Στο Αίθριο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή στον Κώστα Καζάκο.
Ο σπουδαίος ηθοποιός, Κώστας Καζάκος, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε διάφορα και αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη (13.09.2022) βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Το παρών έδωσε ο γιος του, Κωνσταντίνος Καζάκος, συνοδευόμενος από την κόρη του, Τζένη, και τον γιο του, Ιάσονα.
Η αποχαιρετιστήρια τελετή ξεκίνησε με την φωνή του Κώστα Καζάκου να αφηγείται για την γνωριμία του με τον Νίκο Καββαδία και στη συνέχεια να απαγγέλλει το ποίημα του Καββαδία, «Mal du depart» (Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής…).
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η αποχαιρετιστήρια ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ξεκινώντας σημείωσε με συγκίνηση: «Με βαθιά θλίψη, Κώστα, σε αποχαιρετά η ΚΕ, τα μέλη, οι φίλοι του κόμματος, ο λαϊκός κόσμος που τον αγάπησες πολύ. Σε αποχαιρετάμε ως τον σπουδαίο κομμουνιστή καλλιτέχνη, τον αγαπημένο, τον πολύτιμο σύντροφό μας στα μικρά και τα μεγάλα, στα εύκολα και τα δύσκολα, στις χαρές και τις πίκρες της ζωής και του αγώνα».
Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ο Κώστας Καζάκος αποφάσισε ότι μετά το θάνατό του θα ήθελε το σώμα του να δοθεί στην επιστήμη για την εκπαίδευση των φοιτητών. Έτσι λοιπόν, η οικογένειά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κάλεσαν σήμερα όλους τους φίλους του σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στη μνήμη του.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση της, αποχαιρετά «τον σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον αγαπημένο σύντροφο Κώστα Καζάκο», αφιερώνοντας στην πολύτιμη προσφορά και στο έργο του την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή».
Έτσι, το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής «θα ανοίξει με ένα βίντεο-αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο. Επίσης, το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη με τίτλο “Άκουσε τη φωνή μου κι έλα…”, στις 21:30 στην Κεντρική Σκηνή, θα τροποποιηθεί, περιλαμβάνοντας στο ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα ένα μεγάλο μέρος από την εμβληματική παράσταση “Το μεγάλο μας τσίρκο”. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε το 1973, σε κείμενα Ιακ. Καμπανέλλη και σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, στο Θέατρο “Αθήναιον”, απέναντι από το Πολυτεχνείο, γράφοντας Ιστορία», προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