Κυριακή, 11 Αυγ.
33oC Αθήνα

Η Mia le Roux είναι η πρώτη κωφή που κέρδισε τον τίτλο της Μις Νότια Αφρική: «Έσπασα τα όρια»

Η Mia le Roux είναι η πρώτη κωφή που κέρδισε τον τίτλο της Μις Νότια Αφρική: «Έσπασα τα όρια»
Instagram

Η Mia le Roux έγινε η πρώτη κωφή γυναίκα που στέφθηκε Μις Νότια Αφρική, μετά από έναν διαγωνισμό ομορφιάς που δίχασε, με μια φιναλίστ να αποσύρεται μετά από τρολάρισμα για τη νιγηριανή της καταγωγή.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η εστεμμένη Μις Νότια Αφρική,  Le Roux δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νίκη της στον διαγωνισμό ομορφιάς θα βοηθήσει όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από την κοινωνία να πραγματοποιήσουν τα «πιο τρελά τους όνειρα, όπως ακριβώς και εγώ».

Είπε ότι ήθελε να βοηθήσει όσους είναι «οικονομικά αποκλεισμένοι ή με διαφορετικές ικανότητες».

Την περασμένη εβδομάδα, η 23χρονη φοιτήτρια Νομικής Chidimma Adetshina αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό μετά από ισχυρισμούς ότι η μητέρα της μπορεί να είχε κλέψει την ταυτότητα μιας Νοτιοαφρικανής, γράφει το BBC.

Η Adetshina γεννήθηκε στη Νότια Αφρική από πατέρα Νιγηριανό και μητέρα μοζαμβικανικής καταγωγής.

Βρισκόταν στο επίκεντρο θύελλας στα social media για αρκετές εβδομάδες, με πολλούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού, να αμφισβητούν το δικαίωμά της να εκπροσωπεί τη χώρα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miss South Africa (@official_misssa)

Η ίδια δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα μίσους, υπογραμμίζοντας ένα ιδιαίτερο στέλεχος της ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική, γνωστό ως «αφροφοβία», το οποίο στοχεύει όσους προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες.

Η 28χρονη Le Roux, διαγνώστηκε με βαθιά απώλεια ακοής σε ηλικία ενός έτους και διαθέτει κοχλιακό εμφύτευμα για να την βοηθά να αντιλαμβάνεται τον ήχο.

Είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια λογοθεραπείας για να μπορέσει να πει τις πρώτες της λέξεις.

Μετά τη νίκη της, το μοντέλο και διευθύντρια μάρκετινγκ δήλωσε: «Είμαι μια υπερήφανη νοτιοαφρικανή κωφή γυναίκα και ξέρω πώς είναι να είσαι αποκλεισμένη. Ξέρω τώρα ότι βρέθηκα σε αυτόν τον πλανήτη για να σπάσω τα όρια και το έκανα απόψε».

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις