Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Η Αντζελίνα Τζολί δεν είναι μια κανονική γυναίκα

Η Αντζελίνα Τζολί δεν είναι μια κανονική γυναίκα

Στο γνωστό χόμπι της να στολίζει τους πηχιαίους τίτλους των ΜΜΕ με το όνομα της επιδόθηκε ξανά η 39χρονη Καλιφορνέζα με την τελευταία συνέντευξη της στο Vanity Fair. Εκεί όπου είπε ότι ο γάμος είναι διαφορετικός από ό,τι τον φανταζόταν και κυρίως, πρωτίστως, δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική δράση.

Κίνηση που δεν άφησε έκπληκτους τους διαβασμένους αφού η Τζολί εαν υπάρχει κάτι που ξέρει να κάνει καλά είναι να φέρνει τον προβολέα επάνω της και με το σωστό κάδρο, τη σωστή προφορά, θα πει το μήνυμα της και αυτό θα είναι πολιτικό. Αυτή είναι η ιστορία της γυναίκας που καταφερε να κάνει την ομορφιά επικοινωνιακό μέσο μεγατόνων που, οχι, δεν ξεκινάει στο Λος Αντζελες, αλλά στην Ασία.

Η γνωριμία με τη ζωή πέρα από το Χόλιγουντ

2001, στα γυρίσματα για τη Λάρα Κροφτ στην Καμπότζη, η Αντζελίνα Τζολί έρχεται για πρωτη φορά σε επαφη με προσφυγες. Μετά το τέλος των γυρισμάτων ζήτησε και συναντήθηκε με την Ύπατη Αρμοστεία για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις περιοχές των προσφύγων και τα προβλήματά τους και έκανε ταξίδια στην Τανζανία και στη Σιέρα Λεόνε όπου ήταν η πρώτη της αποστολή. Η πρωτη περιπετεια εχει διάρκεια 18 ημερών επειδή ήταν απλά και μόνο η αρχή.


Οι στάσεις μιας ασίγαστης περιοδείας

Σαν Πρεσβειρα Καλης Θελησεως της Ουνέσκο και Ειδικη Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2012 έχει επισκεφθεί συνολικά πάνω από 30 χώρες, που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Λιβύη.

Λίγα, κάποια λόγια

Ικανή στο να μαγνητίζει με την εικόνα και το λόγο της η Αντζελίνα Τζολί καθηλώνει τα ΜΜΕ. Σε ταξίδι της στην Ιορδανία απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων από τη Συρία λέγοντας: «Ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτούς τους πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Παρακαλώ, βοηθήστε μας».


Οι παράλληλες δράσεις

Όταν δεν επισκέπτεται εμπόλεμες ζώνες δεχόμενη απειλές για την ασφάλεια της, όταν δεν σκηνοθετεί ταινίες για τα εγκληματα πολέμου στο Σαραγεβο προκαλώντας αντιδράσεις, όταν δεν κάνει έξαλο το καθεστώς της Κίνας, όταν δεν είναι στο Ιρακ ή έχει επιστρέψει από τη Λιβύη ή το Τσαντ, η Τζολι βοηθά τη UNICEF, την καμπάνια ΟΝΕ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το ίδρυμα Kids in Need of Defence και το Afghanistan Relief Organization.


Όλα μια οικογενειακή υπόθεση

Brand φιλανθρωπίας η ίδια αλλά και ο σύζυγος της, η Τζολί κάνει πολλά για να φέρει χρήματα με το όνομα της. Από το 2003 δημιούργησε με τον Μπραντ Πιτ το Maddox Jolie – Pitt Foundation, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα και βοήθεια στους ανθρώπους της Καμπότζης ενώ η παρουσία τους στη Νέα Ορλεάνη όταν η περιοχή είχε καταρακωθεί απο την Κατρίνα, αναπτέρωσε ήθος και έφερε την αποκατάσταση με πιο γρηγορους ρυθμους. Το ίδιο και στην Αιτή όπου έδωσε ένα εκατομύριο δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην πράξη

Η Τζολί κυριολεκτεί. Η δράση της είναι ακόμα πιο πρακτική αφού έχει υιοθετήσει τρία παιδιά από φτωχές περιοχές του κόσμου (Καμπότζη, Αιθιοπία, Βιετνάμ) δημιουργώντας ένα ακόμη trend που εξασφάλισε κάποιες ζωές.


