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και στην περίπτωση που ο οδηγός χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και αυτό αναποδογυρίσει.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχετε και εσείς (ως συνοδηγοί) την συγκεκριμένη κακή συνήθεια, είναι προτιμότερο, να ζητάτε από τον οδηγό να κάνει τακτικές στάσεις, προκειμένου να τεντώσετε τα πόδια και το σώμα σας. Με αυτό το τρόπο, αφενός θα προφυλάξετε την σωματική σας ακεραιότητα και αφετέρου θα έχετε ένα ευχάριστο και άνετο ταξίδι.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις