Site icon NewsIT

Μαγειρική σόδα: Έξυπνες χρήσεις για την αντιμετώπιση λεκέδων και δυσάρεστων οσμών

15.09.2024 | 11:01
Μαγειρική σόδα: Έξυπνες χρήσεις για την αντιμετώπιση λεκέδων και δυσάρεστων οσμών

Close-up of baking soda in a glass jar. Bicarbonate of soda.

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ταπεινό συστατικό που χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων.

Ωστόσο, η χρησιμότητα της μαγειρικής σόδας επεκτείνεται και για την αφαίρεση λεκέδων από το ψυγείο, τους τοίχους, τους πάγκους της κουζίνας, το πλυντήριο, ακόμη και τα ρούχα.

Στην πραγματικότητα, η μαγειρική σόδα θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους τρόπους, ώστε τα ρούχα σας να γίνουν ξανά, φρέσκα.

Χάρη στην μαγειρική σόδα (γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο) μπορείτε να κάνετε το πλυντήριο σας να φαίνεται σαν καινούργιο, ενώ, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ερεθισμών στο δέρμα σας από την ανάμιξη της με τα ρούχα.

Για να εξαφανίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα ρούχα

Διαλύστε 1/2 έως 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 3 – 4 φλιτζάνια χλιαρού νερού και στην συνέχεια τοποθετήστε το μείγμα στην θήκη του απορρυπαντικού.

Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι η μαγειρική σόδα πρόκειται να εξαλείψει όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές από τα ρούχα – ιδρώτας, μούχλα, καπνός- ενώ θα διατηρηθούν λευκά και θα γίνουν πιο λαμπερά και μαλακά.

Για να καθαρίσετε την εσωτερική επιφάνεια του πλυντηρίου 

Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε την εσωτερική επιφάνεια του πλυντηρίου, φτιάχνοντας μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό. Χρησιμοποιείστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε τον κάδο ή όποια σημεία είναι βρόμικα. 

Στην συνέχεια, το βάζετε σε λειτουργία πλύσης, χωρίς ρούχα. 

Για να αντιμετωπίσετε οσμές από υφάσματα που δεν πλένονται

Σε περίπτωση που θέλετε να φρεσκάρετε κουρτίνες, μαξιλάρια ή ευαίσθητα ρούχα μόνο με στεγνό καθάρισμα, αφού δεν ενδείκνυται η τοποθέτηση τους μέσα στο πλυντήριο, η μαγειρική σόδα μπορεί να εξαφανίσει τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Προσθέστε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σ’ ένα βαζάκι τύπου mason.

Ρίξτε 10 σταγόνες από το αγαπημένο σας μείγμα αιθέριων ελαίων και ανακατέψτε καλά με ένα κουταλάκι.

Ακολούθως, τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα ή μια λαδόκολλα στο άνοιγμα του βάζου, και χρησιμοποιήστε μόνο το «δαχτυλίδι» από το καπάκι του βάζου, ούτως ώστε να εγκλωβίσετε το μείγμα, το άρωμα του οποίου θα μπορεί να αναδίνεται στην ατμόσφαιρα.

Στην συνέχεια, τοποθετήστε το βάζο μέσα στο καλάθι με τα υφάσματα που θέλετε να φρεσκάρετε και αφήστε το ολόκληρη την νύχτα ή και περισσότερο αν χρειαστεί.

Για να αφαιρέσετε λεκέδες

Εάν το αγαπημένο σου ρούχο έχει λερωθεί από λαδερό φαγητό ή κρασί, η μαγειρική σόδα είναι μια εξαιρετική λύση για να αφαιρέσετε ακόμη και τους πιο επίμονους λεκέδες.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεπλύνετε τον λεκέ από το πίσω μέρος του υφάσματος. Στην συνέχεια, ρίξτε στο σημείο που έχει λερωθεί μαγειρική σόδα.

Ύστερα, προσθέστε λίγο υγρό πιάτων ή υγρό σαπούνι Μασσαλίας. Τρίψτε με τα δάχτυλα σας το σημείο με απαλές κινήσεις ή χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα. Αφήστε το μείγμα να «καθίσει» για 15 λεπτά περίπου.

Μετά, ρίξτε νερό για να το ξεπλύνετε. Εάν ο λεκές δεν έχει φύγει μετά το πλύσιμο, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Για να καθαρίσετε την πλάκα από το σίδερο

Εάν η πλάκα από το σίδερο σας έχει «μαυρίσει» και έχει «καεί» από την συχνή χρήση, η μαγειρική σόδα λειτουργήσει ως ήπιο λειαντικό, απομακρύνοντας τα σημάδια χωρίς να βλάψει το μέταλλο.

Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο νερό για να φτιάξετε μια πάστα που θα έχει μια λεπτή υφή σαν οδοντόκρεμα.

Βουτήξτε ένα μαλακό και καθαρό πανί ή σφουγγάρι στην πάστα και τρίψτε τα επίμαχα σημάδια. Τέλος, χρησιμοποιήστε ένα ξεχωριστό πανί που θα είναι νωπό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα από την μαυρισμένη πλάκα.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version