Οι δωρέες

Οι εχθροί της στην ηθοποιία είναι φίλοι της στην υπολοιπη δράση της. Κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι η Τζολί είναι μια ερμηνεύτρια αξιώσεων, κανείς δεν θα αναρωτηθεί εαν είναι ένα από εκείνα τα σπανια παραδείγματα που κάνει τη φιλανθρωπία πράξη. Μόνο το 2009 η Τζολί είχε δωρήσει περισσότερα από 7 εκατομύρια δολλάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ενώ δημιουργεί έξυπνες συμμαχίες. Με τη σειρά κοσμημάτων που σχεδίασε χρηματοδότησε την ανοικοδόμηση σχολείων για κορίτσια στην Καμπούλ, εκεί που η εκπαιδευση είναι πολυτέλεια για άντρες όταν τιμωρείται. Η Τζολί πιστεύει στην παιδεία και τη μόρφωση, στη γνώση, αυτή είναι η αδυναμία της.

Η αναγνώριση

Η αποτελεσματικότητα της είναι εγκεκριμένη από τον ΟΗΕ γιατί είναι ογκώδης. Οταν ρωτήθηκε στενός συνεργάτης του Κόφι Ανάν απο τη γαλλική Μοντ γιατί στέλνουν την Αντζελίνα Τζολί στο Νταρφούρ, εκεί όπου ο όρος «γενοκτονία» δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα, εκείνος απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο. Μα, όταν η Αντζελίνα μιλάει στην τηλεόραση για το Νταρφούρ, όλος ο κόσμος ακούει, όταν ένας αξιωματούχος του OHE κάνει ακριβώς το ίδιο, κανείς δεν ακούει. Ακριβώς όπως συνέβη στο Νταρφούρ όπου, παρά τη μαζική παρέμβαση προσωπικοτήτων η κατασταση ποτέ δεν βελτιώθηκε. Αλλά αυτό είναι μια εντελώς άλλη ιστορία.

Ενάντια στους βιαστές

Η καμπάνια της για να μπει ένα τέλος στη σεξουαλική βία στα πεδία των μαχών την έφερε στη σύνοδο των G8 στη Χάγη και μετά στο Lancaster House όπου είπε: «Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια πολέμων της γενιάς μας. Αλλά ο βιασμός κατά τη διάρκεια ενός πολέμου δεν είναι αναπόφευκτος. Η βία μπορεί να προληφθεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχω ακούσει επιζώντες βιασμού από τη Βοσνία μέχρι τη Λαική Δημοκρατία του Κονγκό να λένε ότι ο κόσμος απλώς δεν νοιάζεται γι’αυτούς. Αλλά σήμερα, πιστεύω ότι οι φωνές τους εισακούστηκαν και επιτέλους έχουμε κάποια ελπίδα να τους προσφέρουμε. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις να μιλούν κατά του βιασμού. Ο βιασμός δεν αποτελεί μόνο γυναικείο πρόβλημα, ή ανθρωπιστικό, αλλά είναι ένα παγκόσμιο θέμα». Η διετής εκστρατεία της ίδιας αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είχε αποτέλεσμα. Περίπου 150 κυβερνήσεις επικύρωσαν τη δήλωση πρόθεσης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Η νίκη της

Παρά την ισχυρή φιλανθρωπική της δράση, ακόμη και όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ της έδωσε τον τιμητικό τίτλο Dame, η Τζολί δεν κατάφερε να μοιάσει λιγότερο εύθραυστη από αυτό που είναι, ευτυχώς. Σαν κατασκευασμένη όμως από άφθαρτο υλικό, εναμιση χρόνο μετα την προληπτική επεμβαση διπλης μαστεκτομής, η 39χρονη σταρ μοιάζει έτοιμη να διεκδικήσει πολλά και ακόμη περισσότερα. Η δεύτερη ταινία της φέρει τον τίτλο Unbroken και μοιάζει να είναι η ίδια για την ίδια. Η Αντζελίνα Τζολί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα της επέτρεπαν τα μίντια ποτέ να γίνει. Τα φτηνά μελάνια μπορούν να ασχολούνται με τις ημέρες των καταχρήσεων της, το νυφικό της που ήταν ένα δώρο στα πιτσιρίκια της, την κόρη της που ντύνεται κάπως σαν αγόρι ή τον Μαντοξ. Τα σαλέ και τις επάυλεις, τους αμπελώνες και τα τατουάζ, το παλιό κακό κορίτσι του Αμερικανού Ονείρου που έγινε καλή πολίτης του κόσμου ολόκληρου, για όλους έχει κάτι η Αντζελίνα Τζολί. Για τον εαυτό της κρατάει μόνο αυτό που η καλλονή σαν την ίδια μητέρα της, της εμαθε προτού χαθεί πρόωρα από καρκίνο.

Tην σοφία της

ΥΣ. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό W. Πίσω από το φακό με τους επιδέξιους κόκους ο Μπραντ Πιτ. Ενα οικογενειακό πορτφόλιο από αυτά που δεν συνηθίζει να εξάγει το Χόλιγουντ.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε