Lifestyle

Κινγκ Κονγκ: Η πρεμιέρα της ταινίας με τον γιγαντιαίο γορίλα που έγραψε ιστορία

2 Μαρτίου 1933. Ο θηριώδης γορίλας «Κινγκ Κονγκ» κάνει την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Νέας Υόρκης. Η ταινία ορόσημο στην κατηγορία ταινιών τρόμου «Κινγκ Κονγκ» θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο ταινία με πρωταγωνιστή τον γορίλα Κινγκ Κόνγκ, αποτέλεσε το πρότυπο για τα φιλμ με πρωταγωνιστές τέρατα διαφόρων ειδών και μεγεθών.

Η πρώτη εμφάνιση του τεράστιου γορίλα στις οθόνες προκάλεσε ουρλιαχτά και τρόμο στις αίθουσες όπου προβλήθηκε, καθώς παρά την έλλειψη της τεχνολογίας στα οπτικά εφέ, τα όσα κατέγραφαν οι κάμερες έφερναν πολύ κοντά σε κάτι που έμοιαζε όχι απίθανο να συμβεί. 

Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, ένα πρωτοποριακό ρομαντικό δράμα εποχής χωρίς μελό και ρομάντζο αλλά με πολλή περιπέτεια και φοβερά, για την εποχή του, ειδικά εφέ.

Ο Κινγκ Κονγκ είναι ένας υπερφυσικός γορίλας, που δημιούργησαν ο Άγγλος συγγραφέας Έντγκαρ Γουάλας και o αμερικανός σκηνοθέτης Μέριαν Κούπερ.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη ταινία, που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου 1933 σε σκηνοθεσία και παραγωγή των Μέριαν Κ. Κούπερ και Έρνεστ Μπ. Σόιντσακ και πρωταγωνιστές τους Φέι Ρέι, Μπρους Γκάποτ και Ρόμπερτ Άρμστρονγκ.

Έχει χαρακτηριστεί ως «Το όγδοο θαύμα του κόσμου», μια φράση που χρησιμοποιείται πολύ στις ταινίες που έχει εμφανιστεί.

Η υπόθεση της ταινίας

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ο βασιλιάς Κονγκ ζει στο μακρινό και άγνωστο νησί Skull μαζί με άλλα υπερμεγέθη όντα και λατρεύεται σαν θεός από τους ντόπιους.

Εκεί τον ανακαλύπτει ένα αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο, τον αιχμαλωτίζει και τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να τον εκθέσει ως το «Όγδοο Θαύμα της Ανθρωπότητας» κάτι που θα οδηγήσει σε μια γιγαντιαία σύγκρουση.

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για τον θηριώδη γορίλα που είναι ο φόβος και ο τρόμος των φυλών που ζουν κοντά του;

Λέγεται ότι Μέριαν Κούπερ λάτρευε από μικρός να διαβάζει τα απομνημονεύματα εξερευνητών που αφορούσαν κυρίως μέρη της Αφρικής, στις οποίες κάποιοι τοπικοί λαοί αναφέρονταν σε ένα είδος γορίλα που είχε μεγάλο μέγεθος και έμοιαζε ανίκητος.

Οι ιστορίες αυτές χαράχτηκαν στο παιδικό του μυαλό και όταν μεγάλος πια βρέθηκε στην κινηματογραφική βιομηχανία πρότεινε ως θέμα μια ταινία με έναν τεράστιο γορίλα που θα προκαλούσε τον τρόμο.

Στην ταινία ο Κονγκ ερωτεύεται την ξανθιά ηθοποιό Αν Ντάροου, η οποία συνόδευε το συνεργείο στο εξωτικό νησί.

Όταν νιώθει ότι η αγαπημένη του απειλείται, δραπετεύει από τα δεσμά του και αφού την απαγάγει, βρίσκει καταφύγιο στον μεγαλύτερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης εκείνη την εποχή, το Empire State Building για να την προστατεύσει.

Οι αρχές όμως θα παρεξηγήσουν τις προθέσεις του και θα στείλουν εναντίον του ένα σμήνος αεροπλάνων για να τον εξουδετερώσουν.

Η μεγάλη επιρροή για την ιστορία Κινγκ Κονγκ ήταν βέβαια το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» καθώς το δικό του τέρας θα συναντούσε την όμορφη ηθοποιό που βρέθηκε στο νησί, η γοητεία της οποίας ήταν θα μπορούσε να λυγίσει τη δύναμή του.

Η ταινία έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου για τα εκπληκτικά εφέ του Γουίλις Ο’ Μπράιαν, το μουσικό σκορ του Μαξ Στάινερ, τις σκηνές καταστροφής, την οπτική απεικόνιση των μαχών και αποκορύφωμα τη σκηνή στο Empire State Building.

Η εικόνα της μικροσκοπικής Αν μέσα στην τεράστια παλάμη του γορίλα και το τρυφερό γδύσιμο της από τα ακροδάκτυλα του γορίλα, θεωρούνται από τις κορυφαίες σκηνές της ταινίας.

Η Φέι Ρέι επιλέχθηκε ως η ξανθιά που θα θάμπωνε το τέρας, μιας που οι δημιουργοί έψαχναν απαραίτητα για ξανθιά για να κάνει αντίθεση με το σκούρο του Κονγκ.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για την εποχή, τα εφέ του αξέχαστα και το φινάλε συγκινητικό με το τέρας να «σκοτώνεται από την ομορφιά» σύμφωνα με τη διάσημη φράση που ακούγεται στο τέλος της ταινίας.

Η ηθοποιός Φέι Ρέι – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το φιλμ επανακυκλοφόρησε επίσημα στους κινηματογράφους πέντε φορές ως το 1956 σημειώνοντας επιτυχία.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε το λεγόμενο franchise που θα εξαργύρωνε όσο γινόταν τη δημοφιλία του ερωτευμένου γορίλα. Έχει βαθμολογηθεί από το Rotten Tomatoes ως η τέταρτη καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών και ως η 46η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. 

Μόλις 9 μήνες μετά την πρεμιέρα, τον Δεκέμβριο του 1933, κυκλοφόρησε το Son of Kong, το μοναδικό επίσημο sequel του αυθεντικού φιλμ.

Ήταν πολύ φθηνότερο από το πρώτο, με άλλη πρωταγωνίστρια, αλλά ακολούθησε τις περιπέτειες του κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Άρμστρονγκ, αυτού που έφερε τον Κονγκ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος και ξαναβρίσκεται στο ίδιο νησί και ανακαλύπτει έναν μικρότερο γορίλα, τον οποίο θεωρεί ως γιο του Κονγκ.

Με την πάροδο των χρόνων, ο Κινγκ Κονγκ έγινε ένας από τους πιο διάσημους ήρωες της μεγάλης οθόνης, που αν και «κακός» αγαπήθηκε όσο λίγοι. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητες ταινίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα, ακόμη και για θεατρικό έργο.

Οι δημιουργοί τους τον αντιμετώπισαν πότε ως αφηνιασμένο τέρας και πότε ως έναν τραγικό αντιήρωα.

Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα