«Επικρατούσε μία αίσθηση ότι η γυναίκα έχει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και δεν υστερεί σε σχέση με τον άντρα», είπε η Λυδία Κονιόρδου.
Για τα παιδικά της χρόνια, την καριέρα της στο εξωτερικό, για την περίοδο που διετέλεσε ως υπουργός Πολιτισμού αλλά και για την συμμετοχή της στη «Γη της Ελιάς», μίλησε σήμερα το πρωί (12.11.2024) στην εκπομπή «Buongiorno» η Λύδια Κονιόρδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αγαπημένη ηθοποιός αποκάλυψε πως από μικρή είχε έφερε στη μουσική και πως μεγάλωσε σε ένα μητριαρχικό περιβάλλον.
«Ήθελα να γίνω μουσικός από μικρή. Είχα έφεση στη μουσική. Έπαιζα πιάνο χωρίς να έχω μάθει και χωρίς να ξέρω να διαβάζω, από μόνη μου αυτοσχεδίαζα. Εγώ ξέφυγα από τον κανόνα “γαλλικά πιάνο και γάμος”. Σκεφτόμουν εάν θα πάω στο μουσικό ή στο θεατρικό τμήμα. Ήταν καινούριο πράγμα για μένα και μετά κόλλησα. Μετά πήγα στο Εθνικό και έτσι καθορίστηκε η ζωή μου», είπε αρχικά η Λύδια Κονιόρδου.
«Μεγάλωσα σε ένα μητριαρχικό περιβάλλον, όπου η γιαγιά ήταν αυτή που κράταγε το σπίτι. Επικρατούσε ο γυναίκειος τρόπος σκέψης και μία αίσθηση ότι η γυναίκα έχει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και δεν υστερεί σε σχέση με τον άντρα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι με υποτιμούν ως γυναίκα ή να δώσω κάποια “μάχη” για να αποδείξω ότι μπορώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ίσως ο τρόπος μου δεν τους άφηνε να εκφραστούν. Ήξερα την δουλειά μου και δεν άφηνα το περιθώριο της αμφισβήτησης», συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Λύδια Κονιόρδου μίλησε για την πορεία της στο θέατρο αλλά και για το πως υπήρξε υπουργός Πολιτισμού επί της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα από το 2016 ως το 2018.
«Η ανάγκη να διδάξω αυτά που έχω μάθει με έκαναν να θέλω να το κάνω. Το θέατρο είναι θέμα τύχης αλλά και επιλογής. Πάντοτε γυρνούσα την πλάτη στο “σίγουρο” και στο αυτονόητο. Έφυγα από το Εθνικό και πήγα στον ανταγωνιστή Κάρολο Κουν. Όταν “έφυγε” ο Κουν μετά τα πολύτιμα αυτά 9 χρόνια – θεωρώ δάσκαλο μου τον Κουν – με κάλεσαν να πάω στη Λάρισα. Πίστεψα στο όραμα του Κώστα Τσιάνου», συνέχισε.
«Ανήκω στην γενιά του Πολυτεχνείου, από νωρίς πολιτικοποιήθηκα, κατάλαβα ότι η ζωή μας είναι άμεσα συνυφασμένη και εξαρτώμενη από την πολιτική που ασκείται. Στην Χούντα και στο Πολυτεχνείο ήμασταν ενάντια στον φασισμό, και στην ανελευθερία πάσης φύσεως. Αυτό με καθόρισε, το να υπηρετώ την δικαιοσύνη, την ανθρωπιά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.
Ως καλλιτέχνης προσπάθησα να υπηρετήσω τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Νομίζω ότι έγιναν πράγματα που άφησαν ένα ίχνος παρόλο που είχαμε τα μνημόνια και τα χρήματα ήταν περιορισμένα. Έγιναν πολλά πράγματα, για τα πνευματικά δικαιώματα κτλ», σχολίασε για την περίοδο που είχε ασχοληθεί με την πολιτική.
«Τώρα έχω επανέλθει στην δεξαμενή των καλλιτεχνών και εκφράζω ευρύτερα τα πράγματα. Με απασχολεί η κλιματική αλλαγή. Δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι πολίτες να αφυπνιστούν. Αυτό που έχει επικρατήσει στους ανθρώπους είναι ο φόβος. Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Μέσα στον φόβο σου κάνεις τέτοιες βεβιασμένες επιλογές.
Παλαιότερα ήταν πολύ πιο εύκολο να ανακαλύψεις τα ψέματα, γιατί τα ψέματα ήταν μέσα στην προπαγάνδα. Τώρα η προπαγάνδα παίρνει επιστημονική και ύπουλη μορφή μέσα από τα social media τα fake news, τις διαρροές. Είναι απαξιωμένο η πολιτική αλλά πρέπει να βρούμε και τις αιτίες», συμπλήρωσε η Λυδία Κονιόρδου.
Για την «Γη της Ελιάς» σχολίασε:
«Βλέπω τον αγαπημένο μου Γρήγορη Βαλτινό, που αποφοιτήσαμε μαζί από το Εθνικό. Χαίρομαι που συμμετέχει στην σειρά, έχουμε και πολλές σκηνές μαζί. Είναι εξαιρετικός ηθοποιός, μπορεί να κάνει τα πάντα υπέροχα.
Δεν ξέρει κανείς που είναι ο “Ισίδωρος” (Νίκος Γαλανός). Μελετάμε το σενάριο, έχουμε τον χρόνο να το επεξεργαστούμε, και έχουμε γίνει σαν οικογένεια μετά από τόσο καιρό. Πιστεύω πολύ στον Αντρέα Γεωργίου και στην Βάνα Δημητρίου».