«Εγώ τραγούδαγα τα βράδια στα σκυλάδικα» είχε γράψει πριν από πολλά χρόνια η Ελένη Βιτάλη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι «Πρωταγωνιστές» ασχολήθηκαν με την άγρια γοητεία των «σκυλάδικων» και η Κατερίνα Στανίση ήταν από εκείνους που θυμήθηκαν… μυθικές ιστορίες.
Ξεκινώντας από τη Λάρισα, εκεί που κάποτε οι επιδοτήσεις των αγροτών «έχτιζαν» ολόκληρα μαγαζιά, ο Σταύρος Θεοδωράκης «ξενάγησε» τους τηλεθεατές των «Πρωταγωνιστών» σε ό,τι έχει απομείνει από τη νυχτερινή διασκέδαση των μπουζουκιών με τα σπασμένα πιάτα και τον «λουλουδοπόλεμο». Δεν θα μπορούσε να λείψει η Κατερίνα Στανίση, η ιέρεια της πίστας που την καψουρευόντουσαν αλλά δεν την άγγιζαν, όπως η ίδια είπε.
Ο «νόμος» της κονσομασιόν, οι «ζημιές» και οι καψούρες σήμερα αλλά και τις χρυσές δεκαετίες της νυχτερινής διασκέδασης…
Η Κατερίνα Στανίση θυμήθηκε την εποχή που έκανε τα πρώτα της βήματα στα «σκυλάδικα» και τα όσα έζησε εκεί, τα περίεργα, τα αστεία αλλά και τα σοβαρά.
«Φάγαμε από τα σκυλάδικα, από εκεί μέσα αναδείχθηκα και εγώ. Γινόντουσαν γλέντια, και ήταν όλο άντρες. Γυναίκα δεν έβλεπες. Και κάποια φορά τραγουδάω και είδα ένα φορτηγό να μπαίνει μέσα, έψαχνε ο κόσμος πώς να φύγει». Το περιστατικό με το φορτηγό ήταν ένα απ’ όσα έζησε.
Η γνωστή τραγουδίστρια περιέγραψε ακόμη ένα: «Δεν θα ξεχάσω ένα βράδυ, έπαιρναν κάτι μπουκάλια ουίσκι και το βάζαν ξάπλα για μαγκιά και έπεφτε συνέχεια στο ίδιο πόδι, στο ίδιο νύχι, μου άνοιξε το πόδι και με έτρεχαν στο Πρώτων Βοηθειών».
Η Κατερίνα Στανίση μίλησε για την «κονσομασιόν». «Γιατί τώρα δεν υπάρχει αυτό; Κονσομασιόν το λέγανε τότε – εντάξει τότε ήταν και πιο άγρια – αλλά και τώρα είναι δημόσιες σχέσεις. Δεν είναι κακό να πεις μία “καλησπέρα”, όταν ο άλλος σου αδειάζει τόσα λουλούδια πάνω σου. Έπρεπε να τον καλοπιάσεις τον πελάτη για να ξαναρθεί, τι να κάνουμε;».
«Ξεκίνησα τραγουδίστρια, δεν ήμουν κονσομετρίς. τραγουδούσα, αλλά έπρεπε να κατέβω και κάτω γιατί ήταν υποχρεωτικό, εδώ κατέβαιναν οι άνδρες. Στα μαγαζιά μας, όμως, υπήρχαν και κονσομετρίς που έκαναν μόνο αυτή τη δουλειά», είπε η Κατερίνα Στανίδη.
Θυμήθηκε επίσης και την πιο δύσκολη νύχτα της όταν τραγουδούσε σε «σκυλάδικο». «Είχα αρρωστήσει μια φορά, κρυολόγησα. Και μου λέει ένα παιδί, σερβιτόρος: “Έλα, σε θέλει ο αφέντης”. Μου λέει το αφεντικό: “Βλέπω ότι δεν πίνετε στα τραπέζια που πάτε”. Του είπα πως ήμουν λίγο άρρωστη. Φοβόμουν μη με διώξει κιόλας και μου απάντησε: “Τί γυναίκες είσαστε εσείς; Πού είναι εκείνες οι παλιές που πίνανε και άδειαζαν τα μπουκάλια”… Τί άσχημα πέρασα…».
Στους «Πρωταγωνιστές» μίλησε και ο Θάνος Αλεξανδρής, συγγραφέας του βιβλίου «Αυτή η νύχτα μένει» που έγινε ταινία, θεατρική παράσταση και φέτος πετυχημένη τηλεοπτική σειρά στον Alpha. Μικρός ήθελε να γίνει ιεραπόστολος, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης και έζησε μια ζωή οργώνοντας την επαρχία με τα κορίτσια του και τα μπαλέτα του.
Μίλησαν επίσης οι ντίβες της Λάρισας Μαριέττα Βίτσου, Βίκυ Νάσιου και Άννα-Μαρία Παϊτά, ο «Θεός» Φάνης Αθανασιάδης – ιδιοκτήτης του ιστορικού «9/8», ο «γίγαντας» Νίκος Καμαγιάννης – σερβιτόρος και «πιατάς» – και η 70χρονη «λουλουδού» Γεωργία Γεωργούλα που 40 χρόνια πουλάει γαρύφαλλα στα κέντρα.