Τρίτη, 2 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Μαρία Φαραντούρη: Θεοδωράκης και Χατζιδάκις ήταν αγαπημένοι – Μην ακούτε τι έλεγαν

Μαρία Φαραντούρη: Θεοδωράκης και Χατζιδάκις ήταν αγαπημένοι – Μην ακούτε τι έλεγαν
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Η Μαρία Φαραντούρη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή στο One Channel. Η κορυφαία ερμηνεύτρια μίλησε για τη ζωή της δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρία Φαραντούρη αναφέρθηκε στη Χούντα των συνταγματαρχών και στο πώς ο Μίκης Θεοδωράκης βοήθησε την τότε νεαρή τραγουδίστρια να φύγει στο εξωτερικό.

«Έρχεται η δικτατορία, σταματάει η δημιουργία, διαμαρτυρία. Όλα μαζί ενωμένα! Η δημιουργία συναντούσε την ανάγκη του κόσμου να τραγουδήσει και να συναντηθεί με το όνειρο, με την ελπίδα. Δεν ήταν η καριέρα μου για να πουλήσω. Δεν υπήρχε αυτή η λογική τότε. Οι συνθέτες δημιουργούσαν, αργότερα μπήκαν σε αυτό το σύστημα. Έρχεται η Χούντα, οπότε απαγορεύεται η μουσική του Μίκη. Μου στέλνει ένα γράμμα, κρύβεται ο Μίκης πριν τον πιάσουν.

Μου παραδίδουν ένα κουτάκι από τσίχλες και έλεγε να φύγουμε ένας ένας. Στο εξωτερικό δεν πρέπει να φοβάστε. Αμέσως το ένιωσα αυτό. Το συζήτησα με τους γονείς μου, ήταν πολύ ανοιχτοί και πήγα στο Παρίσι. Δημιουργήσαμε αυτή την ωραία ορχήστρα. Μας έδωσαν καλή φιλοξενία οι Γάλλοι, κυρίες οι δήμαρχοι σε κάποιες περιοχές. Ήταν κάτι το απίστευτο αυτό που βιώσαμε. Γιατί υπήρχε η ανάγκη μέσα από το δυνατό αυτό τραγούδι και έδειχνε ο κόσμος την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα. Ήταν το μέσον μεν η μουσική μας και είχε τη δύναμη να κρατήσει τον κόσμο».

 

Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια μίλησε και για τον μύθο που ήθελε τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκι να μην τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους.

«Ο Μίκης ήταν ένας εκρηκτικός άνθρωπος. Πολύ τολμηρός, πολύ ελεύθερος, αλλά και υπερβατικός. Μας έδινε νόημα στη ζωή μέσα από αυτά που πίστευε ο ίδιος. Για μένα ήταν και πατέρας και ο μέντορας και φίλος. Ταυτόχρονα όμως, γνώρισα και τον Μάνο. Ο Μάνος Χατζηδάκις δεν μου έδωσε τραγούδια, μου έδωσε έργα. Την ”Εποχή της Μελισσάνθης”, για τη φωνή μου, μού έγραψε τη ”σκοτεινή μητέρα”, τα ”Παράλογα”… Έβαλε και τον Μίκη να τραγουδάει στα ”Παράλογα”».

 

«Πόσο δεμένοι ήταν και οι δύο… Μην ακούτε τι έλεγαν. Πάντα υπάρχει το σύστημα που πρέπει να έχει τις δύο αντίπαλες (…). Εδώ ήταν και αγαπημένοι, πήγαιναν μαζί στο ωδείο, ο ένας βοηθούσε τον άλλον… Ωστόσο πρέπει να πούμε και για τους δύο ότι ήτανε άνθρωποι αντισυμβατικοί, ελεύθεροι, τολμηροί και έρχονταν ακόμα και κόντρα στην κοινή γνώμη», κατέληξε η Μαρία Φαραντούρη.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις