Lifestyle

Η καθημερινή παρουσία στη δουλειά, ίσως να μην είναι και τόσο απαραίτητη!

Η Cisco ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μίας διεθνούς μελέτης για τον χώρο εργασίας που αποκαλύπτει ότι τρεις στους πέντε εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται πια να βρίσκονται στο γραφείο έτσι ώστε να είναι παραγωγικοί.

Στην πραγματικότητα, η επιθυμία τους να εργάζονται εν κινήσει και να είναι ευέλικτοι όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε εταιρικά δεδομένα είναι τόσο ισχυρή, ώστε το ίδιο ποσοστό εργαζομένων θα επέλεγαν εργασίες που πληρώνουν λιγότερα, αλλά προσφέρουν πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα εκτός γραφείου, έναντι καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας οι οποίες στερούνταν ευελιξίας.

Αυτό και άλλα συμπεράσματα δίνουν μία πραγματική εικόνα των προσδοκιών, των απαιτήσεων και της συμπεριφοράς των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζουν τόσο τον τρόπο με τον οποίο κάποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, όσο και τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η επικοινωνία στον χώρο της επιχείρησης.

Η μελέτη, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 2.600 εργαζόμενους από 13 χώρες, απεκάλυψε ότι τρεις στους πέντε εργαζομένους (60%) πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται κανείς στο γραφείο για να είναι παραγωγικός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Δύο στους τρεις εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα (66%) πιστεύουν ότι το τμήμα Πληροφορικής θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή – προσωπική ή εταιρική – για πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ενώ περιμένουν οι τύποι συσκευών να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται.

Στο μέλλον οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η γκάμα συνδεδεμένων στο δίκτυο τερματικών συσκευών θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει μη παραδοσιακές συσκευές όπως, για παράδειγμα, τηλεοράσεις και οθόνες πλοήγησης σε οχήματα.

Για τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα εκτός γραφείου, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) παραδέχτηκαν ότι εργάζονταν από δύο έως και τρεις ώρες την ημέρα επιπλέον, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δούλευε τέσσερις ώρες ή περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιπλέον ώρες δεν μεταφράζονται αναγκαστικά σε πάντα συνδεδεμένους εργαζόμενους. Απλά επιθυμούν τη δυνατότητα να διατηρούν μία ισορροπία ζωής – εργασίας τις ώρες που εργάζονται εν κινήσει.

Οι εργαζόμενοι επίσης πιστεύουν ότι η ευελιξία να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία (13%), την επιλογή της εργασίας τους (12%) και το ηθικό (9%). Για παράδειγμα, δύο στους τρεις υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο (66%) δήλωσαν ότι θα δέχονταν μία εργασία με μικρότερη αμοιβή και μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη χρήση συσκευής παρά μία εργασία με μεγαλύτερη αμοιβή, αλλά χωρίς αυτήν την ευελιξία.

Το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία (78%), παρά τα οικονομικά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής δήλωσαν ότι δεν είναι αρκετά καλά ενημερωμένοι ως προς τις πολιτικές και τις τεχνολογίες, ώστε να υποστηρίζουν περισσότερο τη φορητότητα στην εργασία. Η ασφάλεια είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Αν και πολλοί από τους ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής πιστεύουν ότι η ασφάλεια (57%), ο προϋπολογισμός (34%) και η εμπειρία των εργαζομένων (17%) είναι και τα κυριότερα εμπόδια στη φορητότητα, συχνά οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι το εμπόδιο είναι οι πολιτικές του τμήματος Πληροφορικής και της εταιρείας.

Η συμπεριφορά των εργαζομένων αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση και οι εταιρική πολιτική είναι το ίδιο σημαντικές με την τεχνολογία

Περίπου ένας εργαζόμενος στους πέντε (19%) σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει αγνώστους σε δημόσιους χώρους να παρατηρούν την οθόνη του υπολογιστή του, ενώ ένα 19% επιπλέον παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν δίνει σημασία στον περιβάλλοντα χώρο.

Περίπου ένας εργαζόμενος στους πέντε (17%) παραδέχτηκε ότι αφήνει σε δημόσιους χώρους συσκευές χωρίς επιτήρηση.

Περίπου τρεις εργαζόμενοι στους πέντε σε παγκόσμιο επίπεδο (58%) παραδέχτηκαν ότι κατά καιρούς έχουν επιτρέψει σε άτομα που δεν είναι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας να χρησιμοποιήσουν τις εταιρικές συσκευές χωρίς επίβλεψη.

Όσο αυξάνεται η φορητότητα των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα απώλειας δεδομένων. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής (26%) δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των συσκευών που δόθηκαν σε εργαζόμενους τους τελευταίους 12 μήνες χάθηκαν ή εκλάπησαν.

Καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να μετακινούνται όλο και πιο συχνά, αυξάνεται αναπόφευκτα και το ενδιαφέρον για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για βελτιωμένες εταιρικές πολιτικές, εκπαίδευση του τελικού χρήστη και σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργαζόμενους και τμήματα Πληροφορικής.

Η ποιότητα της σχέσης αυτής έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εταιρείας, στην παραγωγικότητά της, στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και στη διαχείριση κινδύνων.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Cisco και διεξήχθη σε 13 χώρες από την InsightExpress, μία εταιρεία έρευνας αγοράς που έχει έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εστιάζει στους εργαζόμενους κι επαγγελματίες από τον κλάδο της Πληροφορικής ενώ κάθε έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 100 ερωτηθέντων από καθεμία από τις 13 χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη με συνολικό δείγμα 2.600 συμμετεχόντων.

Lifestyle

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα