“Ζούμε σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών” παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Στην συντηρητικότητα που, ενδεχομένως, αισθάνεται με το πέρασμα του χρόνου και στους λόγους για τους οποίους δεν θεωρεί κακό έναν τέτοιο χαρακτηρισμό εστίασε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Γιώργο Πράσινο..
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αισθάνεσαι ότι γίνεσαι πιο συντηρητικός καθώς μεγαλώνεις;
Δεν είναι κακή η λέξη “συντηρητικός” από μόνη της. Αν της πετάξεις τις συνυποδηλώσεις της έννοιας, καταλαβαίνουμε πως το να είσαι συντηρητικός δεν είναι κακό. Για παράδειγμα, λέμε “συντηρητής έργων Τέχνης” ή “να συντηρηθεί μια παράδοση”. Κάποιος επιθυμεί τα πράγματα να μην αλλάξουν ή αν αλλάξουν να είναι με σιγανό ρυθμό.
Ο λεγόμενος προοδευτικός θέλει την αλλαγή με γρηγορότερο ρυθμό και επίσης ένας ακραίος προοδευτικός κοιτάει να διαλύσει οτιδήποτε υπάρχει για να εγκαθιδρύσει το καινούργιο. Προσωπικά, πιστεύω ότι χρειάζεται και το καινούργιο και το παλιό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάθε κοινωνία έχει ανάγκη μια ράγα, ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει σωστά και αυτή τη ράγα της τη δίνει η σύνδεση με το παρελθόν. Στην ηλικία που βρίσκομαι δεν είμαι ένας που θα επιμείνει να εξαφανιστεί οποιαδήποτε σύνδεση με το παρελθόν. Κάποιος είπε πως “το παλιό καταστρέφεται και το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί”.
Ζούμε σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών, πολλά αλλάζουν προς το καλύτερο και μαζί εξαφανίζονται πολλά πράγματα από την παλιά εποχή που έχουν σημασία.
Ακόμα και στο κομμάτι της οικογένειας. Πιστεύω στην οικογένεια. Αλλά ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει. Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες του ίδιου φίλου και οικογένειες διαφορετικών φύλων.